Róbert Kovaľ si v Dukle zvyká na českú ligu

2014-03-13 12:00:00

Bývalý michalovský stredopoliar má už za sebou dva duely v Gambrinus lige, proti Jihlave odohral plných 90 minút.

Slovenský futbalový stredopoliar Róbert Kovaľ verí, že jeho februárový prestup do českého klubu Dukla Praha je ďalším krokom vpred v jeho kariére. Dvadsaťročný záložník (nar. 16. januára 1994) a mládežnícky reprezentant SR zamieril do klubu z českej metropoly z MFK Zemplín Michalovce. V novom pôsobisku podpísal humenský rodák kontrakt do 30. júna 2017. 

"Pred polrokom mi môj manažér oznámil, že pravdepodobne pôjdem na skúšku do Dukly. Vtedy sa to nepodarilo, pražský klub som však začal sledovať. Dukla sa mi zapáčila. Prial som si, aby som sa dostal do klubu. Som rád, že sa mi to podarilo," uviedol v rozhovore pre portál nasehumenne.sk Kovaľ, ktorý si pochvaľuje atmosféru v aktuálne šiestom klube tabuľkového poradia Gambrinus ligy: "Odkedy som tu, nemal som s ničím problém. Dukla je klub s rodinnou atmosférou, takže sa cítim skvele a rozumiem si s každým." Okrem Kovaľa pôsobia v Dukle aj Slováci Lukáš Štetina, Marek Hlinka, Tomáš Kučera a Ľuboš Hanzel. "Nie je ľahké odlúčiť sa od rodiny a od blízkych priateľov, ale inak to nejde, ak chcem napredovať a splniť si svoj sen," povedal Kovaľ. 

Súťažný debut v drese Dukly absolvoval Kovaľ 28. februára, v zápase na ihrisku Slavie Praha prišiel na trávnik po hodine hry. "Bol som trochu nervózny, keďže to bol prvý zápas. Keď som však vybehol na ihrisko, opadlo to zo mňa. Bol som veľmi šťastný, no moje pocity boli aj zmiešané, keďže sme prehrali 1:2," skonštatoval odchovanec humenského futbalu a dodal: "Ciele, ktoré si v klube určili na začiatku sezóny, sa nezmenili. Všetci by boli radi, keby sme obhájili 6. miesto z minulej sezóny." 

Zaujímavosťou je, že Kovaľ nabehal najviac spomedzi všetkých hráčov, ktorí zasiahli do zápasov 19. kola Gambrinus ligy. Pri nečakanej prehre s Vysočinou Jihlava (0:3) zvládol 12 985 metrov. "Medzi slovenskou druhou a českou prvou ligou je rozdiel, je to vidieť aj na tréningoch. Musíme sa v niektorých situáciách rýchlejšie rozhodovať a tiež rýchlejšie pracovať s loptou. Pokiaľ ide o zápasy, musím si zvykať na väčšie množstvo osobných súbojov," povedal slovenský stredopoliar.

Kovaľ, ktorý si v mládežníckych reprezentačných výberoch zahral aj s hráčmi slovenskej "dvadsaťjednotky" Branislavom Niňajom, Róbertom Mazáňom, Ivanom Schranzom, Filipom Oršulom či Karolom Mészárosom, túži po premiére v A-tíme Slovenska. "Slovensko reprezentujem vždy rád, no momentálne sa sústredím na to, aby som hrával v klube. Až potom môžem rozmýšľať o reprezentácii," uzavrel Róbert Kovaľ. 

Zdroj: SITA