Medzi druholigovými šestnástkami

2014-03-07 12:00:00

Denník Šport sa tesne pred štartom jarnej časti druhej ligy pozrel do kuchýň všetkých účastníkov tejto súťaže.

ŽP ŠPORT PODBREZOVÁ

Víťaz jesennej časti vyhral v generálke v národnom tréningovom centre v Poprade s tamojším treťoligistom 2:0 gólmi Štefana Gereca a Blažeja Vaščáka. Medzi železiarov prestúpil zo Šamorína útočník Igor Ležaič, do Ružomberka odišiel na hosťovanie dorastenecký reprezentant, stredopoliar Július Szőke a do Šamorína útočník Hector Tubonemi. Novým vedúcim mužstva sa stal Radoslav Kupec namiesto zosnulého Dušana Uhríka. „Pred nami je veľký cieľ, veľký sen hráčov, aj funkcionárov – postup do Corgoň ligy,“ podotkol športový manažér Michal Budovec. Cieľu klubu zodpovedá aj modernizácia štadióna. Strecha tribúny pod horou, ktorá bránila slnečným lúčom a polovica ihriska bola v tieni, má novú krytinu, je pohyblivá a zakrytá bude len počas zápasu. Rekonštrukcia počíta s výmenou lavíc za sedadlá, v druhej etape s novým trávnikom s vyhrievaním, umelým osvetlením, novým sektorom pre hostí a turniketmi. Štát prispeje sumou 750 000 eur.

PARTIZÁN BARDEJOV

Klub má od nového roka štatút akciovej spoločnosti a môže uzatvárať s hráčmi profesionálne zmluvy. Za brazílskeho útočníka Dyjana De Azeveda, ktorý po jesennej časti prijal ponuku z Baníka Ostrava, nedostal ani cent. Ján Dzúrik sa vrátil do Tatrana Prešov, Ján Petráš bude hrať za Veľký Meder, Stanislav Cuprišin za Lokomotívu Košice, Gabriel Pisárik vo Vranove a pôsobenie v klube ukončil aj Miroslav Hanuščák. Nová trojica útočníkov – Gevorg Badalyan z Arménska, ktorý prišiel z poľského Noweho Saczu, Poliak Szymon Gruca a Andrew Kliment, ktorý má kanadské korene a obliekal dres Dolného Kubína i Šamorína, nastúpila v generálke v Moldave, no strelecky sa nepresadila. Nováčikom je aj stredopoliar Martin Vasiliak z Beloveže. „Chceme sťažiť postup Podbrezovej, a predovšetkým hrať dobrý futbal, aby sme potešili divákov,“ zdôraznil tréner Rastislav Kica.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Tretie mužstvo po jesennej časti absolvovalo koncom februára herné sústredenie v Tatranskej Lomnici bez zraneného španielskeho obrancu Vernona, ale s dvojicou 22-ročných stredopoliarov Dukly Praha – Pavel Čapek, Ján Micka. Novými tvárami v kádri sú španielsky obranca Sanchez Caballero a útočník Garcia Bayon, obranca Milan Šimčák prišiel na hosťovanie z MFK Košice, stredopoliar Jakub Grič z dorastu a 18-ročný brankár Oleg Dovba zo Spartaka Moskva. Pripomeňme si odchody: Róbert Kovaľ (Dukla Praha), Miroslav Božok (Górnik Leczna), Tomáš Jenčo (Ružiná) a Igor Obert (Svätý Jur). Na vyhrievanom trávniku NTC v Poprade prehrali Zemplínčania so Zlatými Moravcami 0:1 a v domácej generálke s poľským druholigistom z Noweho Saczu sa rozišli bez gólov. „S nasadením som bol spokojný, sklamala ma finálna fáza. Verím, že v prvom jarnom kole v Šamoríne zakončenie zlepšíme,“ poznamenal tréner Ondrej Duda.

1. FC TATRAN PREŠOV

Štvrté mužstvo po jesennej časti si spestrilo zimnú prípravu herným sústredením v Novom Smokovci. „Trénovali sme v NTC Poprad, zamerali sme sa čisto na loptu, na herné veci, pričom takéto zaťaže nie je niekedy väčšie ako pri behoch. Privítali sme aj vychádzku na Popradské pleso,“ povedal 34-ročný obranca Ján Papaj. Na vyhrievanom trávniku pod tatranskými končiarmi Tatran prehral s MFK Košice 2:3 a v generálke na rozbahnenom trávniku v Trebišove vyhral gólom Poliačeka z pokutového kopu. Staronovými tvárami sú útočníci Matúš Pekár s Ľubomírom Belejíkom, stredopoliar Ján Dzúrik sa vrátil z hosťovania v Bardejove, Richard Grajcar po zranení a do stredovej formácie pribudol aj dorastenec Lukáš Makara zo Žehne. Z odchodov stojí za pozornosť prestup Nworaha do Spartaka Trnava, Jozef Dolný bude hosťovať v Brne.

ŠKSFM SENEC

Pri Slnečných jazerách našli svoj nový futbalový domov trnavský brankár Peter Kostolanský, ktorý chytal v Rimavskej Sobote, obranca Frederik Ravas zo Senice, stredopoliari Andrej Urban z Dubnice a Nemanja Pušara zo Slavije Sarajevo a útočník Gabriel Bezák z Trenčína. „Mal som ísť do Spartaka Myjava spolu s mojimi spoluhráčmi v Dubnici Frederikom Bilovským a Rolandom Šmahajčíkom. Požiadal som o trochu času na rozmyslenie, lebo som nevedel, ako sa mi podarí skĺbiť školu tak, aby som mohol byť prínosom pre Myjavu. Prišiel som na pár dní, odohral som jeden zápas a rozlúčili sa so mnou s tým, že majú veľa záložníkov. Príchod do Senca je pre mňa krok vpred, od viacerých hráčov sa môžem veľa naučiť. Chcem pravidelne hrávať a posunúť sa ešte vyššie,“ povedal 23-ročný Andrej Urban, ktorý bol na jeseň kapitánom Dubnice. V štádiu riešenia je príchod útočníka Andreja Brčáka z Nižnej a Borisa Turčáka zo Slovana, odkiaľ sa vrátil na hosťovanie obranca Filip Molnár. Najlepší strelec Pavol Orolín so siedmimi gólmi bude na jar obliekať dres FK Pohronie Dolná Ždaňa, Radoslav Augustín FC Nitra, Igor Ležaič Podbrezovej, Rastislav Bakala posilnil Ružinú, Tomáš Hanzel Sereď, Oliver Špilár Petržalku a Igor Držík si našiel angažmán v Rakúsku.

FC SPARTAK TRNAVA jun.

Do A-mužstva definitívne odišli ofenzívni hráči Boris Bališ, ktorý sa zotavuje zo zranenia a Róbert Richnák. Tréner Vladimír Ekhardt počas zimy budoval nové mužstvo. Z hosťovania sa vrátili traja obrancovia – Michal Habánek zo Senice, Filip Halán z Jablonca a Dušan Dzíbela z Nededu, zo Škótska sa vrátil brankár Michal Hrivňák. Po operácii sa rozohral stredopoliar Filip Tomovič. Na hosťovanie prišli obranca Igor Paldan zo Senca, stredopoliari Vladimír Fuják z MŠK Žilina, Lukáš Remeň z MFK Topoľčany a útočník Adam Pavlík z ŠK Blava Jaslovské Bohunice, ktorý v generálke trnavskej juniorky strelil svojmu bývalému mužstvu jeden zo siedmich gólov. Do Rakúska odišli Peter Zvolenský, Martin Bočko a Jakub Šulc, Djiby Ba na hosťovanie do Mostu a bratia Korbeličovci si hľadajú angažmán.

MŠK RIMAVSKÁ SOBOTA

Novým trénerom sa stal dlhoročný stopér mužstva Gergely Geri, ktorý bol asistentom svojho predchodcu Karola Praženicu. Vzhľadom na zlú ekonomická situáciu klubu odišlo v zime desať hráčov – brankári Peter Kostolanský (SFM Senec) a Igor Katreniak (Tisovec), obrancovia Richard Rubint (do maďarského Putnoku), Miroslav Gálik (ukončil hosťovanie z Banskej Bystrice), Martin Hruboš, Lukáš Jánošík (obaja sa vrátili do Žiliny), Jaroslav Poliach (hľadá si angažmán), stredopoliari Ján Zvara a Milan Siheľský (obaja do Rakúska) a útočník Mário Kurák do Salgotarjánu. Športový riaditeľ Jozef Pisár si vysúkal rukávy, podarilo sa mu získať sedem hráčov a niekoľko sponzorov, čo v kraji s veľkou nezamestnanosťou znamená prvé jarné víťazstvo. Brankársky tandem utvorili Miroslav Bréda z Michaloviec a Marek Prošovský, ktorý sa vrátil na Gemer z Lokomotívy Rača. Lídrom obrany by mal byť Ivan „Škrťo“ Hladík zo Senice, na hosťovanie prišli aj ďalší finančne nenároční hráči, Ružomberčania Michal Kutlík, Lukáš Ondrek, Tomáš Gerát a Jan Tenkl z Táborska.

FCŠTK 1914 ŠAMORÍN

Klub vstupuje do jarnej časti s novým prezidentom (Norberta Csutoru nahradil Peter Bláha, ktorý je zároveň generálnym manažérom) a s novým trénerom (Miroslav Hýll prebral štafetu od Jozefa Medgyesa, ktorý zostal jeho asistentom). Dlhoročný kapitán Július Pentek bude kvôli zamestnaniu chytať v rakúskej Pame, z bratislavského Slovana prišli na hosťovanie brankár Juraj Hajdúch a útočník Lukáš Hutta, z Podbrezovej jej bývalý kanonier Hector Tubonemi a z Karvinej stredopoliar Radoslav Krištan. Za pozornosť stojí návrat bývalého stredopoliara Interu Bratislava Samuela Fűzika, ktorý sa vrátil z Austrálie a vo veku 29 rokov začína novú futbalovú jar. Z dorastu sa v príprave uchytil obranca Roland Csőlle. Ôsme mužstvo po jesennej časti vyhralo v generálke nad Hornou Nitrou 4:0. Na výborne pripravenom ihrisku v Šamoríne bol najlepším hráčom Ľubomír Mezovský.

MFK DUBNICA

Róberta Mega, ktorý počas jesennej časti odišiel na hosťovanie do Karvinej, nasledovali cez zimu Frederik Bílovský a Roland Šmahajčík, ktorí prestúpili do Spartaka Myjava, Erik Liener do Znojma a Andrej Urban hosťuje v SFM Senec. Petar Bašič sa vrátil do Chorvátska, Michal Ranko do Trenčína, Martin Suchý do Borčíc a Samuel Bielik do Púchova. Prišli útočníci Armel Berbič z Bosny a Hercegoviny, Srb Mihajlo Popovič, ktorý hral v Belgicku a z dorastu Lukáš Slávik so stredopoliarom René Brixom. Dubničania začali spoluprácu so Spartakom Myjava a tak je možné, že na Považie prídu aj hráči z kopaníc. V predstavenstve dubnického klubu už nie je Ivan Nemečkay.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

„Chemici“ dosiahli v prípravných zápasoch viacero pozoruhodných výsledkov (zdolali Zlaté Moravce, remizovali s Banskou Bystricou, tesne prehrali s Pápou, Myjavou a v generálke s Opavou). Oporným stĺpom obrany sa stal Marián Kolmokov, mladší brat brankára Dušana Kolmokova a bývalý reprezentant do 21 rokov. Milan Mujkoš sa z postu stopéra vysunul do stredovej formácie, v ktorej sa objavili Miloš Fehervári zo Šurian a Marek Košút z Nitry. Márius Charizopulos sa stal hráčom Zlatých Moraviec, Královi sa skončilo hosťovanie z FC Nitra a Richard Prúčny odišiel na hosťovanie do Nových Zámkov. Po operácii kolena sa zotavuje obranca Roman Mihálik.

FK POHRONIE ŽIAR/DOLNÁ ŽDAŇA

Na Pohroní sa udomácnil poltucet zaujímavých hráčov. Brankárskou jednotkou sa stal Ján Malec, ktorý prišiel zo Senice spolu s obrancom Petrom Šenkom. Stredopoliar Lukáš Pelegríni, ktorý na jeseň hosťoval na Myjave, prišiel na prestup z materského ŠTK Šamorín, k nováčikovi súťaže prestúpili aj dvaja ofenzívni hráči Pavol Orolín z Bohemiansu 1905 a Lukáš Garaj z Vrábľov. Útočník Marián Adam prišiel na hosťovanie z Tatrana Prešov. V príprave mužstvo utrpelo jedinú prehru – v generálke s juniorkou ŠK Slovan. „Som presvedčený, že nevypadneme a na prvý zápas s trnavskou juniorkou v nedeľu očakávame tisíc ľudí,“ zdôraznil manažér Stanislav Neuschl. Brankár Jaroslav Gramblička prestúpil do FK Horná Nitra, stredopoliarovi Radoslavovi Drobňákovi sa skončilo hosťovanie z Trebišova, Máriovi Ometákovi z Kysuckého Lieskovca a Vratislavovi Boborovi zo Zvolena.

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

V ankete fanúšikov o najlepšieho hráča jesene dostali najviac hlasov brankár Martin Šavol a stredopoliar Miroslav Latiak. Novými tvárami v kabíne posledného mužstva po jeseni sú obranca Matúš Hubočan, mladší brat slovenského reprezentanta, stredopoliari Goran Matič zo Srbska a Nikolas Angelovič z dorastu Karvinej, útočníci Lukáš Jánošík zo Žiliny, ktorý hral na jeseň v Rimavskej Sobote, Branislav Hanzeľ zo Šace a Nemanja Asanovič z Čiernej Hory. Odišli Andrej Brčák (Senec), Ján Jurky (Dolný Kubín), Richard Šupej (Liptovský Hrádok) a pre pracovné povinnosti Martin Trnovský (Palúdzka). Liptáci odohrali dvanásť prípravných zápasov, so Slovanom, MFK Košice a so Žilinou prehrali rovnako 0:3, v Banskej Bystrici a Třinci zhodne 1:2, na domácom ihrisku podľahli treťoligistom z Popradu, Námestova a v generálke Martinu 1:3. „Všetci spoločne sa musíme zmobilizovať, zlepšiť hernú disciplínu a vložiť do hry viac srdca. Pred prvým kolom s Prešovom nehádžeme flintu do žita a proti favoritovi zápasu určite zabojujeme,“ podotkol tréner Vladimír Goffa.

Zdroj: denník Šport