Jar v II. lige sa odohrá s loptami Adidas Brazuca

2013-12-17 12:00:00

Po obľúbenej Cafuse, tohtoročnom type lopty z dielne Adidas, s ktorou corgoňligisti i tímy 2. ligy odohrali jar uplynulej i jeseň aktuálnej sezóny, bude na trávnikoch dvoch najvyšších futbalových súťaží na Slovensku od prvého kola jarnej časti súťažného ročníka 2013/14 v permanencii jej „mladšia sestra“ Brazuca.

Kým Cafusa bola vyrobená pre júnový Pohár konfederácii, ktorý vyvrcholil v brazílskom Rio de Janeiro a jej meno a sýte farby odrážali národnú identitu s dôrazom na súhvezdie Južného kríža, ktorý je zobrazený na brazílskej zástave, Brazucu vyrobila firma Adidas pri príležitosti budúcoročného svetového šampionátu, ktorý sa takisto bude konať v tejto juhoamerickej krajine.

Brazuca je trinástou oficiálnou loptou vyrobenou pre účely záverečného turnaja MS vo futbale a s jej predchodkyňami ju spája jedno - má byť, ako inak najlepšia v histórii. Slovo „brazuca“ je hovorový výraz a znamená „brazílsky“, zároveň v sebe nesie popis hrdosti brazílskeho spôsobu života. Jej dizajn je inšpirovaný meandrami veľrieky Amazon v odtieni modrej, zlatej a zelenej farby. V tradičnej farebnej kombinácii, ktorú používa národný výber Brazílie teda zlatá nahradila žltú, čo je akýmsi vizuálnym odprezentovaním ambícií kanárikov. Lopta, ktorej hmotnosť je 437 g a má obvod 69 cm, je zložená zo šiestich identických panelov, čo je napríklad v porovnaní s loptou Telstar, s ktorou sa hral svetový šampionát v roku 1970, výrazne nižšie číslo, keďže v tom čase výrobcovia použili až tridsaťdva kusov.

Názov Brazuca bol zvolený v septembri roku 2012 po verejnom hlasovaní v Brazílii, do ktorého sa zapojil jeden milión futbalových fanúšikov, ktorí mali na výber aj z ďalších dvoch: Bossa Nova a Carnavalesca. Víťazný názov napokon dostal 77,8 % zo všetkých hlasov.

No kým najnovší kúsok z dielne Adidas absolvuje skutočnú premiéru až 12. júna 2014 v otváracom zápase finálového turnaja MS v Sao Paulo, corgoňligisti a mužstvá 2. ligy ho budú mať dokonale otestovaný, keďže už jarná časť aktuálnej sezóny sa bude s Brazucami hrať. „Pred štartom jarnej časti bude do všetkých dvanástich klubov Corgoň ligy distribuovaných po šesťdesiat a do druholigových tímov po tridsať lôpt. Dokopy teda pôjde o 1 080 kusov," prezradil riaditeľ republikových súťaží Dušan Huňady.

Zdroj: corgonliga.sk