V najlepšej jedenástke žien aj tri Michalovčanky

2013-12-15 12:00:00

Východoslovenský futbalový zväz vyhlásil najlepšiu ženskú jedenástku za rok 2013, v ktorej sú aj tri hráčky MFK Zemplín - Oláhová, Lukčíková a Koflanovičová.

Kým muži od roku 1997 vyhlásili už 16. futbalovú Jedenástku roka, ženy iba druhú, ale po prvý raz defilovali v minulých dňoch spolu v hoteli Čingov na Spiši, kde ich na spoločnom defilé privítal predseda VsFZ Ing. Richard Havrilla. I to je jasný dôkaz o tom, čo zobúdza aj ženské pokolenie, ktoré sa aj na trávnikoch chce presadiť čoraz výraznejšie. Po výkonoch počas celej majstrovskej sezóny sa zrodila na základe hlasov expertov vysnívaná zostava z hráčok šiestich klubov v tomto zložení:

JEDENÁSTKA ŽIEN ROKA 2013

(podľa rozostavenia 4 - 4 - 2)

Lívia Kuľková (Bardejov) - Zuzana Kasenčáková (Spišská Nová Ves), Veronika Rosoľanková (Humenné), Stanislava Sobeková (Bardejov), ROMANA OLÁHOVÁ (Michalovce) - Martina Farkašovská (Spišská Nová Ves), Daniela Hovancová (Bardejov), Yevhenia Sulejmanová (Humenné), SIMONA LUKČÍKOVÁ (Michalovce) - TAMARA KOFLANOVIČOVÁ (Michalovce), Annamária Roháčová (Humenné)

Samotné zloženie Jedenásty i jej špička, ktorú sme za posledné dva roky zaevidovali, prezrádza, že pomer síl sa zatiaľ veľmi nezmenil, ale všetko naznačujú, že nepotrvá tak dlho, a že aj nežné pohlavie prehovorí vážnejšie. Napokon, aj v jej podaní je čo vidieť a z viacerých pohľadov čo obdivovať. Máme teda futbalové laureátky, o ktorých hodno spoznať a vedieť o nich od brankárky po vybrané útočníčky aspoň toto:

Od Spiša po Humenné

Lívia Kuľková (Partizán Bardejov): S futbalom sa zblížila viac, keď mala šestnásť. Prvé lekcie jej dával známy tréner J. Belejčák, ale potom zakotvila v Štichu Humenné a po roku sa dostala do výberu žien U 19. Od sezóny 2012/13 je bardejovská rodáčka opäť doma a po prihlásení Partizána do II. ligy hráva za tento materský klub. Je súťaživá, preto dostala pozvánku aj do reprezentácie žien.

Zuzana Kasenčáková (FK Spišská Nová Ves): Hráva na pravej strane obrany i na poste stopérky. Svoje schopnosti začala rozvíjať v Ľubici pod vedením trénera L. Krempaského. Účasť v Jedenástke roka ju milo prekvapila, veľmi si ju váži.

Veronika Rosoľanková (ŠK Štich Humenné): Na futbalovú cestu vykročila v rodnom Humennom v klube Štich. Je to stopérka, ktorá hrá so srdcom, láskou a disciplinovane, takže je na ňu veľké spoľahnutie. Má už za sebou aj reprezentačný dres, a ako hovorí, byť v jedenástke je pre ňu veľká česť.“

Stanislava Sobeková (Partizán Bardejov): Mladá futbalistka pri nástupe na gymnázium využila možnosť stať sa členkou futbalového tímu Partizána, kde na stopérskom poste hrá už druhú sezónu. Keďže sa aktívne venuje futbalu len dva roky, je milo prekvapená účasťou v Jedenástke roka.

Romana Oláhová (MFK Zemplín Michalovce): Jej začiatky sú späté so Slavojom Trebišov, kde vyrastala pod vedením trénera Dušana Rácza. Dostala sa do futbalovej triedy medzi chlapcov, kde získala ďalšie ostrohy. Počas doterajšej kariéry bola vo všetkých regionálnych výberoch žiačok. Má predpoklady ďalšieho rastu.“

Martina Farkašovská (FK Spišská Nová Ves): Prvé futbalové kroky vyskúšala v rodnom Jamníku. A potom: „Vďaka kamarátke som sa dozvedela o ženskom klube v Spišskej Novej Vsi, čím sa moje sny splnili. Za všetko, čo som dosiahla vďačím skvelým trénerom a kolektívu.“

Daniela Hovancová (Partizán Bardejov): Na ligových ihriskách pôsobila dva roky v žiackom družstve v Kľušove. Do Bardejova sa vrátila v roku 2012 a už druhú sezónu oblieka dres Partizána. Zverenka trénerov Matejovcov hovorí: „Najkrajšie pre mňa je, keď môžem hrať futbal pre radosť, úspech tímu a pre divákov.“

Yevhenia Sulejmanová (Štich Humenné): Dvadsaťročná študentka prišla z Užhorodu do Humenného, kde je kmeňovou hráčkou Štichu. Hrá v strede poľa, veľmi dobre ovláda loptu, má veľký periférny rozhľad a cit pre prihrávku.

Simona Lukčíková (MFK Zemplín Michalovce): Pod vedením trénera Zoltána Tarbaja začala medzi chlapcami. Jej talent neušiel pozornosti trebišovských trénerov. Stala sa pre všetky brankárky obávanou strelkyňou.

Tamara Koflanovičová (MFK Zemplín Michalovce): Tréner Milan Siksa sa nemýlil, keď jej predpovedal veľkú budúcnosť. “Mihaľovski expres“ hral za mládežnícke reprezentačné výbery, čo platí aj o súčasnosti.

Annamária Roháčová (ŠK Štich Humenné): Z rodných Holčíkoviec sa dostala do Humenného a z miestneho Štichu aj do reprezentačných výberov WU 15 a WU 17. Jej silnou stránkou je rýchlosť, vytrvalosť, strela a najmä úspešnosť v osobných súbojoch.

Zdroj: futbalvsfz.sk