B. Sokoli hodnotí jeseň staršieho dorastu U19

2013-12-14 12:00:00

Najstaršia mládežnícka kategória MFK Zemplín v jeseni sklamala - herne aj výsledkovo - čoho výsledkom je predposledné miesto.

S kormidelníkom tímu starších dorastencov MFK Zemplín Michalovce Branislavom Sokolim sme sa obzreli za jesennou časťou Dôvera I. ligy starších dorastencov U19, v ktorej obsadili trinástu priečku.

Ako hodnotíte jednotlivé formácie?

Brankári

"Po odchode Babiáka do Podbrezovej sme potrebovali doplniť post brankára, ktorý by spĺňal požiadavky dorasteneckej ligy a bol by perspektívny pre klub aj do budúcna. Na skúšku prišiel španielsky brankár, ale neboli sme presvedčení, že bude prínosom, tak sme ho neangažovali. Po ňom sa nám prišiel ukázať estónsky reprezentant U19 a o tohto sme mali záujem, ale problém bol so školou, a tak aj z tohto zišlo. Ostal len Vratko Holienčin a k nemu sme stále dopĺňali brankára z U17. Bohužiaľ, ako sa časom ukázalo, tento post bol pre nás kľúčový a nám sa ho nepodarilo obsadiť dostatočnou kvalitou. Určite je to pre nás ponaučenie, že bez dostatočnej kvality a konkurencie na tomto dôležitom poste nemôžeme pomýšľať na top umiestnenie v tabuľke."

Obrancovia

"Boli sme presvedčení, že táto formácia, ktorá už v tomto zložení istý čas hrala, bude dostatočne skúsená a my nebudeme inkasovať veľa gólov. Ale prišli zranenia (hlavne dlhodobejšie Milana Šimčáka a Dávida Horňáka), pokles formy a nedostatočná koncentrácia v niektorých momentoch a mužstvo inkasovalo pomerne ľahké góly. Ale nemôžem povedať, že s touto formáciou som vyslovene nespokojný."

Stredopoliari

"V tejto formácii máme najväčšiu kvalitu, čo sa aj v zápasoch ukázalo, ale predpokladal som, že niektorí hráči sa budú viac presadzovať aj v zakončení. Najlepšími v tejto formácii boli Jozef-Šimon Turik a Martin Koscelník, ale toho sme „obetovali“ na post defenzívneho stredového hráča."

Útočníci

"Hráči, ktorí na tomto poste hrávajú, sú pre mňa sklamaním. Adrián Leško bol vyslovene z formy, Tomáš Kolesár sa presadzuje viac na tréningoch ako v zápasoch, a tak najviac som spokojný s Tomášom Vožným, ktorý podal vždy 100-percentný výkon, aj keď čakali sme viac gólov. Škoda, že v zápase v Ružomberku sa zranil Kristián Hirka, ktorý mohol byť svojím ťahom na bránu jednotkou na tomto poste."

Ako ste spokojní s umiestnením?

"Pochybujem, že niektorý tréner by bol s týmto umiestnením spokojný. Pred sezónou sme mali vysoké ambície, kvalita kádra je jednoznačne vyššia ako umiestnenie po jesennej časti. Ale keď sa spätne pozriem na minulú sezónu, tak ani vtedy nevládla spokojnosť s jesenným umiestnením, a po vydarenej jari sme skončili na peknom treťom mieste. Som presvedčený, že kvalita dnešného kádra je vyššia, ale medzi hráčmi nefungovala „chémia“ a tá je pri kolektívnych športoch veľmi dôležitá. Napriek tomu verím, že predsezónny cieľ, skončiť do piateho miesta, splníme."

Najväčšie prednosti tímu?

"Chceli sme sa prezentovať kombinačnou hrou a môžem povedať, že sme boli kombinačne lepší ako naši súperi, mali sme dobrý prechod do útoku, ale streleckou nemohúcnosťou a tiež stratou formy kľúčových hráčov sme príliš ľahko prichádzali o body a taktiež o pohodu a sebavedomie."

Na čom musíte popracovať?

"Našou najväčšou slabinou boli výkony brankárov, ale to som už spomínal. Taktiež strata koncentrácie a keď sa už súper dostal do vedenia, bolo veľmi ťažké otáčať skóre. Kým v minulej sezóne sme sa mohli spoľahnúť na silu kolektívu, tentoraz tomu tak nebolo. Mužstvu chýbal líder nielen na ihrisku, ale aj v šatni."

S ktorým zápasom ste boli najviac spokojní?

"Najviac sa nám vydaril zápas s Trenčínom, ktorý sme vyhrali 4:0. Bol to zápas, ktorý mal vysokú úroveň aj prispením súpera, ktorý sa snažil hrať otvorený futbal a napriek prehre to bol jeden z najkvalitnejších súperov, aký sa v jesennej časti v Michalovciach predstavil."

Ktorý zápas vám vyšiel najmenej?

"Takýchto zápasov bolo viac, čo je pre mňa sklamaním. Vybral by som zápas s Trnavou, ktorý sa nám herne nevydaril, nepremenená penalta tri minúty pred koncom bola vyústením slabého výkonu obidvoch družstiev. Za výkon v tomto zápase som sa hanbil, len neviem, či aj hráči..."

Ktorý hráč bol najväčšou oporou tímu?

"V minulej sezóne by som na túto otázku odpovedal, že to bol kolektív, teraz poviem mená dvoch hráčov, ktorí mali najstabilnejšiu výkonnosť. Boli to Jozef-Šimon Turik a Martin Koscelník. Obaja sú kvalitnými hráčmi, ale chýbajú im prirodzené vlastnosti lídrov. Verím, že v jarnej časti sa k ním pripoja ďalší hráči, ktorí na to majú predpoklady, či už Milan Šimčák, Kristián Hirka alebo Juraj Kiss, ale zabrať musia všetci. Očakával som, že hlavne hráči, ktorí prišli z U17, urobia väčší tlak na starších hráčov, niekedy som mal pocit, že sa niektorí uspokojili so svojou pozíciou v mužstve."