A. Rusnák hodnotí jeseň mladšieho dorastu U17

2013-12-11 12:00:00

Michalovské družstvo síce obsadilo po jeseni až siedme miesto, na druhú priečku však stráca iba tri body.

S kormidelníkom tímu mladších dorastencov MFK Zemplín Michalovce Albertom Rusnákom sme sa obzreli za jesennou časťou Dôvera I. ligy madších dorastencov U17, v ktorej obsadili siedmu priečku.

Ako hodnotíte jednotlivé formácie?

Brankári

"Väčšinu stretnutí odchytal Michal Janočko, mal lepšie aj horšie zápasy. Ale je to taká kategória, kde dokážem niektoré veci prehliadnuť, pretože chlapci sa stále učia. Očakávam som od neho trošku viac, vo výkonosti mal dosť veľké výkyvy. V niektorých zápasoch nás podržal, v niektorých zase urobil školácke chyby. Verím, že na jar to bude od neho, aj od ďalších brankárov, ktorí mu kryli chrbát, lepšie."

Obrancovia

"Na prvej strane väčšinou hrával Adam Halagan. Urobil veľký pokrok vo výkonnosti, je to poctivý chlapec, dobre technicky aj rýchlostne vybavený. Keď v jari bude stále napredovať, tak počítam s tým, že od novej sezóny by mohol ísť do U19. Je to hráč s dobrou perspektívou. Na stopérskom poste začala sezónu dvojica Michal Janočko - Martin Kolesár, na túto kategóriu veľmi silné duo. Kolesár sa však na Slovane zranil a museli sme z U16 vytiahnuť mladého Adama Kuľhu, čo bol vynikajúci ťah, pretože si zastal svoje miesto veľmi dobre, má veľmi dobrú postavu na stopéra. Je sebavedomý, rýchlostne dobre vybavený a má myšlienku, bol som s ním veľmi spokojný. Michal Janočko bol pilierom našej obrany, s jeho výkonmi som bol spokojný. On túto kategóriu prerástol a ja ho už v zime odporučim do U19. Na ľavej strane hrával väčšinou Ján Vaško. Podával spoľahlivé a stabilné výkony, mal malé výkyvy vo výkonnosti. Nato, že hral cez nohu, keďže je pravák, tak mu to išlo, popasoval sa s tým celkom dobre, začal používať aj ľavú nohu. Dostali sme 20 gólov, čo je na môj vkus veľa, ale asi 12 sme ´chytili´ v troch-štyroch zápasoch. Takže s obranou je relatívne spokojnosť."

Stredopoliari

"Mali sme silnú stredovú formáciu, kde hrávali Martin Bednár, Jozef Vajs a Samuel Sarik. S mladým Bednárom, ktorý je ročník narodenia 1999, je veľká spokojnosť. Je veľkým prísľubom nielen michalovského, ale aj slovenského futbalu. O ňom ešte budeme počuť veľa, urobil progres a zapadol do družstva ihneď. Vajs bol kapitánom a lídrom družstva, v zápasoch, v ktorých nehral, to bolo na našich výkonoch hneď vidieť. Je to skromný chlapec, ktorý na sebe pracuje. Som na vážkach, či ho už teraz doporučím do U19, výkonmi si to určite zaslúži. Sarik tiež slušne zapadol do stredovej formácie, je to iný typ hráča ako Bednár s Vajsom. Musím zlepšiť hru s hlavou, prehľad v hre má."

Útočníci

"Hrali sme na troch útočníkov. Sprava hral Patrik Chimaľ, svojej úlohy sa zhostil celkom dobre. Na svoju výšku je rýchly a dynamický, trošku mu chýba prehľad v hre, hlava hore pri práci s loptou. Keď ešte s ním popracujeme na technickej stránke, tak môže z neho vyrásť zaujímavý futbalista. V strede nastupoval Pavol Bellás. Čakal som od neho viac gólov, myslel som si, že počas jesene dá 14-15 gólov, čo sa mu nepodarilo. V príprave súkal jeden gól za druhým, ale v súťaži už nie. Potom sa trošku zobudil. Musí ešte popracovať v osobných súbojoch aj na disciplíne, lebo veľa rozprával z rozhodcami. Má aj prednosti a verím, že pôjde výkonnostne hore. Čo sa týka Jakuba Straku, ktorý hral na ľavej strane, tak on je jediný ľavák, ktorého máme v družstve. Šikovný futbalista s dobrou kopacou technikou, využívali sme ho hlavne pri priamych kopoch. Je dravý a má dobrú finálnu prihrávku i strelu. Je v ňom obrovský potenciál."

Ako ste spokojní s umiestnením?

"Ak by sme vyhrali posledný zápas v Nitre, tak sme tretí. Umiestnenie do úvahy veľmi neberiem, ale radi by sme boli čo najvyššie. Na vyššie priečky nestrácame veľa bodov, čo je pre nás motiváciou do jarnej časti. Chceme sa pobiť o čo najlepšie umiestnenie, ale prioritou je, aby chlapci napredovali."

Najväčšie prednosti tímu?

"Družstvo bolo dobre vyvážené, tak v defenzíve ako aj v ofenzíve. Chýbali nám trošku Bellásove góly. Hlavne máme silný stred poľa."

Na čom musíte popracovať?

"Na individuálnej technike, viacerí hráči s ňou majú problém. Na taktike sa veľmi zlepšili, sú vnímaví a v myslení išli hore."

S ktorým zápasom ste boli najviac spokojní?

"Najlepší pocit som mal zo zápasu v Žiline, aj keď sme ho prehrali 0:3. Prvý polčas bol z našej strany vynikajúci, keby sme tam premenili šance, tak by sme polčas vyhrali dva alebo tri nula, namiesto toho sme v jeho závere dostali gól. Z toho polčasu som mal veľmi dobrý dojem, chlapci plnili všetky pokyny do bodky."

Ktorý zápas vám vyšiel najmenej?

"Najslabší zápas bol jednoznačne doma s MFK Košice, keď sme prehrali 0:4. Vtedy sme vybuchli na celej čiare, hlavne v defenzíve."

Ktorý hráč bol najväčšou oporou tímu?

"Jozef Vajs. Keď nehral, bolo to veľmi citeľné. Bol vodcom tímu, vedel strhnúť družstvo."