Jakub Grič nedohral, uvidel červenú kartu

2013-10-23 12:00:00

Michalovský stredopoliar pobudol v zápase proti SAE iba do 45. minúty, po druhej žltej karte totiž musel predčasne pod sprchy.

Slovenská futbalová reprezentácia do 17 rokov zvíťazila v stredu nad domácim SAE 2:0 v jej treťom zápase základnej A-skupiny na majstrovstvách sveta v Abú Zabí. V tabuľke obsadila konečné 3. miesto a teraz si musí počkať na výsledky ďalších skupín, či postúpi do vytúženého osemfinále ako jeden z štyroch najlepších tretích tímov. Zverenci trénera Ladislava Pecka v prvom polčase na trávniku štadióna Mohammeda Bin Zayeda jasne dominovali a dostali sa do vedenia v 36. minúte po ukážkovej hlavičke útočníka Nitry Tomáša Vestenického. V závere polčasu síce prišli o vylúčeného obrancu Jakuba Griča, v druhom dejstve ale svojim štvrtým gólom na turnaji Vestenický zvýšil a Slováci zaknihovali na turnaji historickú výhru.

MS hráčov do 17 rokov, A-skupina:

Slovensko - SAE 2:0 (1:0)

Góly: 36. a 68. Vestenický

ŽK: GRIČ, Haraslín, Vestenický, Hromada - Omar, Humaid, Hussain, Ahmed

ČK: 45. GRIČ (po druhej žltej)

Rozhodovali: Soto - Urrego, Lopez (všetci Venez.)

SR 17: Junas - Vodecký (46. Sipľak), GRIČ, Vavro, Š. Kupec - Hromada, Lesniak - Kadlec, Haraslín (90+. Čmelík), Špalek - Vestenický (80. Chvátal)

SAE 17: M. Alshamsi Jumah (46. Alameri), Ahmad, Ahmed, Alkhasibi - S. Alshamsi, Omar, Humaid, Kazim (46. Lashkari) - Alakberi, Khaled (56. Hussain)

Slováci odohrali výborný prvý polčas, mali neustálu prevahu, súpera prestrieľali a vypracovali si aj množstvo šancí. Už v 5. minúte pohrozil Vestenický, na druhej strane vytiahol slovenský brankár Junas výborný zákrok pri strele Alakberiho. V 15. minúte dostal žltú kartu za nafilmovaný pád v šestnástke Haraslín a zmaril si šancu na prípadný štart v osemfinále, rovnako ako pred ním už skôr Grič. Potom prišli veľké šance Slovákov, Haraslínovi po kľučke na brankára obranca domácich vykopli loptu z bránkovej čiary, a neujala sa ani šanca Vavra. Slováci boli v týchto fázach kreatívnejší, rýchlejší, kombinačnejší a to využili v 36. minúte. Po štandardke krásnou hlavičkou otvoril skóre Vestenický, pre ktorého to bol už tretí gól na turnaji. V závere polčasu ale prišla pre Peckovcov studená sprcha, keď po druhej žltej vylúčil venezuelský rozhodca Soto Griča.

Oslabení Slováci v druhom polčase pozorne bránili, aj Junas bol pri pokusoch domácich pozorný. V 67. minúte mohol zvýšiť opäť Vestenický po peknej kombinácii s Lesniakom, jeho strelu brankár vyrazil na roh. Ale domácim to nebolo veľa platné, pretože z neho Haraslín presne našiel hlavu Vestenického a Slovensko viedlo 2:0. V 83. minúte mohol už na 3:0 zvýšiť striedajúci Chvátal, ale jeho strela z dobrej pozície išla nad bránku SAE. V nadstavenom čase ešte Špalek dvakrát skúsil šťastie a pokúsil sa o gól, ktorý by za tohto stavu aj vzhľadom na súbežne bežiaci zápas Brazílie s Hondurasom (3:0) Slovákov posunul k postupu, ale nepodarilo sa mu už skórovať. Slováci zaslúžene vyhrali 2:0, v skupine skončili ale tretí a museli si na postupové rozuzlenie počkať na výsledky zostávajúcich skupín. 

Výsledok ďalšieho zápasu:

Honduras - Brazília 0:3 (0:2)

Tabuľka A-skupiny:

1. Brazília          3    3    0    0    15:2    9*
2. Honduras       3    1    1    1    4:6     4*
3. SLOVENSKO   3    1    1    1    5:8     4
4. SAE              3    0    0    3    2:10    0

* - istý postup do osemfinále

Zdroj: TASR