Podrazil ho kamarát, ale taký je vraj futbal

2013-09-25 12:00:00

Internetový portál profutbal.sk oslovil po pohárovom zápase Ružomberka s Michalovcami Miroslava Božoka a Martina Nagya.

V dlhodobej súťaži síce Michalovce účinkujú o ligu nižšie, než Ružomberok, no v utorok to na trávniku pod Čebraťom v pohárovom stretnutí Slovnaft Cup-u nebolo vôbec badať. Mužstvo z východu Slovenska bolo pre domácich vyrovnaným súperom, čo dokazuje aj skutočnosť, že o postupujúcom sa rozhodlo až v piatej sérii penaltového rozstrelu. Po výsledku 0:0 v riadnom hracom čase nasledovali pokutové kopy, ktoré rozhodol "oranžovo-čierny" Martin Nagy. Ten ale pripisuje zásluhy niekomu inému. "Napokon to dopadlo tak, že nám pomohol kamarát Miroslav Božok," uvádza pre profutbal.sk autor rozhodujúcej penalty Martin Nagy.

Čierny Peter ostal v jeho rukách

Už v pätnástej minúte mohol vyslať na bránu domácich jeden ostrý projektil, no mieril nepresne. "Spálená šanca ma môže mrzieť a aj mrzí. Rovnako ako penalta. Taký je ale futbal a život ide ďalej," škrabal sa za hlavu Miroslav Božok po záverečnom hvizde rozhodcu a následne doplnil: "Najmä v prvom polčase sme mali hneď niekoľko možností na otvorenie skóre. Ak by sme to dokázali, ďalší priebeh zápasu by bol pre nás oveľa lepší. Následne sme museli ustáť tlak domácich, po ktorom sa už nedostávali do žiadnych veľkých šancí. V podstate iba nakopávali lopty. Penalty sú stále lotéria a inak to nebolo ani tentoraz. Čierny Peter ostal napokon v mojich rukách…"

Michalovčania nemali na Liptove čo stratiť. Ružomberok hrá o ligu vyššie a mal výhodu domáceho prostredia, čo z neho robilo favorita stretnutia. "Išli sme sem s tým, že chceme ukázal svoju kvalitu. Plánovali sme hrať futbal a som presvedčený, že to sa nám aj podarilo," poznamenal kapitán hostí, ktorý si ešte donedávna obliekal práve ružomberský dres a v lete absolvoval s mužstvom aj časť prípravy: "Bol to pre mňa tak trochu špecifický zápas, ale veľmi som sa na to nesústreďoval. Nebola tu žiadna divoká atmosféra. Priznám sa, že som mal motiváciu navyše, no nebolo to nič veľké."

Svoj návrat na súťažný trávnik Ružomberka napokon v závere vzájomného merania síl okorenil zahodenou penaltou. "Mal som dopredu vybranú stranu, do ktorej to kopnem. Po zápase mi Peter Maslo, môj dlhoročný kamarát, povedal, že radil brankárovi, kam to budem kopať. Takže asi som im tak trochu pomohol," vyčaril ironický úsmev na tvári Miroslav Božok a odľahčene pokračoval v dialógu: "Podrazil ma kamarát, ale taký je futbal. Je to úplne normálne."

V rokoch 2003 až 2009 odohral Miroslav Božok za "Ružu" takmer 150 zápasov. Za ten čas si vybudoval pod Čebraťom nejedno kamarátstvo. "Veľmi som sa s domácimi nehecoval. Vymenili sme si niekoľko SMS, ale nebolo to žiadne veľké podpichovanie. Pripravoval som sa na utorňajší zápas ako na každý iný," uzavrel pre profutbal.sk dvadsaťosemročný skúsený stredopoliar.

Na tréningu nacvičovali aj penalty

Za stavu 4:4 išiel kopať piatu penaltu hostí už spomínaný Miroslav Božok, z radov domácich zobral na seba zodpovednosť Martin Nagy. Ak by súper uspel, mal by pred sebou zo psychického hľadiska veľmi náročnú úlohu. Stalo sa však presne to, v čo dúfal a pri bielom bode bol plný sebavedomia. Ešte jeden pohľad hore do neba a rozbehol sa naplno vpred.

"Mal som to trošku jednoduchšie ako ostatní chalani. Z môjho pohľadu bolo dobré, že Miroslav Božok nedal. V tom momente som bol pokojnejší a ihneď som sa aj odhodlal, že to kopnem doprava. Vlani som tiež takto rozhodol zápas v Prešove - penaltou v poslednej sérii," ozrejmil autor "víťazného gólu" Martin Nagy, ktorý sa sám rozhodol, že pôjde ako posledný: "Najprv som počkal na lavičke. Chlapci sa nevedeli dohodnúť, tak som povedal, že ja pôjdem piaty. A vyšlo to."

Dvadsaťtriročný stredopoliar následne uznal aj kvality súpera. "Bol to pre nás veľmi náročný zápas so šťastným koncom. Vedeli sme, že Michalovce majú dobré mužstvo, veď niektorí hráči pôsobili aj v Ružomberku. Hrali organizovane, ťažko sme sa cez nich dostávali do útoku. Nakoniec sa muselo rozhodnúť až strelami z bieleho bodu," ponúkol svoj pohľad na utorňajší pohárový zápas odchovanec Ružomberka: "Chceli sme streliť víťazný gól ešte v druhom polčase, no nebolo to vôbec také jednoduché."

"Poriadne sme sa s nimi natrápili. Máme za sebou jeden anglický týždeň a hneď je tu aj ďalší. Máme toho dosť v nohách, ale išli sme na ihrisko s tým, že na ňom odovzdáme maximum. Našťastie, na tréningu sme nacvičovali aj penalty…," uzavrel pre profutbal.sk Martin Nagy.

Zdroj: profutbal.sk