J. Bubenko: Sme len na začiatku cesty

2013-08-20 12:00:00

Denník Šport sa vo svojom dnešnom vydaní pozhováral s kormidelníkom MFK Zemplín Michalovce Jozefom Bubenkom.

Čo vás obzvlášť potešilo v zápase s Prešovom?

"Prvých tridsať minút, počas ktorých sme hrali veľmi dobre. V zárodku sme napádali Prešovčanov a získali sme kopu lôpt na ich polovici, či sme si otvorili situácie, z ktorých rezultovali šance. Tak by sme chceli hrať deväťdesiat minút, no sme len na začiatku cesty."

Čo z tribúny sa nedalo vidieť, a pre vás bolo dôležité?

"Na hráčoch bolo vidno, že sú motivovaní ako sa patrí na derby, no vedel som, že musím dať pozor, aby neboli premotivovaní. Potešilo ma, že hrali veľmi kolektívne a to, čo sme si povedali, všetci splnili."

Ako hodnotíte výkon Tatrana Prešov?

"Jeho hráči tiež prispeli ku kvalite zápasu. Viac nechcem hodnotiť, na to majú svojho trénera. Oni idú svojou cestou, ja svojou."

Michalovce dostávali v predchádzajúcich ročníkoch vzhľadom na postupové ambície veľa gólov. Stavili ste na novú, skúsenú obranu, ktorá zatiaľ dostala jediný gól. Tušili ste, že by tak dobre mohla fungovať?

"Človek dopredu nikdy nevie... Defenzíva však nie je len úlohou obrannej štvorice a brankára, ale všetkých hráčov. Musia prijať fakt, že futbal má dve fázy - útočnú a obrannú a obidve musia byť vyrovnané, v obidvoch musia byť dobrí, v opačnom prípade majú šancu len na čiastkové víťazstvá."

Prečo ste zaradili Tomáša Sedláka, ktorý je jedným z najmenších hráčov, na post stopéra?

"Veľa alternatív sme tam nemali a v závere prípravy som sa rozhodol skúsiť to s ním, začalo to fungovať a som rád. Dúfame, že to takto pôjde aj ďalej."

Michal Hamuľak dáva, na rozdiel od prechádzajúcich dvoch ročníkov, góly nielen v príprave, ale aj v súťaži. Čím to je?

"Letnú prípravu absolvoval veľmi dobre, dostal dôveru a stále s ním pracujeme, aby podával stabilné výkony a nenapršalo mu do nosa. Má predpoklady strelca, len treba, aby popracoval na psychike a stále sa chcel zlepšovať."

V čom sú pre mužstvo i pre trénera dôležití brankár Martin Raška a kapitán Vladimír Janočko?

"Pre spoluhráčov sú príkladom a inšpiráciou svojou kariérou, majú rešpekt v kabíne a udržujú ju v dobrej, bojovej nálade. Samozrejme sú fázy hry, keď musia ukázať svoju kvalitu, aj morálnu, podirigovať a upokojiť mužstvo. Je dôležité mať v mužstve takýchto hráčov."

Ako a čím si budujete vzťah k hráčovi a oni k vám?

"Hráč musí cítiť, že tréner je ku všetkým korektný. To je základ pre vzájomnú dôveru hráčov a trénera. Pochopiteľne, že nastane situácia, že sú spokojní a menej spokojní hráči. V kádri máme dvadsať hráčov do poľa a troch brankárov a všetci nemôžu hrať. Dôležité je utvoriť zdravú konkurenciu, aby si navzájom fandili a jeden druhému pomáhali. Aj hráči na lavičke musia pochopiť, že v ďalšom zápase sa ich situácia môže zmeniť a potom oni budú potrebovať podporu z lavičky."

Všetci prijímajú vaše rady, pomenovanie nedostatkov a kritiku tak, že chcete pomôcť, aby boli lepší?

"S mužstvom pracujem dva mesiace a to je krátka doba, aby jeho obraz bol taký, ako by som si predstavoval. Na každom tréningu, v každom zápase vidíme rezervy, na ktorých musíme pracovať. My si nemôžeme vravieť, že všetko je dobré. Pokiaľ by sme ustrnuli, bola by to cesta do pekla. Hráči musia pochopiť, že futbal je krehká záležitosť a medzi tým, či sa darí, alebo nedarí, je veľmi blízko. Stále na sebe musia pracovať."

Aký osobný cieľ ste si dali v Michalovciach?

"Je treba povedať, že majitelia klubu, primátor mesta a ďalší ľudia okolo futbalu až tak veľa o futbale nehovoria, ale o to viac pre futbal robia a chcú, aby bol zábavou pre celý región. Zápas s Prešovom ukázal, aké je divácke zázemie v Michalovciach. Atmosféra bola na naše pomery vynikajúca, štyritisíc divákov sa bavilo futbalom, boli spokojní a to bolo dôležité. Preto hráme futbal. Aby hráči videli zmysel svojej hry. Keď ich po zápase vytlieskajú, tak futbal hneď ináč berú, ako keď je v hľadisku dvesto pískajúcich divákov. Hráči a tréneri majú všetky podmienky pre dobrý futbal, záleží len na nás, ako to využijeme. Pokiaľ v tomto trende budú pokračovať a žičlivá atmosféra v Michalovciach vydrží čo najdlhšie, bude to znamenať, že sa uberáme správnou cestou."

Zdroj: denník Šport