Dnes prestížne východniarske derby s Prešovom

2013-08-18 12:00:00

Takmer päť rokov čakali michalovskí fanúšikovia na súťažný zápas s Tatranom. Dnes je ten deň, kedy sa uskutoční opäť.

Už dnes sa v metropole Zemplína po dlhšom čase odohrá prestížne východniarske derby medzi Michalovcami a Prešovom. Medzi klubmi panuje zdravá športová rivalita, ktorá na atraktivite duelu ešte pridá. Pre oba tímy to bude dôležitý zápas, pretože MFK Zemplín aj 1. FC Tatran patria k ašpirantom na postup do najvyššej súťaže, a ak by mali po jej skončení v tabuľke náhodou na prvých miestach rovnaký počet bodov, rozhodovali by vzájomné duely. Ale to už veľmi predbiehame... Súťaž sa stále iba rozbieha, ide o stretnutie iba piateho kola. Diváci v Michalovciach na toto zemplínsko-šarišské derby čakali takmer päť rokov, keďže Tatran v ostatných rokoch pôsobil v prvej lige. Avšak dokázali sme ho zdolať aj ako prvoligistu, a to práve v poslednom súťažnom súboji týchto dvoch tímov. Bolo to 16. septembra 2008 a favoritovi sme v 2. kole Slovenského pohára vystavili stopku po výhre 3:1 (dva góly strelil Tomáš Kozár, tretí pridal Matúš Humeník). Celkovo sa nám proti Šarišanom doma zvyklo dariť, odkedy pôsobíme v druhej najvyššej súťaži, tak sme s nimi v piatich dueloch ťahali za kratší koniec iba raz, jedenkrát sa zrodila remíza a trikrát naše víťazstvo. A viacerým v pamäti zostala aj potupná domáca prehra s Prešovom v roku 1998, keď mu vtedajší FK Zemplín VTJ podľahol v súboji Slovenského pohára zahanbujúco 1:7...

Pikantnú príchuť bude mať dnešné meranie síl, ktoré sa odohrá pod reflektormi o 19.30 hod., pre michalovského trénera Jozefa Bubenka. Ten je rodákom práve z metropoly Šariša a ešte pred troma mesiacmi sedel na lavičke Tatrana, s ktorým sa mu nepodarilo zachrániť v Corgoň lige. Na strane MFK Zemplín nájdeme ešte dve osoby, ktoré majú za sebou prešovskú minulosť. Za bielo-zelených v minulosti hrával asistent trénera Jozef Valkučák a prvé futbalové kroky tam robil útočník Martin Regáli, ktorý iba počas tohto leta z Prešova prestúpil, keďže doteraz bol v Michalovciach iba na hosťovaní. Na prešovskej strane nájdeme dvojicu, ktorá má pre zmenu dočinenia s michalovským futbalom. Poldruha roka v našom klube odvádzal výborné služby niekdajší stredopoliar Ján Šafranko, ktorý v súčasnosti zastáva v Prešove funkciu vedúceho mužstva. Druhým je útočník Jozef Dolný, ktorý pri Laborci hrával v jeseni 2011 za éry trénera Vlastimila Petrželu. Mimochodom, tento úspešný český kormidelník nebude na dnešnom zápase chýbať.

V súvislosti s derby sú prijaté aj viaceré bezpečnostné opatrenia, keďže na zápas sa chystá početná skupina fanúšikov Tatrana. Preto, kto sa bude chcieť dostať na novú tribúnu (od Laborca), musí využiť zadný vstup od kasární. Parkovisko aj vstup od umelej trávy budú kvôli hosťujúcemu fanklubu zatvorené. O zápas je veľký divácky záujem, ale keďže lístky sa už nepredávajú v predpredaji, ale iba v pokladniach pred zápasom (od 18.30 hod.), radšej príďte na štadión v dostatočnom predstihu, pretože je celkom možné, že kvôli dlhým radom pri pokladniach neuvidíte úvodné minúty prestížneho zápasu.