Organizátori Michalovce Cupu: Sme pripravení!

2013-08-12 12:00:00

Do začiatku špičkovo obsadeného medzinárodného turnaja hráčov do 17 rokov zostáva už iba niekoľko hodín.

V utorok 13. augusta odštartuje už štvrtý ročník medzinárodného dorasteneckého turnaja Michalovce Cup, na ktorom budú reprezentovať jednotlivé celky zložené z hráčov narodených v roku 1997 (kategória U17) klubové farby tímov MFK Zemplín Michalovce, Real Madrid CF, FC Šachťor Doneck, Villarreal CF, AC Chievo Verona a FK Dukla Banská Bystrica. "Zdá sa, že v zápase Real Madrid vs. Zemplín Michalovce prekonáme náš divácky rekord," skonštatoval pre profutbal.sk jeden z organizátorov Michalovce Cup-u 2013 Marek Zahorčák.

Záujem o futbalové školy, ktoré patria k špičke

Už v utorok sa začína turnaj Michalovce Cup. Je všetko pripravené?

"V podstate áno. Pri týchto podujatiach je dôležitá operatívnosť. Určite sa vyskytnú nejaké nečakané situácie, ktoré budeme musieť vyriešiť, ale všetko je zabezpečené a pripravené. Pomaličky nám prichádzajú mužstvá. Viem, že v čase nášho rozhovoru sú na ceste z letiska do hotela kluby Villarreal a Šachťor Doneck. V utorok očakávame Real Madrid, Banskú Bystricu a Chievo Verona."

Čo všetko si vyžaduje takýto medzinárodný dorastenecký turnaj?

"Turnaj pripravujeme zhruba jeden rok. Keď to zoberieme od prvotných kontaktov TOP mužstiev, tak je to možno ešte dlhšie. Špičkové kluby si vyberajú z pestrej palety turnajov, ktoré majú na stole. Čím bližšie je začiatok turnaja, tak tým viac je úloh."

Tento rok sa turnaja zúčastnia tímy Real Madrid a Villarreal zo Španielska, ukrajinský Šachťor Doneck, z Talianska Chievo Verona a slovenské tímy Dukla Banská Bystrica a MFK Zemplín Michalovce. Podľa čoho vyberáte účastníkov?

"Je to štvrtý ročník. Začali sme organizovať Michalovce Cup v zimných mesiacoch a v skromnejšej obsadenosti. Keďže sa nám úspešne darí posúvať úroveň vyššie a vyššie, rastie aj naša chuť a snažíme sa prilákať lepších súperov. Nemáme presný kľúč. Máme záujem o futbalové školy, ktoré patria k špičke. Zastávame názor, že len medzinárodný kontakt s takýmito futbalovými školami môže posunúť ďalej aj slovenský mládežnícky futbal."

MFK Zemplín Michalovce je domáci klub. Ako sa ale ocitla v medzinárodnej konkurencii Dukla Banská Bystrica?

"Pred dvoma rokmi sme mali aj Tatran Prešov, medzi minulých účastníkov patrí aj slovenská reprezentácia. Na Michalovce Cup pozývame tiež slovenské kluby. Model pre budúci rok ešte nemáme nastavený, ale je možné, že pozveme opäť iné kluby. Chceme, aby sa futbal na Slovensku posúval ďalej. Vďaka turnaju môžu mať kontakt s medzinárodným futbalom aj iní. Verím, že budeme mať možnosť zúčastniť sa podobných podujatí aj v iných slovenských mestách."

Real Madrid sa sľúbil už minulý rok

Fanúšikovia sa najviac tešia na kráľovský Real Madrid. Aké podmienky ste museli splniť, aby potvrdili účasť?

"Máme dobré medzinárodné kontakty, so Španielskom nevynímajúc - svedčí o tom aj účasť Villarrealu. Pre ďalší rok máme sľúbený ďalší bonbónik. Real Madrid sme oslovili ešte pred rokom, no v tom čase už mali dohodnutú účasť na inom turnaji v Mexiku. Odmietli to, no potvrdili nám účasť na ďalšom ročníku a slovo aj dodržali."

V porovnaní s ostatnými účastníkmi mal Real Madrid väčšie, náročnejšie požiadavky?

"Nie, absolútne nie. Neboli nám doručené žiadne špeciálne požiadavky. Na rôznych medzinárodných turnajoch, ktoré sa hrajú napríklad v arabskom svete alebo aj v Amerike, dostávajú účastníci štartovné aj v týchto kategóriách. U nás hrajú všetky kluby bez štartového, čiže doslova sú tu iba za náklady na cestu, ubytovanie a stravu."

Čo bolo na organizácii štvrtého ročníka Michalovce Cup-u najnáročnejšie? Objavila sa nejaká prekážka, ktorá sa zdala byť neprekonateľná?

"Nevhupli sme hneď na takúto úroveň klubov. V minulých rokoch sme začali postupne účastníkmi nižšej kategórie. V prvých ročníkoch sme viac-menej vychytali všetky chyby, ktoré sa stávajú a získali sme cenné skúsenosti a poznatky. Dnes fungujeme v zabehnutom modely, či už ide o oslovenie klubov, komunikáciu alebo doťahovanie finálnych detailov."

Ako je to s organizáciou turnaja po finančnej stránke?

"Náklady na organizáciu turnaja sú vykryté sponzormi. Z 'kapsy' mládeže alebo z peňazí určených pre mládež nejde absolútne nič."

Športové televízie neprejavili záujem

Evidujete záujem aj z fanúšikovskej obce? Sú už niektoré stretnutia vypredané?

"Predpredaj vstupeniek sa začal masívnym záujmom. Najväčší dopyt je najmä o lístky na štvrtkový duel Real Madrid vs. Zemplín Michalovce. Očakávame rekordnú návštevu. Vlani sme mali najvyšší počet divákov na stretnutí Michalovce vs. Juventus Turín a okolnosti naznačujú, že tento rok to prekonáme."

Neboli snahy dostať aspoň tento jeden zápas na televízne obrazovky?

"Oslovili sme niektoré celoštátne televízie, no získať priestor bolo problematické. Na Slovensku sa nevenuje veľa času ani seniorskému futbalu, nie to ešte mládežníckemu. Sú ale akreditované všetky celoštátne televízie z hľadiska spravodajstva a budeme mať aj dva priame prenosy zo zápasov v lokálnej televízii Mistral."

Zdroj: profutbal.sk