Príprava staršieho dorastu U19 v skratke

2013-08-02 12:00:00

Predvčerom sme sa pozreli do kuchyne mladšieho dorastu U16, včera sme nakukli k tímu U17 a dnes si posvietime na starší dorast U19.

V piatok krátko popoludní odcestovali prvoligoví starší dorastenci MFK Zemplín Michalovce na svoj prvý majstrovský zápas v novej sezóne. Odohrajú ho v sobotu na pôde Spartaka Trnava (o 11. hodine). Družstvo vedené trénerskou dvojicou Branislav Sokoli - Milan Holej má za sebou kvalitnú takmer mesačnú letnú prípravu. Vlani nasadili Michalovčania latku poriadne vysoko, keď obsadili výbornú tretiu priečku, a v novom ročníku by ju nechceli podliezť. Viac o príprave či cieľoch tímu nám prezradil Branislav Sokoli.

O príprave

"Prípravu sme začali 10. júla. Na prvom tréningu sme mali 33 hráčov, ale z rôznych príčin (zranenia, dovolenky) máme na tréningoch denne okolo 26 hráčov. Niektorí, ktorí patria vekovo do tejto kategórie, už trénujú s A–mužstvom (Leško, Horňák, Grič, Šimčák). Kedže do kategórie U19 prešlo z U17 veľké množstvo hráčov, zamerali sme sa v príprave jednak na zdokonaľovanie herného prejavu, ale takisto citlivo na zvyšovaní záťaže a intenzity v tréningovom procese. S tým mali hlavne mladší hráči v prvých dňoch najväčšie problémy. Postupne si hráči zvykajú  na nové tréningové metódy. Môžem konštatovať, že sme v príprave odtrénovali zhruba všetko, čo sme mali naplánované, ale až samotná súťaž ukáže, ako na tom po hernej stránke sme. Nemám však obavy o herný prejav družstva. Hráči poznajú moju filozófiu a tí, ktorí sa s ňou stotožnia, tak budú hrávať. Myslím, že káder je dostatočne široký, ale taktiež dostatočne kvalitný. V príprave sme odohrali 4 zápasy. Súperov sme volili podľa kvality, chceli sme hrať proti súperom, ktorí hrajú technický futbal. Zápasy ukázali, že sme sa rozhodli správne. Nespokojný som však s nasadením a prístupom v týchto zápasoch, a hráčom som to dal aj patrične najavo. Príležitosť dostali všetci hráči (niektorí aj v B–mužstve dospelých), ale chýbala mi väčšia chuť zabojovať o základnú zostavu. Hráči akoby si neuvedomovali, že hrajú o svoju futbalovú budúcnosť."

O kádri

"Do kádra pribudli okrem hráčov z U17 aj dvaja noví hráči, a to Kristián Hirka (ročník narodenia 1995) z 1. FC Tatran Prešov (naposledy však hral v Žiline) a Erik Micovčák (1996) z KAC Košice (naposledy hral v MFK Košice). Oboch som poznal už dlhšie a verím, že zvýšia konkurenciu a silu nášho družstva. Spokojný som aj s tým, že aj povahovo zapadli do družstva. K úplnej spokojnosti mi chýba vyššia konkurencia na brankárskom poste, keďže dosť nečakane káder opustil Patrik Babjak, ktorý zamieril do Podbrezovej."

O cieľoch

"Ciele v tejto sezóne sa meniť nebudú. Tým, že sa zrušila kategória U18, súťaž bude mať vyššiu úroveň ako v minulom ročníku. V každom klube sa zvýšila konkurencia, a to môže zvýšiť kvalitu ligy. Naši hráči v minulej sezóne ukázali potenciál a verím, že všetci sa budeme snažiť nepoľaviť. Verím, že sa budeme pohybovať medzi špičkou ligy, ale mojím najväčším želaním je, aby po tejto sezóne niektorí hráči boli pripravení hrať v kategórii mužov na špičkovej úrovni, či už v našom klube alebo niekde inde. Musia však pre futbal obetovať a urobiť viac ako doteraz."

Prípravné zápasy U19:

Vyšné Opátske muži – Michalovce 4:2

Góly MI: J. Andrejko, Ferko

Veľké Revištia muži – Michalovce 2:1

Gól MI: Turik

Giraltovce muži – Michalovce 1:2

Góly MI: J. Kiss, M. Koscelník

Bardejov – Michalovce 4:2

Góly MI: Hirka 2

Káder U19:

Dávid Horňák, Jozef Šimko, Tomáš Ďurik, Tomáš Tomko, Milan Šimčák, Juraj Kiss, Martin Koscelník, Michal Lukačko, Michal Lechman, Kristián Hirka, Jozef-Šimon Turik, Denis Gaňo, Peter Petričko, Tomáš Kolesár, Marko Gomboš, Adrián Leško, Adrián Nagy, Erik Micovčák, Jakub Grič, Michal Mikovčík, Lukáš Tóth, Dominik Havrila, Maroš Ferko, Tomáš Vožný, Ján Andrejko, Dávid Copko, Tomáš Ilinjo, Frederik Lukáč, Patrik Maďar, Erik Köver, Vratko Holienčin, Michal Karch, Peter Egri. Tréneri: Branislav Sokoli, Milan Holej