Pavol Jurčo - strelec v novom revíre

2013-07-25 12:00:00

Banskobystrický útočník, ktorý je v Dukle na hosťovaní z MFK Zemplín, odštartoval novú sezónu vo veľkom štýle.

Pavol Jurčo nedá na michalovského futbalového šéfa Igora Šoltinského dopustiť. Keď prišla pre útočníka pred pár týždňami ponuka z Dukly Banská Bystrica, prezident klubu porozumel jeho túžbe skúsiť to ešte raz, nanovo v Corgoň lige, a uvoňnil ho na sezónne hosťovanie pod Urpín. Pretože rodák z Levoče nie je taký starý – má dvadsaťsedem – aby nemohol, ako hovorí jeho nový tréner v Dukle Norbert Hrnčár, „urobiť ešte veľkú kariéru“.

Jurča vytypoval pre Duklu Hrnčárov asistent Richard Höger, dobre ho poznal zo svojho pôsobenia v MFK Košice. Dukla opäť raz, priam až zúfalo, zháňala strelca, pretože v minulej sezóne práve na gólovom manku takmer vykrvácala.

A Jurčo chytá novú šancu za pačesy. Dukle vystrieľal v úvodných dvoch kolách spolu s kolegom z útoku Fabiánom Slančíkom prvé miesto tabuľky. Navrátilec do ligy má na svojom konte už tri góly. „Pri svojom corgoňligovom comebacku v Dukle som plný emócií. Vyhral som sa v Michalovciach, to mi urobilo dobre,“ vyznal sa ešte raz na adresu druholigistu. Ponuky odísť zo Zemplína mal aj minulú zimu, ale Šoltinskému sľúbil, že pomôže Michalovciam dúchať do postupovej pahreby. Tá nevzbĺkla plameňom a pre Jurča nastal čas obsadiť nový poľovný revír.

„V Banskej Bystrici je nám zatiaľ tak dobre!“ uvelebil sa Pavol v kresle v kaviarni kúsok od vežiaku, v ktorom prenajal dvojizbový byt pre seba a svoje dve Martinky – manželku a štrnásťmesačnú dcérku. Pre ich malú princeznú dal po návrate z nevydareného angažmánu v Žižkove v lete 2012 prednosť pôsobeniu na východe, v Michalovciach, pred možnosťou ísť hrať inam. Martinka už cupitá, s mamkou bola aj v sobotu na Štiavničkách na zápase proti Košiciam. „Z tribúny však odišli domov v 30. minúte, pretože malá chcela silou-mocou utekať za mnou na ihrisko. Nevideli tak môj gól,“ zabával sa Pavol na tejto story ešte aj včera. Košického brankára Tofiloskeho prekonal v 36. minúte...

Vo svojej kariére pochodil po toľkých skúškach, že si už praje stabilitu. Tréneri Dukly mu ju ponúkli. „Priletel som napríklad do Mönchengladbachu, kde som mal podpísať zmluvu s Borussiou. Stretol som tam však trénera, ktorému som predtým nepasoval do hernej koncepcie v Paderborne a tak som odcestoval preč už popoludní. Zmenili sa okolnosti, za ktorých som tam mal prísť. Mal som vtedy možnosť predĺžiť zmluvu v Ružomberku, kde mi dal ako sedemnásťročnému šancu v lige tréner Vladimír Rusnák. Majiteľ Milan Fiľo mi vtedy, keď som išiel do Nemecka, ponúkal novú zmluvu. Vravel, aby som zostal v Ružomberku, lebo klub získa majstrovský titul. Nemýlil sa, v sezóne 2005/06 ho mal, ale ja som bol už z Ružomberka preč. Viete, ako mladíka ma očarovala sľubovaná možnosť prestúpiť do bundesligy. Kto by to nechcel!“

Zo Spišskej Novej Vsi, kam sa presťahovali z Hrabušíc, si ho vytiahol ako mladšieho dorastenca Ružomberok. Šéf mládeže v MFK, Vladimír Pančík, mal nos na talenty. Jurčo prežil v Ružomberku šťastné obdobie, aj keď nie vždy hral za mladší dorast, hoci trénoval s A-mužstvom... Keď sa však Ružomberčania vozili po meste v oldtimeroch s majstrovským pohárom, Jurčo už kopal do lopty v MFK Košice. Najprv od dvetisíc piateho do dvetisíc deviateho. Spomína, ako postupovali do najvyššej súťaže a na zápasy chodilo osemtisíc divákov. Do mužstva ho zobral tréner Ján Kozák. Vtedy sa dostal aj do slovenskej „dvadsaťjednotky“, strelil tri góly v zápase proti Cypru v jednej kvalifikácii. A chodil po skúškach v cudzine. Nevyšli... „Chýbalo aj šťastie na súhru priaznivých okolností na prestup,“ podotkol.

Chvíľu bol v Prešove, potom sa vrátil do metropoly východu, následne odišiel do Žižkova. Jaroslav Galko, súčasný kormidelník MFK Košice, na Jurčovu adresu minulú sobotu povedal, že je dobrý útočník, ale v Košiciach mal výkyvy. „Nuž, každý má svoju pravdu... Koloval, možno ešte o mne koluje, taký chýr, že som problémový a neviem čo ešte. Nie je pravdivý. Som napríklad abstinent,“ dodal veľavýznamne.

Do letnej prípravy s Duklou sa zapojil až na sústredení v Rakúsku. Po mesiaci v novom klube je spokojný. Bodaj by nie. Veď zažíva krásny návrat do Corgoň ligy! „Podporuje ma manželka, s ktorou sme spolu od roku 2007. Mimochodom, ona je Košičanka a bola parkúrová jazdkyňa. Stojí za mnou celá moja rodina a dobre mi to padne. Jeden otcov brat žije v Banskej Bystrici, druhý pri Brezne. Keď vycestujeme na Horehronie, na chalupu v Polomke, nájdeme tam oázu pokoja. Oslovilo ma aj to, akí chalani sú v šatni Dukly – povahovo výborní, futbalovo šikovní. Vyzerá to tak, že aj herný systém s dvoma útočníkmi mi sedí. Nie som typický rozrážač na hrote, potrebujem tam spoluhráča pri sebe.“

Prvý zápas pravdy v tejto sezóne čaká Duklu v sobotu v Ružomberku. Na pôde, na ktorej Jurčo v Corgoň lige začínal a napríklad tam hral, ešte v doraste, s kapitánom a kanonierom Liptákov Tomášom Ďubekom. Bude to zaujímavá konfrontácia aj pre nich oboch, dobrých kamarátov, trojgólových snajperov tohto corgoňligového ročníka.

Zdroj: denník Šport