V piatok štartuje druhá futbalová liga

2013-07-17 12:00:00

Otvorí ju duel Senec - Liptovský Mikuláš, tento ročník bude posledným celoštátnym, na budúci rok sa rozdelí na dve skupiny.

Po 47 dňoch letnej prestávky a týždeň po štarte Corgoň ligy sa začne aj nový ročník druhej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2013/2014. Úvodné kolo je rozložené do troch hracích dní: ouvertúru obstará v piatok 19. júla od 19.30 h duel ŠK SFM Senec - MFK Tatran Liptovský Mikuláš, v sobotu sú na programe štyri stretnutia 1. FC Tatran Prešov - FC Spartak Trnava juniori, ŽP Šport Podbrezová - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa, Partizán Bardejov - MŠK Rimavská Sobota (všetky od 17.30 h) a MFK Zemplín Michalovce - MFK Dubnica nad Váhom (od 19.30 h), v nedeľu 21. júla dohrajú 1. kolo II. ligy zápasom FC ŠTK 1914 Šamorín - FK Slovan Duslo Šaľa.

Nastávajúci ročník je posledný "celoštátny", tucet tímov bude bojovať v 33 kolách o prvenstvo a jednu miestenku do Corgoň ligy. Z druholigovej súťaže priamo nezostúpi ani jeden tím, posledné 12. mužstvo bude hrať baráž o udržanie sa so súperom z III. ligy podľa regionálnej príslušnosti. "V prípade druhej najvyššej súťaže ide o derniéru v rámci tohto dvanásťčlenného modelu. Na konferencii Slovenského futbalového zväzu schválili delegáti od sezóny 2014/2015 nový systém II. ligy, a to na geografickom princípe. V skupine Západ i Východ bude účinkovať po 12 klubov, dovedna teda 24 mužstiev," uviedol nedávno Dušan Tittel, prezident Únie ligových klubov (ÚLK), riadiaceho orgánu dvoch najvyšších slovenských futbalových súťaží. 

Členovia ÚLK schválili v pondelok súpisky pre jesennú časť nového ročníka 2013/2014 kompletnému tuctu účastníkov II. ligy. "Všetko je pripravené, druholigová súťaž sa môže začať," uviedol pre agentúru SITA nový riaditeľ Únie ligových klubov pre II. ligu Dušan Huňady (nahradil Dušana Keketiho, ktorý sa stal generálnym manažérom corgoňligového FC Spartak Trnava, pozn.) a pokračoval: "Všetkých dvanásť klubov druhej najvyššej súťaže splnilo administratívne náležitosti, požiadavky a kritériá, či už po personálnej, športovo-technickej alebo zdravotnej stránke. Som rád, že jednotlivé tímy pristúpili zodpovedne k plneniu svojich povinností. Súpisky sme im potvrdili bez akýchkoľvek výnimiek." 

V porovnaní s uplynulým súťažným ročníkom zostalo v druholigovej spoločnosti deväť klubov (mužstvá na 2. - 10. mieste v sezóne 2012/2013), pribudli tri nové tímy: zostupujúci z Corgoň ligy 1. FC Tatran Prešov a víťazi III. líg FC Spartak Trnava juniori (skupina Západ) a FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (skupina Východ). Účasť medzi slovenskou elitou si v ročníku 2012/2013 vybojoval FK DAC 1904 Dunajská Streda, naopak do tretej ligy zostúpili MFK Dolný Kubín a TJ Baník Ružiná. 

K výrazným zmenám prišlo v exligovom Prešove. V Tatrane skončil tréner Jozef Bubenko i viacerí hráči - Jakub Diviš, Plánička, Krob, Brezinský, Gergel, Marcin, Jakovlev, Mariano Bernardo a Augustín, navyše skúsené duo J. Novák s Kolbasom preradili do juniorky. Novým šéfom prešovského realizačného tímu sa stal Jozef Kostelník, jeho asistentom bude exreprezentant Stanislav Varga (zároveň bude aj hlavným koučom rezervy Tatrana), v Šariši privítali aj brankára Taliana, Katonu i nigérijského útočníka Nworaha. "Noví tréneri priniesli väčšiu pohodu do kabíny, je tu domácka atmosféra. V mužstve sme teraz takmer všetko prešovskí odchovanci, vzájomne sa dobre poznáme. Všetci máme v srdci Tatran a chceme zaňho hrať," citoval klubový web prešovského útočníka Jozefa Dolného, ktorý ďalej skonštatoval: "Prípravné obdobie hodnotím kladne. Pod vedením nového trénera sa snažíme robiť veci, ktoré od nás vyžaduje. Ukázalo sa to aj v prípravných zápasoch - tie nám vychádzali, strieľali sme góly. Verím, že si to prenesieme aj do samotnej súťaže." Sobotňajší úvodný duel odohrajú futbalisti 1. FC Tatran proti "juniorke" Spartaka Trnava bez prítomnosti divákov. Disciplinárna komisia SFZ tak rozhodla pre hrubé nešportové správanie divákov ešte počas záverečného zápasu predchádzajúcej corgoňligovej sezóny, ktorý Šarišania odohrali práve proti "andelom". Ako je známe, po prehre 0:1 sa Prešovčania porúčali z najvyššej súťaže. 

Medzi ašpirantov na postup medzi slovenskú futbalovú elitu by mal patriť aj ŽP Šport Podbrezová. "Železiari" skončili v ostatných dvoch edíciách II. ligy na 2. mieste (v sezóne 2011/2012 so šesťbodovým odstupom za Myjavou a v uplynulom ročníku so štvorbodovým mankom za Dunajskou Stredou, pozn.), teraz by radi vystúpili na najvyšší stupienok. "Máme už dostatok skúseností. Verím, že sme sa poučili z chýb, ktorých sme sa dopustili. Dúfam, že po dvoch druhých miestach nám to do tretice už vyjde. Urobíme všetko, aby sme postúpili do najvyššej súťaže. Príprava splnila moje očakávania, bol som s ňou spokojný," uviedol pre klubový web tréner Podbrezovej Jaroslav Kentoš. 

Na bronzovom stupienku v minulom ročníku II. ligy klasifikovali ŠK SFM Senec, vtedajší nováčik z Bardejova obsadil výbornú 4. priečku a predstihol ambiciózne mužstvo z Michaloviec. V strede tabuľky na 6. a 7. mieste skončili ďalší dvaja nováčikovia Šamorín a Šaľa, ôsma v poradí bola Dubnica nad Váhom a deviata v celkovom hodnotení Rimavská Sobota. Na poslednú chvíľu sa zachránil Liptovský Mikuláš, desiaty v tabuľke. Oživenie v nastávajúcej druholigovej sezóne by mali priniesť obaja nováčikovia - trnavská juniorka i Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. 

Počet dvanástich účastníkov a netradičných 33 odohraných kôl sa nezmenil. Pod Tatrami sa bude hrať systémom trikrát každý s každým. Jesenná časť druholigovej súťaže sa skončí duelmi 20. kola v nedeľu 1. decembra 2013. Štart jarnej trinásťkolovej časti je plánovaný na 8. marca (21. kolo), záverečné 33. kolo sa uskutoční v sobotu 31. mája 2014. 

Program a obsadenie rozhodcov v zápasoch 1. kola nového ročníka druhej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže II. ligy 2013/2014:

Piatok 19. júla o 19.30 h: ŠK SFM Senec - MFK Tatran Liptovský Mikuláš (Hracho - Cuninka, Bednár)

Sobota 20. júla o 17.30 h: 1. FC Tatran Prešov - FC Spartak Trnava juniori (Straka - Brendza, Hrdlička), ŽP Šport Podbrezová - FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa (R. Weiss - Špivák, Ferenc), Partizán Bardejov - MŠK Rimavská Sobota (Ježík - Žákech, Mikulaj), o 19.30 h: MFK Zemplín Michalovce - MFK Dubnica nad Váhom (Michlian - Kubačka, Tomčík)

Nedeľa 21. júla o 17.30 h: FC ŠTK 1914 Šamorín - FK Slovan Duslo Šaľa (Mastiš - Borsányi, Roszbeck)

 

Zdroj: SITA