Medzi druholigovými šestnástkami I.

2013-06-21 12:00:00

Denník Šport sa pozrel do letnej kuchyne šiestich druholigových klubov, vo viacerých došlo k trénerským zmenám.

Tréneri Jozef Bubenko a Vladimír Ekhardt, ktorí zachraňovali v najvyššej súťaži Prešov, resp. Trnavu, sa stretnú aj v druhej lige. Ako nás informoval Dušan Keketi, riaditeľ Únie ligových klubov pre II. ligu, do nového ročníka 2013/14, ktorý sa začne 20. júla, sa prihlásilo všetkých dvanásť klubov.

ŠK SFM SENEC

Hráči tretieho mužstva uplynulého ročníka sa stretli po dvojtýždňových dovolenkách v pondelok 17. júna, no viacerí žili futbalom aj počas predchádzajúceho víkendu na veľkolepom Megaturnaji. Hílek, Mikulič, Belkovics, Ujčík, M. Matlák, Držík, Železník, Gogolák, či Kollár rozhodovali na deviatich ihriskách 72 družstvám vo veku od 7 do 15 rokov zo siedmich krajín. ŠK SFM Senec má nové štvorčlenné vedenie, keďže Alexander Matlák sa 4. júna na základe vlastného rozhodnutia vzdal funkcie predsedu občianskeho združenia, ktoré so svojimi priateľmi v roku 1996 založil a 18 rokov riadil i financoval. Novým predsedom sa stal Denis Marton. Z hráčov ukončili hosťovanie Neoveský (Myjava), Vrablec (Slovan) a Kuzma (Košice). „Bol by som rád, keby sme si ostatných hráčov udržali. V prípravných stretnutiach vyskúšame nových, mladých hráčov,“ podotkol tréner Marián Tibenský. Túto sobotu o 10.00 h privíta SFM vo Veľkom Bieli Senicu.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Piate mužstvo predchádzajúceho ročníka rozbehlo prípravu pod vedením nového trénera Jozefa Bubenka s asistentom Jozefom Valkučákom. „Je to skúsený tréner, ktorý pochádza z neďalekého Prešova, čo tiež zavážilo. Dohodli sme sa s ním na ročnej spolupráci,“ povedal predseda predstavenstva MFK Zemplín Igor Šoltinský. Úvodný tréning absolvovalo 21 hráčov, medzi nimi aj stredopoliar Lukáš Janič, ktorý sa vrátil na východ z českého západu - z FK Teplice. Zemplínčania odvolali plánované sobotňajšie prípravné stretnutie v Liptovskom Mikuláši.

FC ŠTK 1914 ŠAMORÍN

Vlaňajší nováčik začal prípravu v stredu, keďže v uplynulých dňoch patrili ihriská účastníkom 2. futbalového kempu, ktorý šamorínsky klub organizuje v spolupráci s londýnskym West Hamom United. Ležaič, najlepší strelec mužstva so 14 gólmi, zarezáva v trnavskom Spartaku, Dedič sa po skončení hosťovania vrátil do Žiliny, hosťovanie sa skončilo aj Urbanovi z Dubnice. S chorvátskym útočníkom Savičom už nepočítajú. Tréner Libor Fašiang sledoval niektoré zápasy záverečných kôl nižších súťaží. „Na viacerých postoch potrebujeme zvýšiť kvalitu, vytypovali sme si niekoľkých hráčov, a dôležité bude, ako zapadnú do mužstva. V pláne máme šesť prípravných stretnutí,“ doplnil Fašiang.

MFK DUBNICA NAD VÁHOM

To, že najmladšie mužstvo sa v súťaži zachránilo napriek zimnému „výpredaju“, keď klub ranil odskok sponzora – podnikateľa v mäsopriemysle, považujú viacerí za zázrak. „Od prvého jarného kola som bol presvedčený, že sa zachránime, aj keď sme mali na jar v kádri jedenásť dorastencov. Získali skúsenosti a očakávam, že v tomto ročníku budú hrať ešte lepšie,“ podotkol pred stredajším prvým tréningom tréner Peter Gergely. Z odchodov stojí za pozornosť prestup dorasteneckého reprezentanta Jakúbeka do Slovana, záujem je aj o Valjenta s Megom. „Radi by sme privítali nášho brankára Pavla Kováča, ibaže on má na najvyššiu súťaž a my si ho nemôžeme dovoliť zaplatiť,“ doplnil P. Gergely, ktorý sa pre problémy s kolenom nemôže aktívne zúčastniť tento piatok benefície na pamiatku Pavla Demitru. Na štadióne v Novej Dubnici nastúpia o 18.00 h futbaloví a hokejoví internacionáli - Adamec, Hipp, Moravčík, Galis, Kopecký, Gáborík, Lintner, Róbert a Ronald Petrovickí, Bližňák či tréner Vůjtek.

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Podtatranci začnú prípravu dnes bez Chomisteka, ktorý odišiel pracovať do Nórska, Kucharčíkovi sa skončilo hosťovanie z MŠK Žilina, Malecovi a Morongovi z AS Trenčín, Blaščík ukončil dlhoročnú aktívnu činnosť a v nasledujúcom ročníku bude trénovať mladší dorast. Štvorica Latiak, Lišivka, Balluch a Kubena ešte dovolenkuje, Moravčík a P. Tomko sú zranení a otázna je spolupráca so Šupejom a L. Hricovom. Na skúšku prídu piati vlaňajší dorastenci – traja zo Senice, po jednom z Banskej Bystrice a Košíc. Novým trénerom sa stal Jozef Škrlík, ktorý sa pred polrokom vrátil z ročného pôsobenia v Kazachstane a predtým pôsobil v Prešove, Lučenci, Michalovciach, Trebišove, či Humennom. „Každé získané skúsenosti sú na nezaplatenie, zahraničné dvojnásobne. Spoločným cieľom mojím i vedenia klubu je pozdvihnúť futbal v Liptove, nemať starosti so záchranou, a pokračovať v zabudovaní mladých hráčov,“ dodal 51-ročný J. Škrlík.

FC SPARTAK TRNAVA B

Dorastencom Spartaka Trnava, ktorí pred rokom získali majstrovský titul, sa zrejme ani nesnívalo, že v kategórii mužov postúpia do celoslovenskej súťaže. Keď po šiestich kolách mali jeden bod, trénera Pavla Bartoša vystriedal Peter Zelenský, ktorý do konca jesene vytiahol mužstvo do stredu tabuľky s 20 bodmi. Na jar sa ujal kormidla Vladimír Ekhardt, ktorého v závere povolali zachrániť „A“ mužstvo v najvyššej súťaži a na druholigovú stoličku sa vrátil Zelenský. V nadchádzajúcom ročníku povedie juniorku opäť Ekhardt. „Tretia liga západ bola veľmi vyrovnaná, päť mužstiev hralo o špicu, päť o záchranu. Aj zásluhou dobrej spolupráce s „A“ mužstvom sa dostavil výsledný efekt. Mladí hráči si postupne zvykali na mužskú súťaž a naberali skúsenosti. Oplatilo sa dôverovať a venovať sa im, rozvíjať ich talent. Táto generácia má svoju kvalitu a druhá liga je pre nich úžasná motivácia, aby napredovali. Majú šancu dostať sa do ,áčka’,“ poznamenal Vladimír Ekhardt. Časť hráčov začala letnú prípravu s „A“ mužstvom, druhá časť má tento týždeň dovolenky. Juniorka Spartaka bude hrávať domáce zápasy v nedeľu predpoludním na štadióne Antona Malatinského.

Zdroj: denník Šport