MFK Zemplín opäť neprekročil svoj tieň

2013-06-11 12:00:00

Denník Korzár sa obzrel za uplynulým druholigovým ročníkom michalovských futbalistov, v ktorom obsadili konečnú piatu priečku.

Práve skončená sezóna 2012/13 bola pre futbalistov MFK Zemplín Michalovce už deviatou v druhej najvyššej súťaži. Začali ju výborne, ale potom boli ich výkony a výsledky ako na hojdačke. Raz podali dobrý výkon, následne zahrali podpriemerne. Výsledkom kolísavej formy bola piata priečka, s ktorou museli byť Michalovčania vzhľadom na slabší záver jarnej časti spokojní. V žiadnom prípade však nikto – vedenie, hráči ani tréneri – nemohol skákať od radosti, pretože predsezónne ambície, teda pohybovať sa na špici tabuľky a prehovoriť do boja o postup, sa vôbec nenaplnili. Nato doplatil aj hlavný tréner Albert Rusnák, ktorý po zbabranom súboji s Podbrezovou štyri kolá pred koncom na michalovskej lavičke skončil.

Plusy

+ výborný vstup do sezóny, po piatom kole boli Michalovčania so štyrmi víťazstvami na čele tabuľky.

+ zimná stabilizácia kádra, neprehnal sa ním taký vietor, na aký sme boli zvyknutí v minulých rokoch, v mužstve sa udialo iba zopár zmien.

+ vo všetkých troch vzájomných zápasoch s postupujúcou Dunajskou Stredou bolo mužstvo súperovi viac ako vyrovnaným protivníkom, vo všetkých strelilo prvý gól.

+ vyše dvojtisícové návštevy na jesenných domácich súbojoch proti Bardejovu a Podbrezovej.

+ zimné príchody výborných tvorcov hry – bývalého slovenského reprezentanta Vladimíra Janočka a odchovanca Miroslava Božoka.

Mínusy

- strelecká efektivita. Tá bola na žalostnej úrovni, Zemplínčania potrebovali na strelenie jedného gólu aj päť šancí.

- zahanbujúca jesenná prehra 0:4 na ihrisku Liptovského Mikuláša, ktorý bol v tom čase na poslednom mieste tabuľky a Michalovčanom strelil za 16 minút viac gólov, ako dal v predchádzajúcich 13 zápasoch dokopy.

- napriek zimnému posilneniu kádra slabá jar, v tabuľke tejto časti obsadilo mužstvo až 8. miesto zo ziskom 17 bodov.

- bilancia na domácom trávniku. V drvivej väčšine prípadov bol MFK Zemplín na vlastnej pôde lepším tímom, ale zo 17 duelov vyhral iba osem.

- angažovanie priemerných legionárov (De Oliveira Torres, Juanpe, Immorlano), ktorí v žiadnom prípade výkonmi nepredčili domácich hráčov.

- s Podbrezovou a nováčikom zo Šale nedokázalo mužstvo ani raz zabodovať, nedarilo sa mu ani proti Sencu, s ktorým získalo iba jeden bod.

Potešili

Počas celého ročníka si udržiaval vyrovnanú výkonnosť brankár Jenčo, na ľavom kraji obrany nemal konkurenciu Vanák, v strede zálohy bol oporou Kovaľ. V jeseni zaujali päťgólový Regáli aj Španiel Perez, v jari jednoznačne zimné posily Janočko a Božok. V tejto časti bol pilierom defenzívy stopér Korijkov, v útoku sa zobudil aj Kunca.

Sklamali

Viacerí legionári, spomenieme útočníkov De Oliveiru Torresa či Juanpeho. Neujali sa predsezónne posily Čarnota s Garelom, jeseň nevyšla ani Gamkrelidzemu a Sedlákovi, ktorí však v jari naznačili zlepšenie. Viac sa čakalo po uzdravení od Luboša Hrušku, v niekoľkých zápasoch „vyhorel“ Vernon De Marco. Viac sa čakalo od zakončovateľov Hamuľaka a Jurča, a to aj napriek tomu, že bol najlepším strelcom mužstva.

Kto povedie MFK Zemplín?

Aj keď futbalisti Michaloviec stále dovolenkujú, široká futbalová verejnosť netrpezlivo čaká nato, kedy vedenie klubu predstaví nového kormidelníka druholigistu. Po odvolaní Alberta Rusnáka, ktorý skončil po zápase 29. kola s Podbrezovou, do konca sezóny viedol mužstvo Ján Gajdoščík. V tom čase už funkcionári klubu intenzívne hľadali šéfa realizačného tímu a v rokovaní boli s viacerými známymi trénermi. Zemplínčania mali na lane Jaroslava Kentoša z Podbrezovej, Jozefa Vukušiča z Nitry, Ladislava Šimča z Ružomberka, v hre boli aj bývalí tréneri mužstva Vlastimil Petržela či Ján Kozák, ktorý bol dokonca osobne prítomný na poslednom domácom súboji so Šamorínom, aj dvaja českí lodivodi z Gambrinus ligy. Z rôznych príčin však ani jedného z nich na lavičke Michaloviec neuvidíme. Ako sme sa dozvedeli od predsedu predstavenstva MFK Zemplín Igora Šoltinského, klub už nového trénera našiel. Avšak ako následne dodal, jeho meno nepovie skôr, ako bude dohoda spečatená aj na papieri. K podpisu zmluvy s nemenovaným koučom by malo dôjsť v závere tohto týždňa. Takže ešte niekoľko dní si musíme počkať na to, kedy spoznáme nového trénera, ktorý v pondelok 17. júna odštartuje s tímom prípravu na nadchádzajúci ročník.

Zdroj: denník Korzár