V DAC radosť z návratu medzi slovenskú elitu

2013-05-16 12:00:00

Dunajská Streda sa do najvyššej súťaže vracia po ročnej prestávke, rozhodla o tom stredajšou výhrou v Dubnici.

Hráči FK DAC 1904 Dunajská Streda si už tri kolá pred koncom tejto sezóny vybojovali postup do najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v nastávajúcom ročníku 2013/2014. Po stredajšom víťazstve 1:0 v Dubnici nad Váhom gólom Branislava Fodreka z priameho kopu v dohrávanom dueli 29. kola má klub zo Žitného ostrova na čele druholigovej tabuľky v súčasnosti 63 bodov a nepreklenuteľný deväťbodový náskok pred najväčším konkurentom z Podbrezovej. Aj v prípade, že by zverenci trénera Mikuláša Radványiho (do klubovej histórie sa podľa webu DAC zapísal ako prvý, kto vyhral II. ligu v pozícii hráča i kouča, pozn.) už nezískali ani bod a "železiari" by zvíťazili vo všetkých troch zostávajúcich dueloch, v prospech FK DAC 1904 by rozhodla lepšia bilancia zo vzájomných stretnutí. Dunajská Streda proti tímu z Horehronia dva razy remizovala v domácom prostredí (28. júla 2012 v 2. kole 1:1, góly: T. Huber - B. Vaščák a 6. apríla 2013 v 24. kole 0:0), v Podbrezovej zvíťazila (13. októbra 2012 v 13. kole 1:0, gól: Velický z pok. kopu).  

Po zostupe z Corgoň ligy v ročníku 2011/2012 sa Dunajskostredčania v II. lige dlho neohriali a po roku absencie budú znova účinkovať medzi slovenskou futbalovou elitou. "Určite sa tešíme z opätovného návratu do najvyššej súťaže. Bola to ťažká sezóna, ale s úspešným koncom pre nás," uviedol pre agentúru SITA generálny manažér FK DAC 1904 Dušan Chytil a pokračoval: "V rámci možností sme už oslávili postup cestou z Dubnice, pokračovali sme potom aj doma. V tomto súťažnom ročníku nastúpime už len raz v domácom prostredí - v 32. kole proti Šali, vtedy určite niečo oslavné prichystáme aj pre fanúšikov."  

V jesennej časti tejto sezóny obsadili futbalisti klubu zo Žitného ostrova druhú priečku s jednobodovým mankom na lídra z Podbrezovej. Na jar však "žlto-modrí" valcujú svojich protivníkov: z doterajších jedenástich stretnutí zvíťazili deväťkrát, dva razy hrali nerozhodne pri skóre 17:6, získali 29 bodov a výrazne predčili ostatných súperov. "Počas zimnej prestávky sme doplnili mužstvo, utvorila sa dobrá partia, hráči ťahali za jeden koniec povrazu a výsledok sa dostavil. Už teraz sa tešíme na účinkovanie v najvyššej súťaži," poznamenal D. Chytil. 

"Som hrdý na svojich hráčov. To, čo dokázali, si zaslúži veľký kompliment. Braňo Fodrek trafil v stredu do siete Dubnice v pravej chvíli. Naši skúsení futbalisti ustáli tlak a zvládli náročný postupový cieľ. Máme skvelý kolektív. Po jeseni som žiadal doplniť káder, stalo sa. Noví hráči nesklamali a prispeli tiež k nášmu úspechu," doplnil lodivod DAC Mikuláš Dunajskej Strede pomohli k opätovnému návratu do Corgoň ligy viacerí "ostrieľaní" futbalisti ako Stanislav Velický, Branislav Fodrek, Michal Gašparík, Peter Majerník či Branislav Obžera. "S každým hráčom sa budeme rozprávať, neradi by sme púšťali niekoho z nosných futbalistov mužstva. Verím, že sa nám opory podarí udržať v kádri a naopak, tím ešte doplníme. Tréner Radványi by mal zostať na lavičke," dodal generálny manažér FK DAC 1904 Dušan Chytil.

Zdroj: SITA