V Španielsku sa žlto-modrým darí

2016-02-16 12:00:00

Získali cenné skalpy gruzínskeho Lokomotivu Tbilisi a moldavskej Dacie Kišiňov. Na skúške je Srb Nikola Lukič, ktorý trénera presvedčil.

Štart najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku na nezadržateľne blíži. do úvodného zápasu ostáva už iba niekoľko dní a mužstvá sa už snažia dolaďovať formu na majstrovské boje. Michalovský MFK Zemplín momentálne piluje hru na španielskej pôde. Ale už len do stredy, pretože v tento deň sa vracajú zo sústredenia v Alicante. Nováčik Fortuna ligy tam doteraz odohral dva prípravné zápasy, v ktorých zdolal kvalitných súperov.

Dvojgólový Serečin

Úvodný duel na sústredení odohrali žlto-modrí neďaleko hotela, v ktorom boli ubytovaní. S gruzínskym Lokomotivom Tbilisi nezačal najlepšie, pretože už po desiatich minútach prehrávali 0:1, ale napokon vďaka dvom gólom jednej zo zimných posíl Filipa Serečina skóre otočili. „Zápas sme odohrali na kvalitnom teréne a na ihrisku, ktoré má klasické rozmery. Aj súper bol dobrý, takže môžem to hodnotiť kladne. Duel bol vyrovnaný, v prvom polčase sme boli o niečo lepší my, po zmene strán zase súper. Po inkasovanom góle sme zvýšili aktivitu, vybojovali sme penaltu, z ktorej sme vyrovnali. V závere zápasu po našom druhom góle nás Gruzínčania zatlačili. Keď sme mohli zaútočiť do otvorenej obrany súpera a potrestať ho, párkrát sme tam stratili zbytočne loptu. Zápas sme nedohrali dobre, ale každé víťazstvo nad zahraničným súperom z najvyššej súťaže sa počíta,“ povedal tréner MFK Zemplín Stanislav Griga.

Výborní v ofenzíve

Na druhý zápas museli Zemplínčania vycestovať do Murcie, presnejšie do futbalového komplexu Pitanar Arena. Griga si opäť pochvaľoval kvalitu terénu aj súpera. „Hrali sme na výbornom trávniku, ktorý by aj v lete zniesol tie najprísnejšie kritériá. Protivník bol takisto veľmi dobrý, vo svojej lige je len o skóre druhý za vedúcim Šerifom Tiraspoľ,“ skonštatoval michalovský kouč. Jeho zverenci hrali proti moldavskému vicemajstrovi výborne a po pekných góloch Jakuba Griča, Aliaksandra Sviarchynskeho a Dominika Kuncu nad ním viedli už rozdielom triedy. V záverečnej štvrťhodine však Moldavci skorigovali na konečných 3:2. „Smerom dopredu to bol z našej strany doposiaľ najlepší výkon v príprave. Sedemdesiat minút bolo veľmi slušných. Oproti predošlým zápasom sme sa oveľa lepšie pohybovali. A keď máte dobrý pohyb, tak si vytvárate aj sľubné príležitosti. Okrem gólov sme mali aj ďalšie šance, ktoré sme mohli lepšie vyriešiť.“

Víťazstvá povzbudia

V Španielsku sa nováčikovi Fortuna ligy výsledkovo darí, bývalý reprezentačný kormidelník však víťazstvá nad kvalitnými protivníkmi nepreceňuje. „V týchto prípravných zápasoch nikdy neviete, či súper nastúpi v najsilnejšom zložení, takže výsledky môžu byť klamlivé. Bol by som nerád, keby nás nejako pomýlili. Samozrejme, Dacia Kišiňov má svoje meno a výhra nad takým súperom chlapcov povzbudí a zdvihne im sebavedomie,“ tvrdí Griga. S približujúcim sa štartom jarnej časti sezóny má výkonnosť MFK Zemplín stúpajúcu tendenciu, čo je tiež potešiteľné. „Príprava je jedna vec, liga druhá. Všetci vieme, aké náročné máme vyžrebovanie. Chceme sa pripraviť tak, aby sme aj v lige hrali dobre a získavali body. V Španielsku trénujeme na výborných terénoch a v dobrom počasí, prídeme však späť na Slovensko, kde nás v tomto smere nečaká nič príjemné. Hráči sú pracovití, aj sa už viac zohrávame, ale je ešte veľa vecí, ktoré musíme zlepšiť,“ nelietal v oblakoch 54-ročný rodák zo Žiliny.

Lukiča si chce nechať

Zápasový program na Pyrenejskom polostrove naplnia Michalovce previerkou proti rezervnému tímu Valencie, ktorú absolvujú na štadióne Mestalla v utorok napoludnie. V stredu poobede sa vracajú domov. Proti Lokomotivu Tbilisi a Dacii Kišiňov skúšal Griga aj jedného nového hráča, 25-ročného srbského stredopoliara Nikolu Lukiča, ktorý naposledy hrával v bieloruskom FK Minsk, teda v rovnakom tíme ako Sviarchynski. „Je to zaujímavý hráč, ktorý by pre nás mohol byť prínosom. Uvidíme, ako sa budú dať zosúladiť jeho a naše požiadavky, či sa s klubom dohodne na podmienkach. Bol by som rád, keby sa tak stalo. Proti Valencii ešte budeme skúšať nejakých hráčov, ale to skôr do budúcnosti. Čas skúšok sa už kráti, pretože liga sa blíži.“ Ešte doplníme, že dvojica Exmichalovčanov Emmanuel Mensah a Peter Nworah na skusoch v majstrovskom Trenčíne neuspela. Nworah si však už našiel nové pôsobisko, v jari bude obliekať dres Hradca Hrálové, ktorý je účastníkom druhej českej ligy. V sobotu o 14. hodine mužstvo od Laborca odohrá generálku s VSS Košice. Kde to však bude, je v tejto chvíli ešte otázne, Zemplínčania hľadajú vhodnú trávnatú plochu, v hre sú Topoľany alebo Petrovce nad Laborcom.

Zdroj: korzar.sk