Medzi druholigovými šestnástkami II.

2013-01-18 12:00:00

Železiari s lopatami, Szabo zo Šale na skúške v Liberci. Viac v druhej časti z kuchyne druholigových mužstiev.

MŠK RIMAVSKÁ SOBOTA

Streda bola dôležitým dňom pre klub, pretože mestskí poslanci schvaľovali rozpočet a ten sa bytostne dotýka aj futbalu. Odchodov už bolo viac ako dosť a v prípade ďalších by sa brehy záchrany vzdialili... Čertík odišiel do Poľska, o Migaľu prejavilo záujem Znojmo, Hoferica sa po skončení hosťovania presunul do Karvinej, Gálik do Levíc a Kamenčík sa vrátil do Prešova. Z mladých pušiek spomeňme príchody brankára Gábriša z Podbrezovej, ďalšieho odchovanca klubu Jupie Podlavice - Štulajtera z juniorky Hradca Králové, Košičanov Rendka a Matiho, či Branislava Hanzela, ktorý ukončil hosťovanie v Moldave. „Sú to mladí, perspektívni hráči. Verím, že mužstvo ešte posilníme, pretože nemáme dobrú východiskovú pozíciu do jarnej časti. V príprave urobíme maximum, aby sme v štrnástich jarných kolách udržali pre Rimavskú Sobotu druhú ligu,“ zdôraznil tréner Branislav Mráz.

ŽP ŠPORT PODBREZOVÁ

Železiari začali prípravu tento týždeň rozcvičkou s lopatami a odpratávaním snehu. Jedna zostala voľná – pre Tubonemiho, ktorý ochorel. „Umelý trávnik, na ktorom trénujú muži aj dorastenecké družstvá, je čistý,“ spokojne konštatoval prezident klubu Július Kriváň a dodal, že do kádra pribudol brankár Juraj Baláž, ktorý chytal v Poľsku, štyria dorastenci a hosťovanie Kupčíka z Dukly Banská Bystrica sa zmenilo na prestup. Druhý brankár Gábriš odišiel do Rimavskej Soboty. Vedúce mužstvo súťaže má v pláne deväť prípravných stretnutí, polovicu s corgoňligistami – s Banskou Bystricou, Ružomberkom, Žilinou a v rámci sústredenia v Nemšovej s Trnavou a Trenčínom. „Naším cieľom je prvé miesto,“ podotkol Kriváň.

FK DAC 1904 DUNAJSKÁ STREDA

Ďalší ašpirant na postup, ktorý na jeseň nazbieral o bod menej ako Podbrezová, nezačal prípravu ani na druhý pokus. Dôvodom sú nezhody klubu so samosprávou mesta, ktorá je majiteľom štadióna a na jeseň dala odpojiť dodávky plynu, elektriny a vody. Hoci medzitým okresný súd na podnet klubu vyniesol rozhodnutie, že mesto má obnoviť dodávku energií a vody, situácia sa nevyriešila. „Pôvodne sme chceli začať prípravu 8. januára, no nemohli sme riskovať, že hráči dostanú zápal pľúc. Dúfali sme, že problémy s mestom vyriešime do utorka, 15. januára, no keďže až v tento deň sa obidve strany stretli, museli sme štart opäť posunúť. Je streda popoludní a stále nemám informáciu, že môžeme začať trénovať. Pred týždňom som síce tvrdil, že stále je dosť času na prípravu, keďže jarná časť súťaže sa začne až 8. marca, ale čas sa kráti... Dúfam, že do konca týždňa sa problémy vyriešia,“ želá si tréner Mikuláš Radványi. Mesto je zatiaľ neoblomné. „Podľa zmluvy mesto hradilo okrem príspevku na činnosť mužstva aj režijné náklady. K vypovedaniu zmluvy sme pristúpili pre netransparentnosť hospodárenia klubu a príliš vysoké náklady na plyn, elektrinu a vodu. Ešte v decembri sme navrhli, aby odber energií a vody klub prepísal na seba, no zatiaľ sa tak nestalo,“ dodal viceprimátor Dunajskej Stredy László Szabó. Brankár Poláček trénuje so Slovanom Bratislava, obranca Banovič sa vrátil do Trnavy, na sústredení Spartaka sa objavil aj Velický, útočník Hošek sa vrátil do Senice a Johancsik do Banskej Bystrice. „Fodrek s Obžerom sa druhý týždeň pripravujú u fyzioterapeuta vo Viedni, aby im spevneli svaly a mohli ľahšie nabehnúť do prípravy. Máme záujem o dvoch mladých Ružomberčanov Gereca a Geráta, aj o dvoch mladých a dvoch skúsených hráčov Komárna, kde som predtým trénoval,“ doplnil Radványi. Prvé prípravné stretnutie by mal DAC odohrať najbližší utorok v Zlatých Moravciach.

FK SLOVAN DUSLO ŠAĽA

Druhý najlepší strelec súťaže s ôsmimi gólmi Lukáš Szabo, 20-ročný dravý útočník, je tento týždeň na skúške v Slovane Liberec. Gajdoš sa vrátil z hosťovania do Nitry. „Hráči sa tešili na začiatok prípravy, trénujeme v domácich podmienkach – na umelej tráve, v lepšom počasí budeme na vedľajšom ihrisku a využívame aj športovú halu a posilňovňu. Príklad Szaba môže byť motiváciou pre ostatných, a keďže sme na jeseň získali dosť bodov, môžeme na jar zabudovať ďalších mladých hráčov,“ poznamenal tréner štvrtého mužstva jesene Dušan Liba.

Zdroj: denník Šport