Medzi druholigovými šestnástkami I.

2013-01-17 12:00:00

Michalovce neuvoľnili do najvyššej súťaže ani Kovaľa, ani Korijkova. Trojica Dubničanov – Augustini, Klabník a Brigant medzi corgoňligistami.

ŠK SFM SENEC

Tréner Anton Jánoš takmer nestihol utorňajší prvý prípravný zápas s Levicami (1:2) na novom umelom trávniku Národného tréningového centra v Senci. „V Tajove napadlo snehu do výšky smetného koša a až v utorok ráno odhrnuli cestu v našej doline,“ konštatoval kormidelník tretieho mužstva po jesennej časti. Minulý týždeň hráči behali v prírode a okolo Slnečných jazier už bez Tomášeka, o ktorého prejavil záujem Liberec, Peňaška je na skúške v Banskej Bystrici a Milošovič bude chytať v Moravanoch. Vrchol kondičnej prípravy mužstvo absolvuje koncom januára vo Vyhniach. „Na exkurziu pivovaru môžu hráči už teraz zabudnúť, ale poviem im, ako chutí tamojšie pivo...“ usmial sa Jánoš, ktorý na prvom tréningu 10. januára privítal nováčikov - Ležaiča zo Šamorína, Orolína z Bohemiansu, ktorý hral v Turanoch a Kosibu zo Spartaka Bánovce nad Bebravou, ako aj brankára Martina Matláka, ktorý sa vrátil z hosťovania v Zlatých Moravciach. V tíme zostal na hosťovanie, Senčania budú hrať prípravné stretnutia v utorok a sobotu, tú najbližšiu s Nitrou.

MFK DUBNICA

Najmladšie mužstvo v súťaži rozbehlo prípravu bez stopéra Klabníka, ktorý je na skúške v Trnave, kde sa pripravuje aj kapitán Augustini a stredopoliar Brigant trénuje v Trenčíne. Klub má dostatok talentov aj preto, že v jeho finančnej situácii je to nevyhnutnosť. Vyrastajú na dobrých ihriskách, pod vedením kvalitných trénerov, ktorí im vštepujú kombinačný, technický futbal vo vysokom tempe. Jakubek, Čiernik, Mego, či Brigant môžu hrať za dorast, no získali miesto v základnej zostave mužov a zviditeľnili sa pre dorastenecké reprezentácie. „Mladosť je prednosť, ale uprednostniť mladého len pre jeho vek, mu môže viac ublížiť, ako pomôcť,“ podotkol na konferencii trénerov slovenských republikových súťaží český expert Josef Csaplár. Dubnickí šarkani vedia, že miestenku do zostavy nedostanú zadarmo, vo vyrovnanej konkurencii sa musia sa o ňu poruvať. Niekto dozrieva dlhšie, treba byť trpezlivý. Tréner Peter Gergely väčšinou nemusel na jeseň otvoriť ústa, aj diváci boli s kombinačnou hrou Dubničanov spokojní. Nie je náhoda, že utvorili rekordnú šnúru šiestich víťazstiev. „Vôľa prejaviť sa je dôležitá, vôľa víťaziť je nenahraditeľná,“ ponúkol v tejto súvislosti myšlienku na zamyslenie Csaplár.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Tréner MFK Zemplín Albert Rusnák po stretnutí záverečného jesenného kola s Dolným Kubínom konštatoval: „Citeľne nám chýbal Kovaľ, korý je pre nás nenahraditeľný.“ O tohto dorasteneckého reprezentanta prejavili záujem corgoňligové kluby, takisto o stopéra Korijkova, no klub ich neuvoľnil. Obidvaja spomínaní hráči sú dorastenci, takisto Danko, ktorý tiež patrí k hráčom základnej zostavy. Prechádzajú dôležitým osobnostným vývojom, v ktorom ich výkony môžu mať tvar sínusoidy. „Mužstvo by potrebovalo jedného dvoch skúsených hráčov do stredu poľa, ktorí by vedeli meniť tempo hry, krotiť mladícku živelnosť a prevziať bremeno zodpovednosti za výsledok z pliec mladých hráčov, ktorí, pri všetkej úcte k ich kvalitám, ešte nezvládajú tlak rozhodujúcich zápasov,“ poznamenal šéftréner prípraviek MFK Zemplín Adrián Devečka, ktorý momentálne pomáha v tréningovom procese A. Rusnákovi, keďže ten stále nemá svojho asistenta. „Káder sa nám konečne podarilo stabilizovať. Doplniť by sme ho chceli maximálne tromi hráčmi, ale tí musia byť ozajstnými posilami. Topánka nás tlačí v strede poľa, aj v útoku, hľadáme teda tvorcu hry a dobrého zakončovateľa,“ poznamenal Albert Rusnák. Zdá sa, že v tejto zime sa lavína príchodov a odchodov nespustí... Stojí za pozornosť i kritiku, že v klube v uplynulých štyroch rokoch vystriedali štyri desiatky hráčov z iných klubov. Zemplín nepotrebuje drahé hviezdy, ale tvorcov hry so skúsenosťami z druhej ligy by mal hľadať v prvom rade vo východoslovenskom regióne.

FC ŠTK 1914 ŠAMORÍN

Novým trénerom ôsmeho mužstva jesennej časti sa stal Libor Fašiang, ktorý vystriedal Vladimíra Koníka. Asistentom bývalého ligového obrancu Spartaka Trnava bude Jozef Medgyes, syn bývalého hráča Dunajskej Stredy v československej lige a brat slovenskej reprezentantky v skoku do výšky a do diaľky Renáty Medgyesovej. „Trénujeme od siedmeho januára striedavo v Šamoríne a na umelej tráve v bratislavskom Prievoze. V pláne máme herné sústredenie v Handlovej a jedenásť prípravných stretnutí – v Dunajskej Lužnej, so Spartakom Trnava, juniorkou Slovana, či v Piešťanoch,“ informoval nás Libor Fašiang. Z jesenného kádra odišli Ležaič (SFM Senec), Sedlák (návrat z hosťovania do Senice) a Ali Ceesay (ukončenie hosťovania z MŠK Žilina). Pre chorobu prerušil prípravu Balázs Borbély, ktorý si našiel zamestnanie. „Skúšame viacerých nových hráčov a uvidíme, ktorí sa uchytia. Naším prvoradým cieľom bude udržať sa v druhej lige,“ dodal nový kormidelník.

Zdroj: denník Šport