Nevýrazná jeseň michalovského A-mužstva

2012-12-04 12:00:00

Denník Korzár sa obzrel za jesenným účinkovaním druholigového celku MFK Zemplín Michalovce.

Futbalisti z metropoly Zemplína pred desiatimi dňami ukončili jesennú časť súťaže. Rozlúčili sa tak, ako by sa dalo opísať aj ich celkové jesenné účinkovanie – slabým výkonom proti Dolnému Kubínu, s ktorým doma iba remizovali 1:1. MFK Zemplín tak nazbieral v 18 zápasoch 26 bodov, preto prezimuje až na siedmom mieste tabuľky.

Zemplínčania majú za sebou deviatu jeseň v druhej najvyššej futbalovej súťaži. V hodnotení prevládajú viac negatíva ako pozitíva, pretože mužstvo dokázalo iba v niektorých zápasoch potešiť výkonom či výsledkom. Ako vlastne vyzeralo jesenné účinkovanie MFK Zemplín?

Sľubný štart

Začína sa stávať tradíciou, že Michalovčania v úvode súťaže dosahujú výborné výsledky. Rovnako ako pred dvoma rokmi či pred rokom, tak aj teraz boli po niekoľkých odohraných kolách na úplnom vrchole tabuľky. Po úvodných výhrach nad Dubnicou (2:1), Ružinou (2:1) a Liptovským Mikulášom (1:0) prišlo zaváhanie v Šali (1:3), ktoré však odčinili triumfom v derby nad Bardejovom (4:3) po kvalitnom výkone. To však už boli na čele poslednýkrát, v zápase 6. kola neuspeli na pôde excorgoňligovej Dunajskej Stredy (1:2), hoci ešte deväť minút pred koncom viedli.

Šnúra prehier

Nešťastná porážka na ihrisku DAC zanechala na mladom mužstve stopy. V ďalších troch dueloch totiž nezískalo ani bod, pričom až dvakrát prehrali doma. Postupne ťahali za kratší koniec s Podbrezovou (0:1), v Dolnom Kubíne (1:3) a so Sencom (0:2). Po hernej stránke to nebolo najhoršie, dokonca vo všetkých troch súbojoch boli zverenci trénera Alberta Rusnáka lepším tímom, avšak doplácali na slabú koncovku. V tabuľke tak klesli až na siedmu priečku. V 10. kole cestovali na Gemer, kde ich čakalo stretnutie s trápiacou sa Rimavskou Sobotou (3:1). Od 7. minúty síce prehrávali, ale ešte do prestávky skóre otočili a po zmene strán pridali aj tretí gól a konečne pretrhli sériu prehier.

Domáca bieda

Michalovčania chceli body z Gemera potvrdiť doma proti nováčikovi zo Šamorína. Ten však v metropole Zemplína predviedol totálny antifutbal, s ktorým si domáci nevedeli poradiť. Šamorínčania tak uhrali bezgólovú remízu. Potom sa MFK Zemplín predstavil v Dubnici nad Váhom. Považanom sa tiež nedarilo podľa predstáv, čo „rusnákovci“ využili na víťazstvo 2:1, keď už v 9. minúte viedli rozdielom dvoch gólov. Až neskôr sa ukázalo, aká dôležitá bola táto výhra. Dubničania totiž do konca jesene nepocítili horkosť prehry a zo siedmich zápasov vyšli víťazne až šesťkrát. O týždeň nato už triumf z vonku Zemplínčania doma potvrdili. S nováčikom z Ružinej síce herne neoslnili, ale zaknihovali povinné domáce víťazstvo (2:0).

Tri zápasy bez bodu

Počas celej jesene charakterizovala hráčov MFK Zemplín nevyrovnanosť výkonov. Po štyroch zápasoch bez prehry utrpeli v ďalších troch meraniach síl tri porážky. Bolestivá bola hlavne tá v Liptovskom Mikuláši, kde v priebehu 16 minút v druhom polčase inkasovali až štyri góly a prehrali 0:4. A to aj napriek tomu, že v prvom polčase na ihrisku dominovali. Vzápätí prišla ďalšia prehra, tentoraz doma so Šaľou (1:2), nad ktorou viedli, ale náskok neudržali. Do tretice prehrali aj v derby v Bardejove (0:1), keď domáci rozhodli o svojej výhre gólom z vymysleného pokutového kopu. V tom čase patrila mužstvu šiesta priečka.

Porazili lídra

Tesne pred koncom jesene, v predposlednom domácom súboji, podali Michalovce svoj najlepší výkon. Pred vlastnými fanúšikmi porazili vtedajšieho lídra z Dunajskej Stredy 1:0, k tomu ešte Garel zahodil pokutový kop a stopercentnú šancu nepremenil ani Kunca. Následne však prišiel slabučký výkon v Podbrezovej (0:2), čím len potvrdili kolísavosť výkonov. Rozlúčkový duel odohrali doma s Dolným Kubínom, s ktorým zaknihovali remízu 1:1 po nepresvedčivom výkone.

Štart 7. januára

Pred týždňom v stredu absolvovali Zemplínčania poslednú tréningovú jednotku a momentálne sú na dovolenkách. Štart zimnej prípravy majú naplánovaný na pondelok 7. januára a prebiehať by mala len v domácich podmienkach. Ozývali sa aj hlasy, že tréner Albert Rusnák pri mužstve končí, ale momentálne to na zmenu na poste kormidelníka nevyzerá. Stať sa však môže všetko. Mužstvo má už aj plán prípravných súbojov, za zmienku stojí fakt, že až päť z deviatich odohrajú proti corgoňligovým tímom.

Plusy

+ dobrý vstup do súťaže, po piatich kolách bol celok na čele tabuľky.

+ výborné domáce zápasy s Bardejovom a predovšetkým s Dunajskou Stredou, v ktorých mužstvo ukázalo, že futbal hrať vie.

+ cenné víťazstvo v Dubnici nad Váhom. Považania následne v šiestich dueloch nestratili ani bod.

+ nie veľká strata na prvé miesto. Michalovčania na čelo strácajú iba 9 bodov, takže aj v jari majú o čo hrať.

+ opäť dostávali príležitosť mladí futbalisti z vlastnej liahne, ktorí sú prísľubom do budúcnosti.

Mínusy

- nevyrovnanosť výkonov. Raz ťahali šnúru prehier, vzápätí však niekoľko súbojov za sebou neprehrali. V takom duchu sa niesla prakticky celá jeseň.

- veľa nevydarených domácich zápasov. Na vlastnej pôde stratili „rusnákovci“ až 13 bodov.

- slabá defenzíva. Celok inkasoval až 28 gólov, viac dostala iba Rimavská Sobota a Ružiná.

- štvorgólový výbuch v Liptovskom Mikuláši, ktorý dovtedy strelil iba tri góly.

- nezvládnuté zápasy s tímami z čela tabuľky. S prvými štyrmi mužstvami získali v siedmich dueloch dokopy iba tri body.

- vypadnutie v prvom kole Slovenského pohára na ihrisku nevýrazného treťoligového Lučenca.

Zaujali

- stredopoliar Róbert Kovaľ. Vekom stále iba dorastenec bol ťahúňom mužstva a ako jediný dokázal niečo vytvoriť smerom dopredu. Má pred sebou sľubnú budúcnosť.

- útočník Pavol Jurčo. So šiestimi gólmi najlepší strelec mužstva, hoci tých gólov mohlo byť viac. Na ihrisku strávil najviac z celého tímu (1604 minút), po odchode Krmpotiča sa stal kapitánom mužstva.

- brankár Tomáš Jenčo. Obrovská opora medzi troma žrďami, mužstvo mnohokrát podržal. Okrem toho aj výborný človek, takého gólmana by chcel mať v tíme hádam každý tréner.

- k oporám tímu patrili aj Michal Vanák, Marcos Calero Perez či Stanislav Danko. Svetlé momenty mali aj Martin Regáli či Dominik Kunca.

Nepresvedčili

- stredopoliar Georgii Gamkrelidze. Služobne najstarší hráč MFK Zemplín stále neukázal, čo v ňom v skutočnosti je. Vo väčšine zápasov zahral pod svoje možnosti.

- útočník Michal Hamuľak. Vyšiel mu vstup do sezóny, v úvodných troch dueloch vsietil tri góly, ale to bolo z jeho strany všetko. Do šancí sa síce vedel dostať, no trestuhodne ich zahodil. Brzdili ho aj zranenia.

- stredopoliar Tomáš Sedlák. Skúsený futbalista, ktorý prišiel do mužstva v priebehu jesene, zaostal za očakávaním.

- viac sa čakalo aj od Kevina Garela, Jána Čarnotu či Francisca Immorlana.

Štatistiky hráčov

Brankári: Tomáš Jenčo (15 zápasov/0 gólov), Miloslav Bréda (4/0).

Obrancovia: Ján Čarnota (11/0), Jaroslav Dargaj (2/0), Milan Krmpotič (6/0), Luboš Hruška (8/1), Marcos Calero Perez (12/0), Michal Vanák (16/0), Oliver Podhorin (7/0), Ľubomír Korijkov (9/0), Vernon De Marco Morlacchi (10/0).

Stredopoliari: Kevin Garel (18/2), Adrián Leško (5/0), Stanislav Danko (13/1), Kevin Zonzon (12/0), Róbert Kovaľ (14/0), Georgii Gamkrelidze (16/1), Francisco Immorlano (9/0), Leonid Shytov (3/0), Tomáš Sedlák (11/0), Lukáš Jacko (1/0).

Útočníci: Michal Hamuľak (12/3), Dominik Kunca (11/0), Pavol Jurčo (18/6), Martin Regáli (14/5), Ricardo Rafael De Oliveira Torres (6/2).

Ako zimovali v minulosti

Od postupu do druhej ligy v roku 2004 mali michalovskí futbalisti najvydarenejšiu práve premiérovú jeseň, keď ako nováčik obsadili výbornú druhú priečku s minimálnym odstupom na vedúcu Nitru. Naopak, najmenej sa Zemplínčanom darilo v jeseni 2006, po ktorej im v tabuľke patrilo až 9. miesto, preto museli v jari bojovať v skupine o udržanie.

Postavenie Michaloviec v tabuľke po jesennej časti:

2004/05: 2. miesto (15 zápasov/29 bodov)
2005/06: 5. miesto (17/30)
2006/07: 9. miesto (22/22)
2007/08: 6. miesto (17/23)
2008/09: 6. miesto (18/30)
2009/10: 6. miesto (16/20)
2010/11: 7. miesto (18/25)
2011/12: 4. miesto (18/30)

Zdroj: denník Korzár