Predstavujeme nášho dnešného súpera

2012-09-29 12:00:00

S nováčikom zo Šamorína zohráme historicky prvý zápas, v drese FC ŠTK 1914 sa predstaví aj Exmichalovčan Ali Ceesay.

FC ŠTK 1914 Šamorín

Naši predkovia sa zamilovali do pružnej, okrúhlej lopty a naháňali to guľaté čudo na trávnatej ploche nazývanej „Teliatkina lúka/Borjúgyep“ so zanietením a športovým zápalom, ktorý vyústil do prvej snahy o založenie oficiálneho klubu. TJ ŠTK ŠAMORÍN vznikol 1. júna 1914 v čele so šamorínskym futbalovým predsedom Pschierer Józsefom, vo vedení okrem neho zaujali miesto i Halmi Béla, Bargár Richárd, Huszágh János a Balheim Károly.

Prvá svetová vojna a hospodárska kríza v roku 1929 však vôbec neprispeli k priaznivému vývoju futbalu. Organizovanú súťaž hrali Šamorínčania v okresnej III. triede až do ročníka 1929/30, v ktorom sa stali jej víťazom. O rok neskôr vtedajší futbaloví nadšenci vybudovali prvý šamorínsky futbalový štadión. Jeho slávnostné otvorenie v júni 1931 vyvrcholilo prvým oficiálnym zápasom ŠTK ŠAMORÍN proti viedenskému FSV, keď pred zrakmi 1500 divákov Šamorín vyhral 2:0.

Po roku 1945 naše futbalové mužstvo pod názvom Slavoj Šamorín hrávalo zväčša v nižších krajských súťažiach. Najväčším úspechom klubu bolo účinkovanie v I. triede majstrovstva Západoslovenského kraja v rokoch 1964-1966. Vtedy bol postavený aj terajší stánok Šamorínčanov, nový štadión v susedstve starého ihriska v Pomlé. Kostru mužstva tvorili bývalí úspešní dorastenci, ktorí v roku 1959 vyhrali krajskú súťaž, avšak v kvalifikačných zápasoch v Trenčíne sa im nepodarilo prebojovať do slovenskej dorasteneckej ligy.

O histórii futbalu v meste Šamorín počas uplynulého storočia sa dá povedať jedna podstatná vec – tvorili a tvoria ho Šamorínčania, ktorí žijú pre svoje mesto, veria v silu kolektívu, a zdieľajú nadšenie pre zlepšovanie kvality života detí a mládeže.

V júni tohto roku prišiel doteraz najväčší úspech futbalu v Šamoríne: seniorské A-mužstvo FC ŠTK 1914 si totiž vybojovalo miestenku v druhej najvyššej súťaži. Taká vysoká súťaž sa ešte v meste nehrala. Šamorínčania síce v III. futbalovej lige skupine Západ odsadili v konečnej tabuľke iba nepostupové 2. miesto za Šaľou, ale kvôli neprihláseniu ružomberskej rezervy sa im naskytla možnosť hrať baráž o II. ligu s Baníkom Ružiná. Na neutrálnej pôde v Zlatých Moravciach tohto súpera napokon porazili 2:1, a tak mohli sláviť postup do vyššej súťaži. Hoci, aj keby v baráži neuspeli, dostali by sa do II. ligy, pretože sa z nej na poslednú chvíľu odhlásila Moldava nad Bodvou, ktorú nahradil neúspešný tím z baráže – Ružiná...

Dnes sa michalovskí futbalisti so Šamorínom stretnú prvýkrát v histórii. Ako dopadne ich premiérové vzájomné meranie síl?

Súpiska FC ŠTK 1914 Šamorín:

Brankári: Ondrej Klempa, Július Pentek, Peter Foťko

Obrancovia: Karol Stifter, Vladimír Pončák, Peter Vaško, Marek Kopúň, Martin Staško, Ernest Fulmek, Ali Ceesay

Stredopoliari: Tomáš Marušin, Miroslav Sedlák, Ľubomír Mezovský, Lukáš Pelegríny, Balázs Borbély, Denis Jančovič, Michal Kučera, Andrej Špánik

Útočníci: Juraj Kuba, René Dedič, Tomáš Čermák, Igor Ležaić

Tréneri: Vladimír Koník (hlavný), Martin Sedláček (asistent)