Nadšený Hromada: Rozprával som sa s Pirlom

2012-07-25 12:00:00

Jakub Hromada, čerstvá posila juniorského celku Juventusu Turín, v rozhovore pre internetový portál profutbal.sk.

Má iba šestnásť rokov a už sa o neho zaujímajú kluby z Anglicka, Nemecka, Talianska či Španielska. Reprezentant Slovenska do sedemnásť rokov Jakub Hromada dal napokon prednosť "starej dáme". Slovenský stredopoliar podpísal zmluvu s Juventusom Turín na tri roky. "Odohrali sme aj jeden prípravný zápas. Tréningy sú skvelé, viacero cvičení nepoznám, ale nie je to nič náročné. Zvykol som si veľmi rýchlo," uviedol Jakub Hromada.

 

Hromada: Na seba som prísnejší

O záujme Juventusu sa vedelo už dopredu. Ako ste sa pripravovali na prestup?
"Pripravoval som sa rovnako po fyzickej ako aj psychickej stránke. Dorastenecká sezóna pre mňa skončila už skôr, pretože vedenie Michaloviec sa chcelo vyhnúť zbytočnému zraneniu, a tak som ukončil svoje pôsobenie v tomto klube zápasom A-mužstva v Dolnom Kubíne. Odvtedy som už len trénoval a snažil som sa čo najlepšie pripraviť po všetkých stránkach."

Čo vaša taliančina? Už sa dokážete dohovoriť?
"Absolvoval som intenzívny kurz taliančiny na Slovensku, ktorý trval približne dva mesiace. Niečo sa na mňa nalepilo, ale okrem drobných základov jazyk ešte neovládam, mám na čom pracovať. Je to veľmi chytľavá reč, tak dúfam, že čoskoro sa ju naučím do detailov."

Čo vám ako prvé zišlo na um, keď ste sa dozvedel o záujem takého slávneho klubu?
"Predstavoval som si ako sa nachádzam priamo v centre dejiska, ako trénujem, ako mám každý deň na tanieri cestoviny, ako prechádzam okolo veľkých hráčov ´starej dámy´ (Pirlo, Buffon... pozn. red.) a podobne. Bol to skvelý pocit a teraz, keď sa to stalo realitou je to o to krajšie."

Začali ste trénovať viac, respektíve povzbudilo vás to v tréningu?
"Aj predtým som sa stále snažil trénovať naplno, ale keď som sa dozvedel o záujme zo zahraničia, pristupoval som k tréningu ešte zodpovednejšie a bol som na seba prísnejší."

 

Už sa stretol s Pirlom

Aké sú prvé dojmy z klubu?
"Je to niečo neopísateľné, všetci sú tu strašne milí a ochotní vždy pomôcť. Všetko je na najvyššej úrovni - či starostlivosť o hráčov alebo samotný tréningový proces. Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto klubu."

Ako vyzerali vaše prvé dni v Juventuse?
"Let z Viedne mal výrazné meškanie, a preto som prišiel do Turína až po polnoci. Ale aspoň som bol o pár hodín bližšie k tomu všetkému. Na druhé ráno som absolvoval lekársku prehliadku a poobede moje kroky smerovali do asi sto kilometrov vzdialeného tréningového centra v horách, kde má tím Primavera sústredenie. V stredu sa vraciame do Turína, a potom sa rozhodne čo ďalej."

Čo vás tam najviac zaujalo?
"Nedá sa povedať, že ma niečo zaujalo menej a niečo viac, ale najviac sa mi páči tréningové centrum, kde všetci hráči trénujú - od prípravky až po prvé mužstvo."

Ako vás prijali medzi seba hráči?
"Hráči sú skvelí, niektorí sú tu dlhšie, niektorí kratšie, ale všetci sú zvyknutí, že noví hráči vždy prichádzajú a ja som nebol výnimkou. Veľmi rýchlo som sa stal ich súčasťou a som rád, že ma berú v kolektíve ako rovnocenného."

Aké je zloženie mužstva? Koľko je tam cudzincov?
"Neviem ako to je v mojom ročníku, pretože sa príprava začne až počas prvých augustových dní, ale momentálne sú na sústredení okrem mňa dvaja hráči z Afriky, jeden Švajčiar, Albánec a hráči z Dánska a Lotyšska."

Určite ste už absolvovali aj tréningy. Ako dopadli?
"Momentálne každý deň absolvujem minimálne jeden tréning. Počas sezóny už nebudeme trénovať dvojfázovo. Odohrali sme aj jeden prípravný zápas. Tréningy sú skvelé, viacero cvičení nepoznám, ale nie je to nič náročné. Zvykol som si veľmi rýchlo."

V čom je na prvý pohľad "Juve" iný ako napríklad Michalovce?
"Určite tréningové centrum, nasadenie v tréningu a prístup hráčov. Aj keď v Michalovciach je to na slovenské podmienky na najvyššej úrovni. Taktiež realizačný tím, pretože je tu pomaly viac trénerov, masérov, doktorov a kondičných trénerov ako hráčov."

Stretli ste sa už aj s hviezdami A-mužstva? Prípadne s Pavlom Nedvědom či Del Pierom?
"Stretol som sa s hráčmi prvého mužstva a najviac sa teším z toho, že som mohol prehodiť pár slov s Pirlom."

Ako na vás zapôsobilo samotné mesto?
"Samotný Turín som po príchode ešte nenavštívil, ale po ukončení sústredenia si určite nájdem čas, aby som zašiel do centra mesta, v ktorom som bol v novembri minulého roka. Mesto je veľmi veľké, tak dúfam, že všetko spoznám podrobne."

 

Sníva o prvom mužstve

Čo by ste chceli dosiahnuť v Juventuse?
"Určite by som si raz chcel obliecť dres prvého mužstva."

Aké sú vaše ciele?
"Momentálne chcem čo najviac hrávať. Dúfam, že sa mi budú vyhýbať zranenia a postupom času sa chcem prebojovať aj do zostavy mužstva Primavery, ktorá má momentálne desať hráčov v príprave s A-mužstvom. No a samozrejme neskôr by som sa chcel stať súčasťou prvého tímu, ale je predo mnou ešte kopec práce."

Kde sa vidíte napríklad o tri roky?
"Najkrajšie by bolo, ak by som o tri roky hral v A-mužstve. Vekom skončím v doraste a veľmi rád by som si zahral v Serii A."

Zdroj: profutbal.sk