Profil obrancu MFK Zemplín Olivera Podhorina

2012-07-25 12:00:00

Mladý stopér na prvú seniorskú sezónu určite tak skoro nezabudne, hneď sa totiž stal pevnou súčasťou A-mužstva MFK Zemplín.

Výkonnostná raketa. Aj tak by sme mohli nazvať 20-ročného obrancu Olivera Podhorina, ktorý v uplynulej sezóne zaznamenal veľký výkonnostný skok, vďaka ktorému si vypýtal miesto v základnej zostave MFK Zemplín Michalovce, účastníka druhej najvyššej súťaže. V dobre rozbehnutej kariére ho čiastočne pribrzdilo zranenie členka, z ktorého sa v týchto dňoch dáva do poriadku.

Obrancom až v doraste

Michalovský rodák sa začal futbalu venovať vo veku 7 rokov. „Priviedol ma k nemu môj otec, začo som mu veľmi vďačný. Keďže som navštevoval VI. ZŠ, ktorá bola zameraná práve na futbal, vyskúšal som to na jednom tréningu prípraviek. Vtedy ma to veľmi zaujalo a na ihrisku som začal tráviť stále viac a viac času,“ prezradil na úvod O. Podhorin, ktorý už o rok neskôr prvýkrát na seba obliekol futbalový dres v zápase. „Myslím, že to bolo na halovom turnaji v Šaci. Hral som proti chlapcom, ktorí boli odo mňa o dva roky starší, preto som bol veľmi rád, keď tam tréner zobral,“ spomína na futbalové začiatky. Aj keď O. Podhorin oporou zadných radov MFK Zemplín, do defenzívy sa dostal len nedávno. „Odmalička som nastupoval na poste stredného záložníka. Tento post som si veľmi obľúbil, pretože som bol najčastejšie pri lopte. V obrane som začal hrávať až v staršom doraste. V jednom stretnutí sa nám zranil krajný obranca, tak ma tréner poslal na jeho miesto. A tak v defenzíve hrávam až dodnes.“

Všetci mu dali veľa

O. Podhorin prešiel v mládežníckom veku rukami viacerých trénerov, na ktorých nedá dopustiť. „Základy mi v prípravke dali kormidelníci Miroslav Karoľ a Jaroslav Komenda, ako mladšieho žiaka ma viedli Ján Polák a Juraj Čižmár. V kategórii starších žiakov to boli Martin Melník, Ján Gajdoščík, Ján Cina a Jaroslav Komenda. Keď som bol vekom mladší dorastenec, tak ma viedli tréneri Vladimír Smaržík a Milan Holej, do staršieho dorastu ma vytiahol Marek Zahorčák. Ďalej to boli ešte Ondrej Duda, Vladimír Rusnák mladší a Albert Rusnák. Všetci spomínaní tréneri mi dali veľa, či už po futbalovej alebo aj ľudskej stránke, a týmto by som sa im chcel poďakovať. Najlepšie som sa cítil asi za trénera Alberta Rusnáka, ktorý ma trénuje aj v súčasnosti,“ vymenoval všetkých lodivodov O. Podhorin.

Debutoval v Dubnici

V kariére si prešiel aj obdobiami, kedy mal chuť s futbalom skoncovať. „Mal som ho plné zuby, či už kvôli nevydarenému zápasu, tréningu alebo zraneniu, no vždy som sa snažil cez to nejako preniesť a ísť ďalej,“ poznamenal. V uplynulej sezóne sa však s takýmito myšlienkami pohrávať nemusel, pretože tá mu vyšla veľmi dobre. Po skončení dorasteneckého veku začínal v novovytvorenom rezervnom tíme MFK Zemplín, kde spočiatku nastupoval ako striedajúci hráč, no postupne išla jeho forma hore. „Nečakal som, že tak rýchlo sa dostanem do A-mužstva, ale som rád, pretože som získal ďalšie cenné skúsenosti. V prvom rade som chcel stabilne hrávať a podávať čo najlepšie výkony v B-mužstve a tajne som dúfal, že ma tréner nominuje do áčka. Bol som šťastný, keď ten deň prišiel, a ešte šťastnejší, keď mi dal príležitosť v základnej zostave,“ tvrdil 20-ročný zadák. Prvú skúsenosť s dresom druholigistu mal ešte v zime, keď ho vtedajší kormidelník Vlastimil Petržela povolal na prípravný zápas do Žiliny. Na ihrisku v Strážove, kde Zemplínčania prehrali 0:3, nastúpil hneď po zmene strán, ale už po necelej polhodine musel kvôli tržnej rane na tvári vystriedať. Spomienkou na tento duel mu ostalo pár stehov na líci... Ozajstnú premiéru si odbil až v sobotu 21. apríla tohto roku na pôde MFK Dubnica nad Váhom. Nový lodivod mužstva Albert Rusnák mu dal príležitosť od začiatku zápasu a do záveru súťaže odohral spolu 7 duelov.

Dáva sa dokopy

V uplynulých týždňoch vypadol výborný hlavičkár z tréningového procesu michalovského tímu kvôli zraneniu členka. Osudným sa mu stal prípravný duel v Čope s ukrajinským mužstvom Karpaty Ľvov, ktorý sa hral posledný júnový deň. „Mal som natrhnutý väz v členku, ale pomaly sa už dávam dokopy. Tento týždeň už začínam trénovať individuálne. Verím, že čoskoro budem stopercentne fit,“ zaprial si O. Podhorin, ktorý v kabíne MFK Zemplín vychádza s každým hráčom výborne. „Najviac si však rozumiem s Dominom Kuncom, Stanom Dankom, Milošom Brédom a Robom Kovaľom,“ doplnil. Mladý Michalovčan zatiaľ v druholigovom A-mužstve neskóroval, zato už v rezerve áno. Oba góly, ktoré vsietil, zaznamenal hlavou. „Najradšej však spomínam na gól v staršom doraste proti trenčianskemu AS, pretože bol víťazný.“

Fandí Realu Madrid

Keď sme sa futbalistu hrajúceho s číslom 20 na chrbte opýtali, aké sú jeho najbližšie ciele v kariére, odvetil: „V prvom rade by som chcel podávať také výkony, ktorými by som presvedčil trénerov, že so mnou môžu počítať v áčku. Budem im vďačný za každú minútu, ktorú strávim na ihrisku.“ O. Podhorin je veľkým fanúšikom španielskeho veľkoklubu Real Madrid, takže aj preto veľmi rád pozerá priame prenosy zo zápasov španielskej La Ligy. „Nedám si však ujsť ani zaujímavé duely v anglickej či nemeckej lige,“ uviedol. Na záver nám michalovský stopér prezradil aj to, ako si vypĺňa voľný čas. „Keďže niektoré dni trénujeme dvojfázovo, tých voľných chvíľ nie je veľa. Ale keď sa predsa len nejaké nájdu, tak v lete si rád zahrám tenis alebo pôjdem k vode, a v zime rád lyžujem,“ uzavrel. 

Zdroj: denník Korzár