Medzi druholigovými šestnástkami I.

2012-07-12 12:00:00

Denník Šport vo svojom včerajšom vydaní mapoval situáciu v štyroch kluboch II. ligy, medzi ktorými nechýbajú ani Michalovce.

Podbrezová získala Blažeja Vaščáka, bývalého slovenského reprezentanta, hráča Artmedie Petržalka a Lecce. Do zostavy SFM Senec sa vrátili brankár Štefan Kollár a stredopoliar Igor Držík. V kabíne Soboťanov znie japončina. Na Zemplíne zmeny nielen v kabíne, ale aj v realizačnom tíme. Viac v prvej časti z kuchyne druholigových mužstiev pred nadchádzajúcim ročníkom, ktorý sa začne 20. júla.

ŽP ŠPORT PODBREZOVÁ

Železiari si v príprave zrejme povedali: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Počas sústredenia v Šamoríne si zmerali sily s Admirou Wacker (1:3, gól Ľ. Rusnák), Austriou Viedeň (1:4, Minčič) a so Slovanom Bratislava (3:1, Tubonemi, J. Pančík, Nikolov). Zlatým Moravciam podľahli 1:5 (Cmarko), s MFK Ružomberok a Duklou Banská Bystrica sa rozišli bez gólov. Bodku za zaujímavou prípravou dajú zverenci Jaroslava Kentoša v nedeľu s Baníkom Ostrava v Markvartoviciach. „Z Bardejova prišiel štvornásobný slovenský reprezentant Vaščák, z Rimavskej Soboty ľavý obranca Morháč, z Dukly Banská Bystrica Kupčík, z Jupie Podlavice brankár dorasteneckej reprezentácie Gábriš a zo Srbska je na skúške Nikolov. Tešíme sa z návratu Argentínčan Pabla Podia po ťažkom zranení a takisto, že Vraťo Greško predĺžil zmluvu aj na ďalší súťažný ročník,“ informoval nás športový riaditeľ Michal Budovec. „Za uplynulý rok a pol sme so spoluhráčmi a trénermi urobili kus práce, máme silnejšiu lavičku, takže dúfam, že naša hra sa ešte zlepší. Zlepšilo sa materiálne zabezpečenie, máme nový umelý trávnik, vedľa neho vyrastie nová administratívna budova. Môžeme sa sústrediť len na futbal, pretože v Podbrezovej nikdy nemeškali výplaty. V neposlednom rade bolo pre mňa dôležité aj to, že zostal tréner, ktorý vyžaduje od každého maximum, takže momentálne nemám dôvod zavesiť kopačky na klinec a pokiaľ mi to zdravie dovolí, budem sa snažiť o maximálnu konkurenciu. Na svoj post mám svojho nástupcu, Stano Morháč je mimoriadne talentovaný chlapec a sú tam viacerí. Ak budú ochotní na sebe tvrdo pracovať a zostanú na zemi, majú pred sebou sľubnú  budúcnosť,“ dodal 34-ročný Vratislav Greško, ktorý by si pri súčasnej forme mohol trúfať aj na vyššiu súťaž. „Možno by som bol ináč zaplatený, ale kde je napísané, že by som bol aj šťastný...“ zareagoval.

ŠK SFM SENEC

Prezident klubu Alexander Matlák ponúkol klub, ktorý je občianskym združením, pod  správu mesta Senec, ibaže mestské zastupiteľstvo ponuku neprijalo. Podľa našich informácií nie je vylúčené, že do klubu napokon vstúpi známy podnikateľ Oszkár Világi z Dunajskej Stredy, ktorý nenašiel spoločnú reč s vedením DAC 1904 Dunajská Streda.  Od Slnečných jazier odišli brankár Matlák (Zlaté Moravce), Železník (ukončenie  hosťovania zo Spartaka Trnava), Habai a Hall (záujem o nich prejavil DAC Dunajská Streda), Timm (MŠK Rimavská Sobota) a Šnegoň (Sereď). Medzi žrde sa vrátil 36-ročný Štefan Kollár s ligovými skúsenosťami z Artmedie Petržalka a do poľa Igor Držík, ktorý pomohol Senčanom k postupu do druhej ligy. V prípravných stretnutiach so Senicou (0:2), Ružomberkom (0:2), Zlatými Moravcami (4:0, góly Hutta, Trajcsik, Belkovics,  Karč), Rimavskou Sobotou (0:1), Moldavou (3:2, Rehák, Hutta, Bedecs), či Myjavou (1:1, Lapin) sa predstavili v drese SFM Stalmach zo Žiliny, Jakubovie z Dukly Banská Bystrica, Srb Nemanija, či šestica odchovancov, medzi nimi 16-ročný Janek. „V príprave ukázali, že majú predpoklady, aby sa postupne prispôsobili veľkému skoku z druhej dorasteneckej ligy do druhej najvyššej slovenskej súťaže,“ podotkol tréner Anton Jánoš. Stojí za pozornosť, že Senčania budú hrať domáce zápasy v Národnom tréningovom centre už v piatok pri umelom osvetlení.

MŠK RIMAVSKÁ SOBOTA

Z Gemera odišli Sedlák (Rakúsko), Obročník (Zlaté Moravce), Morháč (Podbrezová), E. Le Giang (Karviná), Pribulovi sa skončilo hosťovanie z Tatrana Prešov, Pisarikovi z Bardejova a Pulenovi z MFK Košice. O Petra Ďuricu mali záujme Michalovce, no z rodinných dôvodov sa rozhodol zostať. Novými tvárami sú brankár Katreniak (chytal za dorast Podbrezovej), obranca Gálik, stredopoliar Nilaš (obaja hrávali za Lučenec), Lukáš Lupták (Ružomberok B), japonský útočník Nakamura (pol roka pôsobil v Moldave a uplynulý ročník vo Viktorii Žižkov) a z dorastu Slovák. V priebehu prípravy odišli na skúšku do zahraničia Fótyik a Vilkovský. „Káder budeme trpezlivo dopĺňať do konca augusta, prioritou bude ofenzívny stredopoliar. Hoci odišli viacerí hráči základnej zostavy, naše ambície sú rovnaké ako v predchádzajúcom ročníku – skončiť v prvej päťke,“ podotkol tréner Branislav Mráz. Soboťania si spestrili letnú prípravu víťazstvom na turnaji v Kokave nad Rimavicou (Senec i Eger zdolali 1:0 gólmi Vilkovského), nad Michalovcami vyhrali 3:0 (Peter Ďurica 2, Vilkovský) a Lokomotívou Košice 3:1 (Lupták, Ďurica, Slovák). V sobotu absolvujú generálku v Diosgyőri.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Na Zemplíne zvýšili konkurenciu v kádri brankár Jenčo z FC Petržalka 1898, obranca  Ján Čarnota z Dolného Kubína, útočníci Peter Jurčo (odchovanec MFK Košice) s Hamuľákom z Vranova, ktorí prišli namiesto Ráka a Uškoviča, ďalej Francúzi Garel z Touluse a Zonzon, ktorý sa vrátil zo Spišskej Novej Vsi, či trojica Španielov Vernon, Sanchez a Immorlano. „Dostanú čas potrebný na adaptáciu a verím, že mužstvo sa bude od zápasu k zápasu zlepšovať tak, aby všetci boli spokojní. Rysuje sa dobrá partia, nielen z futbalovej, ale aj ľudskej stránke,“ zdôraznil tréner Albert Rusnák, ktorý si za nových asistentov vybral Milana Lalkoviča (otca reprezentanta do 21 rokov a hráča FC Chelsea) a bývalého brankára MFK Zemplín Petra Pillára. V prípravných stretnutiach Zemplínčania prehrali v Rimavskej Sobote 0:3, nad Nowym Sanczom vyhrali 3:2 (dva góly strelil Jurčo, jeden Hamuľák), nad Bardejovom 2:1 (Hamuľák, Jurčo), s Tatranom Prešovom remizovali 1:1 (Danko). V sobotňajšej generálke privítajú Lokomotívu Košice. „Káder je mladý, chlapci sú behaví, technicky dobre vybavení, som presvedčený, že je pred nami dobrá sezóna,” konštatoval Ján Čarnota.

Zdroj: denník Šport