Obzerajú sa po stopéroch a útočníkovi

2016-01-12 12:00:00

V pondelok sa k michalovskému mužstvu pripojil Filip Serečin, prvý prípravný zápas v sobotu v Maďarsku.

V piatok 8. januára popoludní začali odkrajovať zo zimnej prípravy futbalisti nováčika Fortuna ligy MFK Zemplín Michalovce. Najväčšou udalosťou zimy je príchod trénera Stanislava Grigu, ktorý v závere uplynulého roka nahradil Františka Šturmu. Udiali sa aj zmeny v kádri, sústredenie sa uskutoční v Španielsku. Noviniek je viac než dosť.

O príprave

Bude trvať presne 50 dní, prvý majstrovský duel odohrajú žlto-modrí 27. februára s Trnavou. „Príprava bude prebiehať v domácich podmienkach, preveria nás kvalitné maďarské celky Ferencváros Budapešť a Debrecín, takisto aj poľská Cracovia Krakov, pre ktorú to bude generálka na ligu a zápas odohráme na jej hlavnom štadióne,“ prezradil športový manažér MFK Zemplín Marek Zahorčák.

O sústredení

Michalovčania naň vycestujú deň po zápase v Krakove, odkiaľ z tamojšieho letiska naberú smer Alicante. Vlani boli v tureckej Antalyi, teraz zamieria do Španielska. Pobudnú tam od 8. do 17. februára. „Sústredenie bude v stredisku El Albir pri Alicante. V súčasnosti sú tam napríklad Cracovia Krakov či Piast Gliwice alebo nejaké bundesligové mužstvá. Kvôli nepokojom v Turecku dochádza k tomu, že veľké množstvo klubov odchádza na sústredenie do Španielska. Preto sme aj my zvolili túto destináciu,“ uviedol Zahorčák. Na Pyrenejskom polostrove má nováčik v pláne odohrať tri zápasy. „Súperi sú v štádiu riešenia, dotiahnuť by sme to mali v najbližších dňoch. V hre sú moldavská Dacia Kišiňov, gruzínska Lokomotíva Tbilisi či jeden čínsky prvoligista.“

O realizačnom tíme

V závere uplynulého kalendárneho roka skončili pri mužstve okrem hlavného trénera Františka Šturmu aj jeho asistenti Adrián Devečka a Vladimír Rusnák mladší. V realizačnom tíme zostali tréner brankárov Martin Raška a španielsky kondičný tréner Victor Jose Marsal Segura, ktorý do Michaloviec prišiel v závere jesene. Nový lodivod Stanislav Griga bude mať jedného asistenta, stal sa ním Anton Šoltis, ktorý v MFK Zemplín pôsobil už v jarnej časti sezóny 2013/14 pri kormidelníkovi Ondrejovi Dudovi. Šoltis síce začal prípravu na predošlom pôsobisku v Liptovskom Mikuláši, ktorý viedol od polovice jesene ako hlavný tréner, ale keďže Michalovčania mali o neho eminentný záujem, dohodli sa s MFK Tatran na jeho uvoľnení. Na prvom tréningu prvoligistu ešte chýbal, no v sobotu už bol Grigovi k dispozícii.

O kádri

Do prípravy sa nezapojili všetci hráči z jesenného kádra. Zmluvy skončili Akakimu Khubutiovi a Antoniovi Garciovi Monterovi, v Michalovciach sa tak s nimi rozlúčili. Kontrakty vypršali aj Emmanuelovi Mensahovi a Mariánovi Kelemenovi. Prvý menovaný tiež asi skončí, o služby druhého má klub naďalej záujem. „Kelemen je naša priorita, sme pred dohodou. Marián si nechal niekoľko dní na riešenie iného, v týchto dňoch si spolu sadneme. Verím, že zostane,“ povedal športový manažér MFK Zemplín. Z nových tvárí sú v tíme Július Gombala a Tomáš Fajčík z Banskej Bystrice, z hosťovania v Lokomotíve Košice sa vrátili Patrik Macej a Adrián Leško. Do prípravy sa zapojili aj dorastenci Jozef Vajs, Martin Bednár, Jakub Straka a Pavol Bellás. „Chceme sa posilniť na stopérskom poste, možno až dvoma hráčmi, a hľadáme aj hrotového útočníka, lebo v jeseni sme strieľali málo gólov.“ Zemplínčania majú záujem o ofenzívnych hráčov Filipa Serečina z VSS Košice a Brazílčana Ze Lucasa z Corinthiansu, ktorí sa už zapojili do prípravy. Interes je však aj o Michalovčanov. „Nebudeme hovoriť, o ktorých hráčov ide. Aj teraz sme dostali nejaké ponuky. Keď dôjde k dohode, včas vám to oznámime,“ dodal Zahorčák.

Hráči v príprave

Úvodnú tréningovú jednotku v piatok popoludní absolvovali títo hráči: 
Matúš Kira, Martin Raška, Patrik Macej – Jozef-Šimon Turík, Oliver Podhorin, Samuel Garcia Bayón, Eric Barroso Sánchez, Michal Gallo, Vernon De Marco Morlacchi, Jakub Grič, Joan Manuel Sánchez Caballero, Tomáš Sedlák, Michal Hamuľak, Pavol Bellás, Milan Šimčák, Martin Koscelník, Jozef Vajs, Jakub Straka, Adrián Leško, Martin Bednár, Dominik Kunca, Lukáš Tóth, Július Gombala, Tomáš Fajčík. 
Trojica Marcos Calero Perez, Martin Regáli a Stanislav Danko trénovala po zranení, resp. chorobe individuálne. V sobotu sa k mužstvu pripojil aj Marián Kelemen, v pondelok Filip Serečin a Brazílčan Ze Lucas.

Zdroj: Korzár