Zmena uvoľnila neúnosné napätie

2016-01-12 12:00:00

Tomáš Petro z denníka Šport napísal poznámku k odchodu Františka Šturmu z postu trénera MFK Zemplín Michalovce.

Futbalistov Michaloviec, ktorí sú nováčikmi našej najvyššej súťaže, povedie v jarnej časti nový tréner. Toho doterajšieho Františka Šturmu vystriedal Stanislav Griga.

Pre viacerých je to nepochybne prekvapujúca správa. Kto však pozná zákulisie michalovského futbalu, toho zmena až tak neprekvapila. Hoci k nej došlo len nedávno, na prelome rokov, pracovalo sa na nej dlhšie.

Viacerí si všimli, že František Šturma bol v poslednom čase iný v porovnaní s tým, ktorý s mužstvom vybojoval historický postup. Pre novinárov je síce fajn, že sa na nič nehrá a pomenúva veci pravými menami, no na druhej strane hľadal vinu za nevýrazné výsledky všade okolo, len nie v sebe.

Raz to boli stopéri, ktorí opakovane kopili chyby, potom Šimčák, či nevýrazný Bayon, ale aj rozhodcovia, ktorých Šturma nazval mafiou, a aj elektrická energia, ktorá počas dvoch domácich zápasoch Michalovčanov na dlhé minúty zlyhala. Vinní začali byť všetci naokolo.

Súčasný reprezentačný kormidelník Ján Kozák pracoval v MFK Košice v oveľa ťažších podmienkach, keď klub nemal peniaze na nič. Medzi štyrmi očami povedal otvorene svoj názor prezidentovi klubu Blažejovi Podolákovi, po nevydarenom výkone naložil hráčom v šatni, ale nikdy nekritizoval vedenie alebo hráča pred médiami. To už musel byť naozaj megaprešľap, aby z neho vyšlo konkrétne meno.

Postupne takýto postoj českého kouča začal prekážať nielen niektorým členom vedenia klubu, ale aj hráčom. Nehovoriac, že varovný prst dvíhali i sponzori. Vedenie klubu teda muselo konať, lebo situácia sa stala neúnosnou a napätie v klube i v šatni sa dalo krájať. Bude zaujímavé sledovať ako nováčikovi pomôže uvoľnenie atmosféry pod vedením prísneho Stanislava Grigu.

Zdroj: denník Šport