Odvolaný Šturma: Prekvapený z telefonátu

2016-01-04 12:00:00

Nováčik najvyššej súťaže MFK Zemplín Michalovce sa po jeseni odhodlal k trénerskej výmene, keď Františka Šturmu nahradil Stanislav Griga.

O nečakanom kroku sa Tomáš Petro z denníka Šport pozhováral s českým trénerom, ktorý počas 19 mesiacov viedol mužstvo v 53 majstrovských stretnutiach s bilanciou 29 víťazstiev, 9 remíz a 15 prehier.

Ako ste sa dozvedeli o svojom odvolaní?
"V stredu mi okolo desiatej zatelefonoval šéf klubu pán Šoltinský. Keďže som dovtedy nič netušil, lebo sme sa na túto tému vôbec nebavili a v tomto čase som na rôznych schôdzkach hľadal posily pred jarou, tak musím povedať, že ma jeho telefonát veľmi prekvapil. Vôbec som nemal žiadne tušenie, že sa niečo deje. Občas sme si zavolali, myslel som si, že niečo potrebuje a chce niečo poriešiť."

Aký dôvod vám povedal do telefónu?
"Iba mi oznámil, že vedenie sa rozhodlo vymeniť celý realizačný tím. Keď som sa opýtal na dôvod, tak som dostal odpoveď, že sa tak rozhodli."

Hoci ste povedali, že ste netušili o tomto kroku, niektoré vaše kritické mediálne vyjadrenia, či už ohľadom neposilnenia kádra alebo výpadkov elektriny na štadióne, pošteklili vedenie klubu a možno tiež zavážili pri rozhodnutí funkcionárov. Čo vy na to?
"Celý život sa snažím hovoriť pravdu na rovinu. Na nič sa nehrám a pomenovávam veci pravými menami. Za nič sa neschovávam. Ak som urobil chybu, tak si ju pokojne priznám. Vy novinári ste sa ma pýtali na tieto veci a ja som sa nechcel schovávať za chyby ostatných funkcionárov. Boli tam viacerí adepti, ktorí niečo zavinili, no odniesli sme si to my tréneri."

Našlo by sa s odstupom času niečo, čo si beriete na vlastné tričko, že to bola vaša chyba a mali ste sa inak zariadiť?
"Určite by sa počas leta nejaké chybičky našli, no nemyslím si, že boli razantné a ovplyvnili chod tímu. Priznávam, že som bol málo dôsledný v letnom období, keď som žiadal vedenie klubu o 3-4 skúsenejších hráčov, no vedenie ma nevypočulo. Dnes by som bol viac dôrazný, aby sme mali B-tím alebo lepšiu farmu. Spolupráca bola dohodnutá s Lokomotívou Košice, no tá nechcela brať našich chlapcov. Mal som hráčov, ktorí 2-3 mesiace nehrali futbal, lebo ich nik nechcel. To bola ďalšia z chýb, ktorá nastala. Treťou vecou, ktorú by som určite nedovolil, keby sa ešte raz opakovala, bolo angažovanie španielskeho kondičného trénera Marsala. Stalo sa tak štyri kolá pred koncom jesene v čase, keď sa nám herne darilo, mužstvo výborne fungovalo a v troch zápasoch získalo sedem bodov. Hernú i vzťahovú pohodu v kabíne som si nechal nabúrať týmto kondičným trénerom. V šatni sa začali tvoriť španielske a slovenské partie."

Na michalovskej lavičke ste sedeli 19 mesiacov, čo vyzdvihol aj Igor Šoltinský. Nik z trénerov toľko nevydržal v MFK Zemplín.
"Veľmi si to vážim. Prvý rok som bol v Michalovciach v pozícii asistenta trénerovi Petrželovi, potom nasledovalo obdobie v pozícii hlavného kouča. Za tých 31 krásnych mesiacov Zemplínu veľmi ďakujem. Necelé tri roky života, ktoré som tam strávil, budú navždy zapísané v mojom srdci. Veľké poďakovanie patrí aj môjmu realizačnému tímu. Mal som šťastie na super partiu ľudí – Adrián Devečka, Martin Raška Vladimír Rusnák - s ktorou sme si navzájom sadli ľudsky i profesne. O to viac ma mrzí, že sme sa rozpadli, no pevne verím, že sa skoro zídeme. Svoju prácu v klube som obetoval aj na úkor rodiny a aj preto si myslím, že sa nám podarilo postúpiť. Podľa môjho názoru, v podmienkach, v ktorých sme pracovali - keď sme mali najnižší rozpočet a najmladší káder - tak mať päť bodov náskok pred posledným je celkom dobrá vizitka po jeseni. Hoci jedných dychom dodávam, že tých bodov mohlo byť o čosi viac."

Tak či onak, práve vďaka tomu budete v Michalovciach zapísaný veľkými písmenami.
"To je pravda, historický postup do najvyššej súťaže je míľnikom v každom športovom klube. Navyše, dokázali sme to s ôsmimi hráčmi, ktorí nemali skúsenosti s II. ligou - Kira, Grič, Regáli, Leško, Turík, Koscelník, Šimčák, Podhorin. Ďalší štyria Tóth, Bednár, Bellas, Straka boli dorastenci. My sme ich zapracovali do tímu a s nimi sme vybojovali najvyššiu súťaž. Veľmi ma teší, že sme v klube zapojili do seniorského futbalu toľko mladých odchovancov. Postup s týmto tímom bol veľký úspech. O to viac ma mrzí, že sme ho v lete nevystužili skúsenejšími hráčmi. Každý hráč má svoj vývoj a za jeden rok nemôže vyskočiť zo IV. ligy alebo z dorastu priamo do I. ligy. Aj títo hráči budú dobrými ligistami, ale chce to čas. Ak sa rozhodnete hrať s mladými hráčmi, musí byť väčšia trpezlivosť a tá teraz v Michalovciach nebola."

Zostávajú pre vás Michalovce srdcovkou?
"Určite. Urobili sme tam kus dobrej práce a Michalovce vo mne zanechali pekné spomienky. Veľké poďakovanie patrí majiteľom pánom Sabolovi a Šoltinskému, bez ktorých by futbal v meste nefungoval na takejto úrovni. Prajem im a najmä ľuďom v meste, aby na ligu chodili aj v budúcej sezóne. Verím, že Michalovce sa zachránia. Prial by som si však, aby sa klub viac sprofesionalizoval. Veľmi si vážim ľudí v Michalovciach. Sú tam srdeční ľudia a s nikým som nemal problém. Mesto i okolie mi prirástlo k srdcu. Napokon i celé Slovensko. Ja som sa narodil v Československu a stále zostávam Čechoslovákom."

Takže na Slovensko ste nezanevrel a ďalšiemu angažmánu sa nebránite? Prípadne vás už niekto aj kontaktoval?
"Nie, nik ma nekontaktoval. Všetko je ešte veľmi čerstvé, navyše je sviatočné obdobie. Keď však príde nejaká ponuka, určite sa jej nebudem brániť."

 

NALEPILI SA NAŇHO AJ VÝCHODNIARSKE SLOVÍČKA

Už bývalého trénera Michaloviec sme sa spýtali, či si za tri roky osvojil zemplínske nárečie?

"Za ten čas som sa naučil veľa východniarskych slovíčok, hoci nehovorím týmto jazykom a ani doma neutrúsim žiadne z nich. Nebol by problém nejaké slovíčko hodiť do pľacu, nech sa najbližší potrápia, ale len by som ho skomolil. Viem, čo mnohé slová znamenajú, no samozrejme, ak by ma niekto chcel nachytať, tak sa určite nájdu výrazy, ktoré neovládam." usmial sa František Šturma.

 

Zdroj: denník Šport