B. Sokoli neprišiel do neznámeho prostredia

2012-04-27 12:00:00

Prečítajte si rozhovor s novým trénerom starších dorastencov Branislavom Sokolim, ktorý si dnes odbije domácu premiéru.

V uplynulom týždni sme spoznali nového kormidelníka prvoligových starších dorastencov, ktorým sa stal 40-ročný rodák z Bohadoviec Branislav Sokoli. Ten na tomto poste vystriedal Alberta Rusnáka, ktorý sa presunul k druholigovému A - mužstvu. S novým koučom staršieho dorastu sme sa pozhovárali.

Ako ste sa dostali do Michaloviec?

"Už minulý rok som bol v kontakte s koordinátorom mládeže v MFK Zemplín pánom Záhorčákom, ktorý mi povedal, že klub chce vytvoriť sekciu skautingu a v decembri mi ponúkol túto funkciu, ktorú som prijal. Teraz po odchode Alberta Rusnáka k seniorskému celku sa naskytla možnosť trénovať starší dorast, tak som tu."

Kedy ste sa prvýkrát k pripojili družstvu staršieho dorastu?

"Ja som chlapcov sledoval už aj na tréningoch predtým a prvýkrát som bol na lavičke v zápase na bardejovskej pôde, kde som zastupoval A. Rusnáka, ktorý mal reprezentačné povinnosti pri slovenskej 18-tke. Oficiálne som bol do funkcie zvolený pred týždňom v stredu a hneď na druhý deň som koučoval kolektív v Bratislave na Slovane, kde sa nám podarilo zvíťaziť 2:0. Premiéra teda dopadla na výbornú."

Aké sú vaše ciele pri michalovskom doraste?

"Stotožňujem sa s klubom, ktorého cieľom je vychovávať čo najviac hráčov pre seniorské A - mužstvo. Budem sa snažiť pripraviť hráčov na to, aby ich prechod k mužom bol čo najplynuleší."

Dnes vás čaká domáca premiéra proti súperovi zo Žiliny, ktorý je vašim tabuľkovým súperom. S akým cieľom vstúpite do tohto zápasu?

"Chceme ukázať, že futbal hrať vieme. Očakávam kvalitné zápolenie, keďže som počul, že Žilina sa snaží hrať otvorený futbal. Určite nepôjdeme do zápasu s úmyslom iba brániť, budeme sa snažiť dostať súpera pod tlak. Ak zopakujeme výkon zo zápasu na Slovane, tak budeme úspešní."

Ako sa vám zatiaľ pozdáva tunajšie prostredie?

"Prostredie aj trénerov v klube som už poznal z minulosti. Som tu zatiaľ spokojný a mám radosť, že môžem pracovať v MFK Zemplín."

Máte už nejaké skúsenosti s michalovským futbalom? Pamätáme sa, že naposledy ako hráč ste tu boli v apríli 2004 v drese Čane, prehrali ste tu 0:1, keď jediný gól vám strelil Ján Gajdoščík, súčasný tréner mladšieho dorastu...

"Bol som tu už aktívny hráč alebo potom už ako tréner mládežníckych tímov v Čani či MFK Košice. Ako som už spomínal, tunajšie prostredie dôverne poznám."

Okrem trénovania v Čani, MFK Košice či mládežníckych výberov vychodoslovenského futbalového zväzu ste pôsobili aj v Nikózii v Akadémii Juventusu Turín?

"Bol som tam celú predošlú sezónu. Viedol som tamojšiu "trinástku" aj "dvadsaťjednotku", ktorá hrala v druhej lige."

Čo vám dalo pôsobenie v tamojšej krajine?

"Nabral som nové skúsenosti, na futbal som sa pozeral trošku inými očami. Futbal na Cypre sa hrá viac v amatérskych podmienkach. Pocity sú iba pozitívne, zdokonalil som sa v jazyku, spoznal som nových ľudí a videl som ako to chdí v iných futbalových krajinách."

VIZITKA BRANISLAVA SOKOLIHO

Narodený: 27. februára 1972

Hráčska kariéra: Prešov, Čaňa, Haniska, Rožňava, Geča, Ťahanovce

Trénerská kariéra: Čaňa, MFK Košice, mládežnícke výbery VsFZ, Akadémia Juventusu Turín v Nikózii