Posledný mesiac v roku dáva na prvé miesto

2015-12-24 12:00:00

Po dlhých rokoch sa vrátil domov, jeseň hodnotí pozitívne. Na Vianociach má najradšej, keď sa všetci zídu pri stromčeku.

V septembri sa vrátil späť do materského klubu a okamžite sa stal jeho veľkou oporou. Do konca jesene už medzi žrde nepustil nikoho a vďaka skvelým výkonom dostal prvoligového nováčika z najhoršieho vonku. Reč je o Mariánovi Kelemenovi, ktorý spoločne so Stanislavom Dankom a Vernom De Marcom Morlacchim patril k najväčším ťahúňom MFK Zemplín Michalovce. S jeho príchodom mali žlto-modrí v bráne obrovskú istotu, predvádzal parádne zákroky. Do pamäti sa všetkým vryl predovšetkým ten vo vypredanom zápase s bratislavským Slovanom, keď za stavu 0:1 päť minút pred koncom zázračne vyškriabal zo šibenice hlavičku reprezentačného útočníka Róberta Vitteka, ktorým pohladil dušu nejednému futbalovému fanúšikovi.

Zostane aj na jar?

Mariánovi Kelemenovi sa návrat do rodného hniezda po dvoch desaťročiach vydaril. Mladému mužstvu, v ktorom bolo množstvo prvoligových debutantov, výrazne pomáhal svojimi skúsenosťami, ktoré zbieral v Grécku, Španielsku, Lotyšsku či Poľsku. Aj on sám bol rád, že sa vrátil domov. „Ciele Michaloviec sú skromné – udržať sa v prvej lige. Zatiaľ sa nám to darí napĺňať, lebo zimujeme na desiatom mieste. Aj ja hovorím, že sme mohli mať aj viac bodov, boli nejaké zápasy, ktoré nám v záverečných minútach nevyšli. Teraz je však už zbytočne o tom polemizovať. Zvládli sme najdôležitejší úsek proti trom súperom, ktorí sú vedľa nás v tabuľke – Skalici, Podbrezovej a Zlatým Moravciam. Súboje proti nim nám vyšli výborne, čo je pozitívne. Teraz si musíme poriadne oddýchnuť a pripraviť sa na posledných štrnásť zápasov tejto sezóny. Ja pevne verím, že liga sa v Michalovciach bude hrať aj v nasledujúcom ročníku,“ v krátkosti zhrnul jesennú časť v podaní MFK Zemplín Kelemen, s príchodom ktorého začalo mužstvo oveľa viac bodovať. V dvanástich dueloch, v ktorých chytal, nazbieralo jedenásť bodov, kým v prvých ôsmich iba štyri. S vedením klubu sa dohodol na spolupráci do konca jesene. Zostane v tíme aj na jar? „Možnosť pokračovania tu je, ešte si k tomu sadneme. Uvidíme, čo bude. Ak si nenájdem nič za hranicami, tak mohol by som ostať,“ uviedol Kelemen. V Michalovciach vytvoril brankársku dvojičku s mladíkom Matúšom Kirom, ktorého pochválil. „Je to pracovitý a talentovaný brankár, s ktorým sa mi spolupracovalo veľmi dobre. Má pred sebou sľubnú budúcnosť, rastie z neho kvalitný gólman.“

Zlepšuje sa to

Už je to skoro trinásť rokov, čo michalovský odchovanec odišiel zo Slovana Bratislava do tureckého Bursasporu, kde sa začala jeho zahraničná kariéra. Dlho v našej najvyššej súťaži nechytal, až teraz v jeseni. Ako by porovnal vtedajšiu úroveň prvej ligy s terajšou? „Neviem, či sa dá kvalitou porovnávať s časmi, keď som bol v Slovane. Vtedy v našej lige hrali mená ako Ladislav Pecko, Dušan Tittel či Szilárd Németh. Teraz behá po našich trávnikoch veľa mladých hráčov a dosť dobrých. Ale ak niekto z nich vystrelí, hneď uteká za hranice. Na druhej strane, vrátili sa skúsení hráči, čo je pre ligu len prínosom. Verím, že to bude lepšie a lepšie,“ hovoril. Kelemena teší, že so slovenským futbalom sa po rokoch stagnácie začína niečo robiť. „Je dobré, že sa rekonštruujú niektoré štadióny. Dúfam, že postupne sa skultúrnia aj ďalšie stánky, lebo ľudia skôr prídu do pekného prostredia. Z takého štadióna sa príjemnejšie sleduje futbal,“ skonštatoval.

Na sviatky sa už teší

Marián Kelemen momentálne „futbalovo“ oddychuje, aby mohol načerpať nové sily do zimnej prípravy, počas ktorej dostávajú futbalisti zabrať. „Celkovo december je mojím naj mesiacom a posúvam ho na prvé miesto, lebo v tomto mesiaci som sa aj narodil. Je to pekné obdobie, ktoré začína Mikulášom, potom slávim narodeniny, nasledujú Vianoce a Silvester, takže je toho dosť. Všetci sa už na sviatky tešíme, najkrajšie na nich je to, že počas nich sa zíde celá rodina pri stromčeku. Je to mesiac pokoja a lásky,“ poznamenal 36-ročný Michalovčan. Tohtoročné vianočné sviatky budú Mariána a jeho manželku Kristínu opäť o čosi výnimočnejšie, pretože druhýkrát im bude spoločnosť robiť ich dcérka Chloe. „Vo februári bude mať dva roky. Nič krajšie ma nemohlo stretnúť, po jej narodení sa mi život otočil o 180 stupňov. Futbal je pre mňa krásny, ale je to moja práca. Rodina je to najkrajšie, čo môže byť.“ Maličká Chloe robí Kelemenovcom veľkú radosť. Vníma už aj ona Vianoce? „Už pochytila nejaké slovíčka, vie už povedať svojou rečou stromček, alebo keď vidí, že vonku na terase svietia vianočné svetielka, tak radostne kričí svieti, svieti,“ neskrýval nadšenie z prvého potomka Kelemen.

Raz slávil v Grécku

Vo svojej bohatej futbalovej kariére pôsobil tento gólman vo viacerých krajinách, ale ani raz sa počas Vianoc nezriekol slovenských tradícií. A to aj napriek tomu, že raz sviatky strávil v Grécku, keď hájil farby Arisu Solún. „Vtedy však za mnou prišla rodina, takže oslavovali sme tak, ako keby sme boli na Slovensku. Nemal som tak možnosť zistiť, ako Gréci slávia Vianoce. A keď som pôsobil v Poľsku, Španielsku alebo Turecku, tak stále som sa na sviatky vracal domov, keďže v tom čase sme mali voľno,“ spomínal Kelemen. Aj on ako správny katolík dodržiava počas Štedrého dňa všetky tradície. „A to sa mi na Vianociach veľmi páči. Tradície zostávajú aj po rokoch a nemenia sa. Má to svoje čaro,“ dodal na záver Marián Kelemen, ktorý sa záver roka chystá osláviť v Tatrách.

Zdroj: denník Korzár