Profil brankára MFK Zemplín Miloslava Brédu

2012-03-27 12:00:00

Talentovaný gólman by chcel raz pôsobiť v Anglicku a dotiahnuť to až do Ligy majstrov. Viac v článku z denníka Korzár.

Pred vyše dvoma týždňami odštartovali jarnú časť súťaže druholigoví futbalisti MFK Zemplín Michalovce. V oboch doterajších stretnutiach dostal medzi troma žrďami príležitosť mladý brankár Miloslav Bréda, ktorý inkasoval jediný gól, a potvrdil, že z neho rastie výborný gólman.

Tanec vymenil za futbal

M. Bréda, ktorý je michalovským rodákom, mal k futbalovej lopte blízko od útleho veku, ale tomuto športu sa začal venovať až neskôr. „Spočiatku som navštevoval tanečné krúžky. Futbal som začal hrať, keď som navštevoval druhý ročník na základnej škole. Jedného dňa som rodičom povedal, že chcem ísť na futbalový tréning a odvtedy ho hrám,“ povedal na začiatok 18-ročný mladík, ktorý najprv hrával na poste obrancu. „Asi po roku nás začal trénovať nový kormidelník, nemali sme brankára, a tak určil, že chytať budem ja. Kvôli tomu, že som mal najlepší fyzický fond zo všetkých chlapcov. Nemohli mi streliť gól, tak sa mi to zapáčilo a odvtedy som brankárom,“ ozrejmil M. Bréda to, ako sa stal strážcom svätyne.

„Vystrkuje rožky“

Talentovaného futbalistu viedlo od začiatku kariéry už viacero lodivodov. „Za úplné futbalové začiatky som vďačný trénerovi Jaroslavovi Komendovi. V žiackych kategóriách ma postupne viedli Ján Polák, Juraj Čižmár a Radoslav Kačala a neskôr v doraste Vladimír Smaržík, Milan Holej, Ondrej Duda a Albert Rusnák. Teraz v A - mužstve je hlavným trénerom Vlastimil Petržela,“ vymenoval svojich bývalých koučov M. Bréda a nezabudol ani na tých, ktorí mu po brankárskej stránke dali najviac. „Vladimír Moroz ma naučil základy chytania, pracoval so mnou dlho a som rád, že mal so mnou trpezlivosť. Za to som mu veľmi vďačný. Teraz sa mi venuje Bogdan Stefanovič, ktorého som si obľúbil a mám ho rád, pretože sa mi venuje naplno. Naučil ma toho veľa a dúfam, že ešte veľa naučí,“ s úsmevom hovoril a dodal: „Hlavne som rád, že to som mnou dokáže vydržať, lebo často „vystrkujem rožky.“

Miloš sa v jeseni objavoval aj v bráne staršieho dorastu, teraz má nakročené k tomu, aby bol jednotkou v A - tíme.

Debut vo veku 16 rokov

Napriek mladému veku odohral michalovský brankár mnoho stretnutí v klube alebo reprezentácii. Ktorý mu utkvel v pamäti najviac? „Nemám žiadny zápas, o ktorom by som povedal: áno, na tento nemôžem zabudnúť. Je viac takých duelov, keď sa nám ako kolektívu darilo a podarilo sa nám zvrátiť nepriaznivý vývoj zápasu. Stále som rád, keď mi duel vyjde a keď pomôžem spoluhráčom k víťazstvu,“ uviedol. Avšak jeden zápas, na ktorý len tak ľahko nezabudne, je premiérový v seniorskom drese. „Mal som iba 16 rokov a bolo to v Trenčíne. Pre MFK Zemplín to bol posledný súťažný súboj jesene. Vôbec som nevedel, že budem chytať, išiel som tak ako náhradný brankár. Večer pred zápasom si ma tréner Petržela zavolal, dal mi dôveru a povedal mi, že budem chytať,“ spomínal M. Bréda, ktorý odchytal celé stretnutie. Bolo to presne 27. novembra 2010 a Michalovčania na ihrisku AS Trenčín prehrali tesne 2:3.

Jeseň bez štartu

M. Bréda sa môže pochváliť aj tým, že ako brankár strelil aj niekoľko gólov. „Bolo to esšte v mládežníckych kategóriách, najmä u žiakov, ale stále som skóroval iba z pokutových kopov,“ usmieva sa. V jesennej časti druhej ligy nenastúpil za mužov ani raz, prednosť v bráne dostávali Patrik Le Giang a Jozef Brudňak. „To, že som za A - mužstvo nechytal, ma mrzelo. Chodieval som pomáhať staršiemu dorastu, kde môžem pôsobiť ešte rok a pol, a niekedy aj B - mužstvu,“ uviedol. V jari už dostal príležitosť a nechýbal ani v jednom z dvoch súbojov MFK Zemplín. Naposledy si doma udržal čisté konto. „Počas zimnej prípravy som na sebe pracoval, rovnako aj Jožko Brudňak. Je len na trénerovi, koho z nás dvoch postaví, ale vždy som rád, keď príležitosť dostanem ja. Budem robiť všetko pre to, aby som bol brankárskou jednotkou,“ pokračoval 18-ročný Bréda, ktorý v druholigovom mužstve najlepšie vychádza s ďalšími mladíkmi Dominikom Kuncom, Róbertom Kovaľom a Stanislavom Dankom.

Fandí londýnskej Chelsei

V reprezentačnom výbere sa tento gólman prvýkrát objavil vo veku 15 rokov. Odvtedy sa pravidelne objavuje v reprezentačnom drese a najradšej spomína na kvalifikácie v Maďarsku a Taliansku. Ako každý športovec, aj Miloš má nejaké ciele. „Chcel by som v budúcnosti chytať za seniorskú reprezentáciu a za niektorý z klubov najvyššej anglickej súťaže Premier League, ktorým by som sa dostal do Ligy majstrov,“ prezradil fanúšik veľkoklubu z britských ostrovov Chelsea Londýn. „Sympatický mi je aj španielsky gigant Real Madrid,“ dodal. A čo rád robí vo voľnom čase? „Rád počúvam hudbu a trávim ho s priateľmi alebo priateľkou. Niekedy si zájdem pozrieť aj iné športy v Michalovciach, napríklad hádzanú, hokej či basketbal,“ ukončil debatu M. Bréda.

Zdroj: denník Korzár