Zajtra štartuje jarná časť II. futbalovej ligy

2012-03-09 12:00:00

Po takmer štvormesačnej zimnej prestávke, presne po 110 dňoch, sa opäť otvoria brány druholigových štadiónov.

Pôvodne sa mala jarná časť druhej najvyššej slovenskej súťaže so staronovým názvom II. liga začať už počas prvého marcového víkendu (3., resp. 4. 3.), členovia Únie ligových klubov ako riadiaceho orgánu dvoch najvyšších republikových súťaží však pre zlé počasie a nevyhovujúci stav hracích plôch spomenuté 19. kolo odložili na stredu 4. apríla 2012. 

Ouvertúra odvetnej časti II. ligy bude počas nastávajúceho víkendu v rámci 20. kola, ale v nekompletnom itinerári. Zo šiestich plánovaných stretnutí by sa mali odohrať štyri zápasy: v sobotu 10. marca od 14.30 h sú naplánované tri súboje MŠK Rimavská Sobota - MFK Dolný Kubín, MFK Dubnica - FK LAFC Lučenec a TJ Spartak Myjava - MFK Ružomberok "B", v nedeľu 11. marca od 10.30 h duel FC Petržalka 1898 - FK Bodva Moldava nad Bodvou. Nad posledne menovaným stretnutím však ešte visí otáznik, pretože petržalský tím ešte nemá od ÚLK potvrdenú súpisku na jarnú časť II. ligy: dôvodom sú nevysporiadané záväzky a nevyriešené podlžnosti voči trénerom (Norbert Hrnčár, Milan Timko dali podnet na disciplinárnu komisiu SFZ, pozn.). Únia ligových klubov pre nespôsobilé hracie plochy odložila dve zostávajúce stretnutia 20. kola II. ligy MFK Zemplín Michalovce - MFK Tatran Liptovský Mikuláš (tento duel sa odohrá 17. apríla o 19.30 h) a FO ŽP Šport Podbrezová - ŠK SFM Senec (náhradný termín 24. apríla o 16.00 h.).

Na prvých dvoch miestach prezimovali paradoxne jej nováčikovia, teda tímy, ktoré v uplynulej sezóne účinkovali podľa hierarchie iba v tretej najvyššej domácej súťaži. Po osemnástich odohraných kolách figuruje na čele TJ Spartak Myjava, pred druhým v poradí FO ŽP Šport Podbrezová má sedembodový náskok (42, resp. 35 b). Zverenci trénera Ladislava Hudeca si vybojovali prvenstvo už v predstihu - dve kolá pred koncom jesene. Myjavčania boli suverénni, hrali výborný futbal a sú v najvýhodnejšej pozícii v boji o jedinú miestenku do Corgoň ligy 2012/2013. "Naše umiestnenie v jesennej časti a herný prejav dokázali, že počas zimy si nás na prípravné stretnutia vyberali aj corgoňligisti. Z toho vidieť, že nás rešpektujú. Po rozhovoroch s vedením klubu je naším cieľom vyhrať II. ligu," uviedol myjavský kouč L. Hudec a pokračoval: "Zimovať ako nováčik súťaže na najvyššej priečke so sedembodovým náskokom je krásne. Aj v ďalších štatistických ukazovateľoch sme boli najlepší - v bilancii doma, vonku, strelili sme najviac gólov a najmenej inkasovali. Máme aj najlepšieho strelca súťaže Pavla Straku." Tréner TJ Spartak však dvíha aj varovný prst: "Prvé miesto v tabuľke nás však zároveň aj k čomusi zaväzuje. Musíme uvažovať o najvyšších cieľoch, hoci koniec tohto ročníka je ešte ďaleko. Čaká na nás 15 zápasov, hrať sa bude ešte o 45 bodov, čo je dosť."

Za spomenutým duom nováčikov patrí bronzová priečka hráčom MFK Dolný Kubín, rovnaký počet 30 bodov má na štvrtej pozícii aj ambiciózne mužstvo MFK Zemplín Michalovce, ktoré vedie z lavičky český kormidelník Vlastimil Petržela. Už s výrazným 19-bodovým odstupom za lídrom z Myjavy obsadil po jeseni 5. miesto ŠK SFM Senec, prvú polovicu tabuľky uzatvoril s 22 bodmi FK Bodva Moldava nad Bodvou. Tím z východu Slovenska sa na 6. priečku dostal vydareným finišom pod vedením nového trénera Vladimíra Goffu (v ostatných šiestich kolách tri víťazstvá a tri remízy, pozn.). Moldava bola na jeseň mužstvom s najväčším počtom nerozhodných výsledkov (10), iba o jednu deľbu bodov menej má aktuálne siedmy tím v poradí MFK Dubnica (21 bodov), v uplynulom ročníku ešte účastník najvyššej súťaže. Na 8. priečke prezimovala MŠK Rimavská Sobota (20 b), "nad zostupovou čiarou" sú aj rezervný tím MFK Ružomberok (19 bodov) a spomenutý klub potýkajúci sa s vážnymi finančnými starosťami FC Petržalka 1898 (18 bodov). Nepríjemné záchranárske starosti majú po jesennej časti najmä v dvoch kluboch - LAFC Lučenec a MFK Tatran Liptovský Mikuláš. Obidva tieto tímy získali zatiaľ iba 16 bodov, ale chcú sa dostať z "prepadliska" a posunúť sa vyššie.

Pred jarnou časťou pribudli do druholigových mužstiev aj niektoré "známe" futbalové mená s reprezentačnými či prvoligovými skúsenosťami. V Michalovciach privítali útočníkov Róberta Ráka (naposledy pôsobil v Nitre) a Dušana Uškoviča (B. Bystrica), člen Klubu ligových kanonierov, už 39-ročný Róbert Semeník, by mal pomôcť Lučencu k záchrane, Peter Ďuriš zasa Myjave k naplneniu najvyššieho cieľa, v Dolnom Kubíne bude hrať Milomir Sivčevič z Ružomberka. 

V jesenných 18 kolách II. ligy padlo v 108 stretnutiach spolu 237 gólov (domáce tímy 146, hosťujúce mužstvá skórovali 91-krát). Najlepším kanonierom je zatiaľ 31-ročný Pavol Straka so siedmimi "trefami", druhý je jeho klubový spoluhráč z Myjavy Peter Sládek so 6 gólmi. 

V jarnej časti absolvuje každé mužstvo zostávajúcich 15 zápasov, dovedna je teda na programe 33 kôl. Po odklade 19. kola je prvé jarné (celkovo 20.) kolo na programe počas tohto víkendu (10., resp. 11. marca), záverečné 33. kolo by sa malo hrať 27. mája 2012. Víťaz II. ligy si automaticky vybojuje účasť medzi slovenskou elitou, tímy umiestnené po skončení sezóny 2011/2012 na predposlednom a poslednom mieste (11., resp. 12. priečke) zostúpia do príslušnej skupiny III. ligy ročníka 2012/2013 a minimálne na rok sa ocitnú v III. lige.

Zdroj: SITA