Keď nováčik bojuje o postup do Corgoň ligy

2012-02-08 12:00:00

Myjavčania, futbalisti vedúceho celku 2. futbalovej ligy, zatiaľ ani zďaleka nespĺňajú podmienky pre účasť v Corgoň lige.

Do Corgoň ligy by sa rada vrátila Rimavská Sobota i Petržalka, ktorá v nej v minulosti účinkovala pod názvami Artmedia i MFK. O postupových ambíciách pred jesennými zápasmi II. ligy nahlas hovorili v Michalovciach i Moldave nad Bodvou. Medzi corgoňligistov sa chceli vrátiť aj futbalisti MFK Dubnica, ktorí ju opustili v závere predchádzajúcej sezóny.

TJ Spartak Myjava a ŽP Šport Podbrezová mali robiť akúsi "spoločnosť" ďalším desiatim tímom a prizerať sa bitke o Corgoň ligu medzi vyššie spomenutými mužstvami. Po osemnástich zápasoch je však situácia výrazne iná. Nováčikovia zimujú na prvých dvoch priečkach tabuľky, pričom Myjava má pred druhou Podbrezovou slušný sedembodový náskok.

Ak sa myjavským hráčom podarí po jednom roku v II. lige postúpiť ihneď do Corgoň ligy, vedenie Spartaku Myjava bude mať plné ruky práce. Pre účasť v I. lige je nutné splniť viaceré podmienky. Potrebná bude zmena futbalového oddielu na obchodnú spoločnosť, profesionalizácia manažmentu, registrácia profesionálnych zmlúv futbalistov a v neposlednom rade aj rekonštrukcia štadióna podľa podmienok SFZ a UEFA, čo v praxi predstavuje kapacitu 3 000 miest na sedenie, umelé osvetlenie, kamerový systém a vytvorenie pracovísk pre televízne priame prenosy.

Netreba zabúdať ani na finančné podmienky, ktoré sú v I. lige značne vyššie. Podľa vyjadrenia myjavského klubu sa v súčasnosti náklady na futbal pohybujú na úrovni 600 000 €, pričom v prípade postupu sa očakáva nárast nákladov o 200 000 €. Je potrebné dodať, že sa zrejme navýšia aj príjmy a to v hodnote 100 000 €. Nárast nákladov najviac ovplyvní profesionalizácia manažmentu, zvýšené poplatky SFZ a ÚLK, registrácia profesionálnych zmlúv a úprava platov tých hráčov, ktorí by nemohli zostať v zamestnaní. Nárast príjmov o 100 000 € zabezpečí predaj vysielacích práv, noví sponzori, zvýšený záujem o myjavských hráčov z iných klubov, predaj vstupeniek a suvenírov. Podľa slov primátora Myjavy Pavla Halabrína je z hľadiska financií najvýraznejším problémom prestavba štadióna. Podľa predložených štúdií a rozpočtov by boli náklady 850 000 €. Klub v súčasnosti financujú tri hlavné zdroje: mesto Myjava (10 percent), sponzori (10 percent) a NAD RESS a spolupracujúce firmy (80 percent).

"V súčasnej dobe je ťažko očakávať výraznú podporu od Mesta. Podobne je to aj so Spartakom a Samšportom. Situácia pri sponzoringu od miestnych firiem nedáva reálny predpoklad na podporu tohto projektu. Je možné, že sa náklady znížia podporou od dodávateľských firiem – znížením fakturácie. Napr. rokovania so spoločnosťami STAS, SEDA SPORT, FEROMONT, SAMŠPORT, ELTIME ukazujú možné zníženie nákladov v sume cca 100 000 €. Je pravdepodobné, že časť nákladov sa dá rozložiť na niekoľko rokov – umelé osvetlenie a konštrukcia tribún. Ale i tak sa náklady na tento rok nedostanú pod sumu 500 000 € a nedá sa očakávať, že to zaplatí len FK Turani. Bolo oslovených 50 najväčších firiem, bánk, poisťovní na Slovensku, pripravujeme oslovenie všetkých spoločností na Myjave. Tieto možnosti sú ale neisté a rokovania budú trvať dlhšie obdobie, pričom štadión je nutné prestavať do 30. 6. 2012," uvádza oficiálna stránka aktuálneho lídra II. ligy.

Do úvahy prichádza odpredaj štadióna a klubu investorovi, ktorý zaručí splnenie všetkých podmienok, čo je pre samotné mesto Myjava a rovnako aj klub asi neprijateľné. Ako druhá alternatíva sa javí investícia z prostriedkov mesta Myjava, čo je v súčasnej ekonomickej situácii nemožné a nad dotáciou od štátu, prípadne SFZ visí poriadny otáznik. Ak sa na Myjave má hrať Corgoň liga, tak zrejme jediné možné riešenie je združenie finančných zdrojov od viacerých investorov: Mesto Myjava, SAMŠPORT, FK TURANI, SFZ a iní investori.

"Ako najschodnejšie riešenie sa zdá vytvorenie akciovej spoločnosti SPARTAK Myjava so základným imaním 1 000 000 € splatným do dvoch rokov. Je možné vydať akcie napr. 10 000 ks po 100 € a ponúknuť ich fanúšikom a ľuďom, ktorí by chceli podporiť futbal na Myjave alebo 1 000 ks po 1 000 € či 100 ks po 10 000 € ako protihodnotu – investíciu do vybudovaného štadióna," pokračuje spartakmyjava.sk: "Isté je, že bez podpory Mesta a Samšportu nie je možné uvažovať o I. lige. Dôležité je i to, že v meste Myjava by sa po 40 rokoch znovu investovalo do areálu a vybudoval sa štadión spĺňajúci všetky kritéria a s úrovňou zodpovedajúcou dobe pre fanúšikov i hráčov."

Zdroj: profutbal.sk