Ruskovský bol už jednou nohou v Banskej Bystrici

2012-01-03 12:00:00

Prečítajte si profil stredopoliara MFK Zemplín Pavla Ruskovského, ktorý je služobne najstarším hráčom tímu.

Rodičia ho podporovali

Futbal bol pre tohto michalovského rodáka odmalička športom číslo 1. „Začal som s ním približne v ôsmich rokoch. Rodičia videli, že ma baví a mám talent a preto ma stále podporovali. Dôležité je, aby mal hráč v mladom veku dobrého trénera, ktorý mu vštiepi tie najlepšie návyky. Ja som mal v tomto smere šťastie, pretože ma viedol Marek Zahorčák, ktorému vďačím za veľa. Takisto aj mojim skvelým rodičom,“ povedal na úvod P. Ruskovský. Mimochodom, spomínaný M. Zahorčák teraz pôsobí v MFK Zemplín ako koordinátor mládeže. Prvý zápas, ktorý mu utkvel v pamäti bol duel v drese Východoslovenského výberu U11. „Mal som vtedy 10 rokov a hrali sme v Košiciach proti rovesníkom zo stredoslovenského regiónu. Na zápase bola aj moja mama a veľmi to so mnou prežívala.“ Ruskovský odmala hráva na poste krajného záložníka, prečo práve tam? „Pretože tento post mi vyhovuje. Už od žiackych kategórií som hrával v zálohe, bol som také šidlo, čo vkuse len behalo,“ usmieva sa a pokračuje: „Nastupoval som aj v útoku, no najlepšie sa cítim na poste ľavého záložníka.“

V dorasteneckom veku si zahral okrem iných aj s Miroslavom Božokom, ktorý momentálne pôsobí v najvyššej poľskej súťaži v Belchatówe. „Hrali sme prvú dorasteneckú ligu, vyrastal som aj s Jánom Marcinom či Michalom Žarnayom. Bolo to v kategórii mladšieho dorastu, no niekoľko zápasov som odohral aj za starší, kde bol lídrom Igor Žofčák momentálne hrajúci v majstrovskom Slovane Bratislava,“ prezradil zaujímavosť. V seniorskom tíme Michaloviec debutoval na jar v roku 2003, presnejšie 22. marca na ihrisku neďalekých Sobraniec. ŠK Zemplín tam vtedy triumfoval po výsledku 1:0. „Jediný a zároveň víťazný gól stretnutia som vsietil práve ja. Bolo to ešte prvom polčase a spomínam si na to veľmi dobre. Hrali sme vtedy tretiu ligu.“ V úvode sezóny 2004/2005 putoval na polročné hosťovanie do Humenného. „Okrem HFC som neskôr pôsobil polroka aj v Trebišove, v jeseni 2005 som v tamojšom Slavoji vytvoril „úderku“ s kanonierom Jánom Novákom,“ doplnil.

Po návrate z „hosťovačky“ v Trebišove sa P. Ruskovský začínal čoraz viac presadzovať v materskom klube. V MFK Zemplín zažil viacero skúsených trénerov. „Viedli ma napríklad Ladislav Molnár, Mikuláš Komanický či teraz Vlastimil Petržela. Molnár bol absolútny maximalista, ktorý dokázal hráčov parádne namotivovať. Navyše ma mal rád, takže to bolo super. Keď sa však naštval, nikto v kabíne ani nedýchal,“ prezradil. „Takisto Petržela - pod jeho vedením sa tu hral najkrajší futbal za posledné roky. Stále mi povie, čo odo mňa vyžaduje a navyše cítim jeho dôveru. Od spomínaných kormidelníkov som sa mnohému naučil.“ Práve pod vedením Molnára a Petrželu sa michalovskému rodákovi najviac herne darilo. „Predchádzajúcu jeseň by som označil ako za veľmi vydarenú. Darilo sa mi nielen herne, ale aj strelecky. Niečo podobné som zažil v jeseni 2006 za éry spomínaného Molnára. Mal som vynikajúcu fazónu a bol som blízko k prestupu do Banskej Bystrice, kam Molnár odišiel a mal o mňa záujem. V poslednom jesennom kole som si však poranil kolenné väzy a z odchodu do FK Dukla nebolo nič. Vtedy ma to veľmi vzalo.“

Na otázku, na ktorý zápas najradšej spomína, odpovedal: „Pekných momentov bolo viac, ale najviac sa mi vryl do pamäti duel na ihrisku Prievidze v auguste 2008. Nad domácim tímom sme vyhrali 2:0, ja som dal gól a na druhý som prihrával. Stretnutie sa hralo večer pod umelým osvetlením a prítomných bolo vyše 4000 ľudí! Veľmi rád na to spomínam.“ Ruskovský, ktorého vysnívanou súťažou je španielska La liga, nosí dres s číslom 7 na chrbte. „Mojím vzorom v mladosti bol Eric Cantona, ktorý tiež nosil sedmičku. Obdivoval som ho pre jeho neuveriteľnú techniku a prehľad v hre. Takže, keď si vyberáme čísla dresov, hneď siahnem po sedmičke.“ Dvadsaťšesťročný útočník vychádza v mužstve MFK Zemplín najlepšie s Michalom Vanákom. „S ním si rozumiem najviac, je to výborný futbalista a skvelý človek. So všetkými chlapcami však mám výborný vzťah, či už s mladíkmi alebo skúsenejšími hráčmi,“ uviedol.

Túto sezónu odštartovali druholigoví futbalisti Michaloviec výborne a dlho viedli pelotón. Po slabšom závere však spadli až na štvrtú priečku. „Dosahovali sme dôležité víťazstvá, vďaka čomu sme doma hrali pred zaplnenými tribúnami. Lenže potom prišli prehry v Lučenci a doma s rezervou Ružomberka a to nás pribrzdilo. Znervózneli sme, prišiel duel v Myjave, kde sme podali najhorší výkon a potom sa to s nami viezlo. Máme však mladý tím, ktorý má obrovský potenciál napredovať. Chýbajú mu skúsenosti. Pozrite sa na vedúcu Myjavu. To mužstvo je pohromade už nejaký ten rok, hráči o sebe vedia a sú zohratí,“ hovoril Ruskovský, ktorý túži hrať Corgoň ligu v drese materského klubu. „V budúcnosti by som chcel získať aj nejaký kvalitný zahraničný angažmán.“ Čiperný stredopoliar má troch súrodencov - dve sestry a brata - ktorí mu neustále fandia a sú prítomní na každom domácom zápase. Medzi jeho záľuby patria plávanie, internet a voľné chvíle rád trávi s rodičmi a priateľkou Katkou.

Narodený: 11. februára 1985 v Michalovciach
Výška: 172 cm
Váha: 71 kg
Post: krajný stredopoliar
Klub: MFK Zemplín Michalovce
Predchádzajúce kluby: HFC Humenné, FK Slavoj Trebišov

Zdroj: denník Korzár