Profil stredopoliara Stanislava Danka

2011-11-29 12:00:00

Denník Korzár priniesol vo svojom dnešnom vydaní veľký profil talentovaného futbalistu MFK Zemplín Michalovce.

Na začiatku sa rozhodoval medzi futbalom a hokejom, nakoniec dal prednosť najrozšírenejšej hre na svete. Najradšej spomína na exportný gól do siete maďarskej Nyíregyházi. Vekom stále iba dorastenec dostáva čoraz viac príležitostí aj v seniorskom drese.

Stanislav Danko, o ktorého futbalovej kariére si môžete prečítať v tomto článku, pravidelne reprezentuje svoju krajinu od 15. rokov a iba niekoľko týždňov dozadu sa zviditeľnil tým, že v prípravnom zápase slovenského výberu do 18 rokov proti futbalovej veľmoci Anglicku vypracoval vyrovnávajúci gól svojho tímu v nadstavenom čase. Vychutnal si súperovu obranu a naservíroval loptu Albertovi Rusnákovi mladšiemu, ktorý vyrovnal na konečných 1:1.

Kladný vzťah k športu

Od útleho veku Stanislav Danko potvrdzoval, že k športu má veľmi blízko. Všimli si to aj jeho rodičia, ktorí začali jeho športové nadanie podporovať. „Videli na mne, že medzi moje obľúbené hračky nepatrili autíčka či stavebnice Lego, ako to u malých chlapcov býva, ale futbalová lopta. Otec ma začal viesť k športu, pretože zistil, že ma teší a napĺňa,“ začal rozprávanie 17-ročný mladík, ktorý pokračoval: „Najbližšie som mal vždy k futbalu. Len čo som sa naučil chodiť, spolu z otcom som začal robiť aj prvé futbalové krôčiky. Aj napriek tomu, že vzrastom som patril k najnižším, medzi ostatnými chlapcami som vynikal. Môj nízky vzrast bol pre mňa viac-menej výhodou a vždy som hrával so staršími chlapcami.“ Zo začiatku rodák z Pozdišoviec, dediny vzdialenej od Michaloviec len pár kilometrov, skúšal hrať aj hokej, no nakoniec zvíťazil futbal. „Môj otec bol kedysi hokejistom, ale hlavne výborným futbalistom. Videl, že s loptou mi to ide lepšie, tak som s hokejom prestal a vydal sa po tej lepšej ceste,“ prezradil S. Danko, ktorý teraz určite neľutuje, že sa dal na futbalovú dráhu.

Od začiatku stredopoliarom

S. Danko si už nespomína na to, kedy a proti komu odohral prvý zápas vo futbalovom drese. „Bolo to už dávno. Pravdepodobne sme hrali iba na šírku ihriska,“ skonštatoval mladý stredopoliar, ktorý na tomto poste hráva od úplného začiatku svojej kariéry. „Stále som nastupoval ako stredný záložník, lebo mám rád loptu a cítim sa tam najlepšie.“ Prvým trénerom talentovaného hráča MFK Zemplín Michalovce bol v prípravke Miroslav Karoľ. „V tom čase som ešte navštevoval Základnú školu v Pozdišovciach a boli sme hrať školský turnaj v starej športovej hale, teda terajšej Chemkostav aréne. Tam som vyhral cenu za najlepšieho hráča turnaja a tréner Juraj Čižmár sa ma opýtal, či nechcem prestúpiť na VI. základnú školu do Michaloviec, ktorá je zameraná na futbal. Mňa to prekvapilo, ale neváhal som ani chvíľu a bol to pre mňa ďalší krok vpred. Potom ma viedli aj Ján Polák, Ondrej Duda, Albert Rusnák a Vlastimil Petržela, ktorí mi pomáhali a niektorí aj stále pomáhajú napredovať,“ dodal S. Danko.

Stanislav Danko sa prvýkrát v základnej zostave seniorského MFK Zemplín objavil v zápase proti Moldave n/B.

Príjemná spomienka na Moldavu n/B

Práve proti tomuto súperovi nastúpil S. Danko prvýkrát v základnej zostave seniorského druholigového celku MFK Zemplín. Bolo to v záverečnom 33. kole uplynulej sezóny a mladík odohral 85 minút. „Zvíťazili sme vtedy 1:0 po góle Filipa Serečina a tréner Petržela poskladal zostavu z mladých hráčov, keď dal príležitosť štyrom hráčom do 19 rokov. Podali sme dobrý kolektívny výkon,“ uviedol stredopoliar, ktorý svoj premiérový zápas za prvé mužstvo Michaloviec odohral 30. apríla 2011 na domácej pôde proti SFM Senec, keď v 69. minúte vystriedal českého legionára Jana Knoblocha. S. Danko nie je vyhláseným strelcom, ale napriek tomu už vsietil dosť gólov. Na ktorý spomína najradšej? „Doma sme hrali dorastenecký turnaj a v zápase proti maďarskému celku Nyíregyháza som vypálil z 20 metrov do šibenice. To bol asi najlepší gólový kúsok, ktorý sa mi podaril. Môj gólový rekord v jednom zápase sú tri presné zásahy.“

Japonský zážitok

V tejto sezóne odohral S. Danko za tím dospelých 6 zápasov, vo všetkých nastúpil ako striedajúci hráč. Čo hovorí na skúseného kormidelníka Vlastimila Petrželu? „Nemôžem na neho povedať jediné krivé slovo. Je to špičkový tréner na výbornej úrovni. Som veľmi rád, že môžem trénovať po boku takého skúseného kouča, ktorý sa nebojí na ihrisko poslať takého mladého hráča ako som ja,“ uviedol hráč, ktorý okrem prvého mužstva v tomto ročníku nastupuje aj za starších dorastencov či seniorský rezervný tím. Od 15-tich rokov sa pravidelne ocitá v reprezentačných výberoch a odohral už viacero súbojov proti rovesníkom z iných krajín. „Najradšej spomínam na júlový zápas za reprezentáciu do 18 rokov v japonskej Niigate. Hrali sme tam na obrovskom štadióne, na ktorom sa v roku 2002 hrali majstrovstvá sveta. A v pamäti mi utkvel aj nedávny duel proti Anglicku v Nitre, pretože s takýmto súperom sa nehráva každý deň. Každé stretnutie v najcennejšom drese je však pre mňa výnimočné.“

Fandí Liverpoolu

Pozdišovský rodák patrí medzi najmladších hráčov v kádri A - mužstva Michaloviec, preto aj najlepšie vychádza so svojimi rovesníkmi. „Patriu tvoríme výbornú, ale predsa len najviac času aj mimo kabíny trávim s Róbertom Kovaľom, Milošom Brédom a Dominikom Kuncom,“ prezradil. Táto trojica je spoločne so Stanislavom Dankom veľkým prísľubom do budúcnosti a o ich služby sa pravidelne zaujímajú kluby s vyspelých futbalových krajín. Podľa S. Danka sú jeho prednosťami rýchlosť a technika. „Popracovať však musím ešte na osobných súbojoch, pretože u mužov je to oveľa ťažšie,“ mienil študent Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, ktorého obľúbeným tímom je anglický veľkoklub FC Liverpool a hráčom portugalská hviezda Cristiano Ronaldo. Medzi jeho záľuby okrem futbalu patria lyžovanie, plávanie a priatelia z jeho rodnej dediny, s ktorými vraj stále zažije kopec zábavy. A kam by to tento stredopoliar chcel vo futbale dotiahnuť? „Neviem, kam ma tento šport zavedie, ale určite by som to chcel dotiahnuť čo najďalej,“ povedal na záver mladší súrodenec Denisy, ktorá mu podľa jeho slov vo všetkom stále pomáha.

VIZITKA STANISLAVA DANKA

Narodený: 17. marca 1994 v Michalovciach

Výška: 175 cm

Váha: 65 kg

Post: stredný záložník

Klub: MFK Zemplín Michalovce

Zdroj: denník Korzár