Storočnica MFK Zemplín až v roku 2012

2011-06-10 12:00:00

MFK Zemplín si dal ošetriť historické údaje a prišlo sa na to, že klub oslávi historické jubileum až o rok.

Historická tajnička je rozlúštená. Roky zaznávaný vznik organizovaného futbalu v Michalovciach datujúci sa k roku 1911 nebol pravdivý a MFK Zemplín si teda v tomto roku nepripomenie svoju storočnicu. Tá bude podľa dostupných faktov aktuálna až na budúci rok.

Historické fakty

Michalovce - Pozdišovce 0:6! Hoci to znie ako sci-fi, ale prvý výsledok, aký futbalisti pod hlavičkou Michaloviec dosiahli, bola skutočne domáca poltuctová prehra s tímom neďalekých Pozdišoviec. Potvrdil to historik Martin Molnár, ktorý vznik futbalu v Michalovciach podrobne skúmal. „Futbal v Michalovciach sa prvýkrát hral v lete roku 1912 a tím štartujúci ako Michalovce v premiérovom stretnutí prehral s FK Pozdišovce 0:6. Podrobnosti nie sú dostupné, ale isté je, že tím súpera z Pozdišoviec už predtým existoval, čiže je dokonca starší než ten michalovský,“ prezradil Martin Molnár, odvolávajúc sa na fakty z dobových novín. „To, že futbal v Michalovciach existuje od roku 1912, potvrdzujú aj ďalšie neskoršie údaje, ktoré sa v rámci vzniku odvolávajú práve na tento rok. Až kedysi v po druhej svetovej vojne sa začal vo verejnosti zaznávať rok 1911 a tak to ostalo vlastne až dodnes.“ Martin Molnár vyznávajúci úctu k faktom tieto domnienky vyvrátil a vyjadril sa aj na margo klubu pod názvom NAC Michalovce (Nagymihályi athlétikai club), ktorý je považovaný za prvý futbalový na úrovni mesta. „Ten vznikol až v roku 1914, pričom názov prvého klubu z roku 1912 nie je presne známy,“ dodal Martin Molnár.     

Jubileum oslávia

Vedenie MFK Zemplín potvrdené fakty historikom rešpektuje a zároveň plánuje o rok osláviť storočnicu prvej písomnej zmienky o futbale v Michalovciach. „Zatiaľ nemáme presný scenár, ale určite si túto udalosť patrične pripomenieme,“ informoval predseda predstavenstva akciovej spoločnosti MFK Zemplín Michalovce, Igor Šoltinský. Opýtali sme sa ho, či po vzore svetových klubov bude súperom prvoligového MFK Zemplín rovnaký klub ako pred sto rokmi? Dodajme, že OcŠK Pozdišovce aktuálne pôsobí v druhej triede ObFZ Michalovce. „Keďže ide o pomerne čerstvý údaj, zatiaľ sme sa tým dôkladne nezaoberali, takže nechcem vydávať predčasné informácie,“ dodal na záver debaty Igor Šoltinský.

Zdroj: KORZÁR