V Petržalke už tri mesiace bez výplat

2011-04-06 12:00:00

Náš konkurenčný tím v prvej lige FC Petržalka 1898 sužujú finančné problémy, ktorých následkom sú už tri mesiace nevyplatené mzdy na účtoch hráčov či trénerov. Klubu kvôli tomu dokonca hrozí krach. Hráčov živia ich manželky a vyplatenie podlžností je v nedohľadne.

Aktuálne dianie v zákulisí futbalového klubu FC Petržalka 1898 počas jarnej časti prvoligového súťažného ročníka 2010/2011 pripomína jesenné trampoty v konkurenčnom klube FK Púchov. Jej hráči od začiatku prvoligovej jari ešte nedostali výplaty, hoci svojim priaznivcom výkonmi na ihrisku rozdávajú radosť. Petržalčania sú po 23 kolách I. ligy (druhá najvyššia súťaž) na 2. mieste, keď majú na konte 39 bodov za 10 víťazstiev, 9 remíz a 4 prehry (skóre 40:22). Hlavný tréner FC Petržalka 1898 Vladimír Goffa na tlačovej besede po zápase 23. kola s FK Bodva Moldava nad Bodvou (1:0) okrem iného povedal: "Verím, že toto víťazstvo nad kvalitným súperom naštartuje vlastníkov klubu, aby jeho budúcnosť bola aspoň taká ako na jeseň."


Petržalskí futbalisti sú našimi konkurentmi, no napriek tomu im držíme palce, aby sa ich problémy čím skôr vyriešili.

Kormidelník Petržalky tak nechtiac prezradil, že v tomto klube to nie je celkom v poriadku. Až neskôr priznal, že
hráči a tréneri vo farbách nástupcu bývalej corgoňligovej Petržalky nedostali už tri mesiace výplaty. "Pokiaľ ide o
dopravu, stravu a tréningové podmienky, vedenie klubu nám vytvorilo v tomto smere veľmi dobré podmienky. Horšie je to s výplatami, lebo už tri mesiace sme ich nedostali - a ani nevieme, kedy ich dostaneme," povedal Vladimír Goffa.

Na jeho slová z tlačovej besedy o nejasnej budúcnosti nadviazal najskúsenejší hráč petržalského tímu Martin Mikulič, ktorý v denníku Šport priznal, že jeho ako študenta FTVŠ UK momentálne živí manželka... "Žiaľ, taká je realita,"povedal stručne 26-ročný futbalista a pridal ešte jednu vetu: "Je to realita. Musíme sa s tým pobiť a ísť ďalej. Keď do futbalu nevložíte srdce, tak sa vám obráti chrbtom a naopak."


Petržalskí fanúšikovia stoja napriek problémom za svojím klubom.

Petržalskí futbalisti, ktorí už tri mesiace počúvajú sľuby funkcionárov, že im uhradia chýbajúce peniaze, nechceli až
do konca marca svoje aktuálne problémy medializovať, lebo na 30. 3. bolo zvolané valné zhromaždenie klubu. Po nedeľňajšom zápase s Moldavou nad Bodvou mali hráči a tréneri stretnutie s funkcionármi za zatvorenými dverami. Za nimi - obrazne povedané - držali Mikulič a spol. vážne ekonomické problémy súčasného prvoligistu. Lenže na stretnutí sa už možno 30-krát v priebehu troch mesiacov dozvedeli iba to, že vlastníci klubu im dlhy uhradia. Čiže stále rovnaká pesnička a navyše majoritný vlastník klubu sa s hráčmi a trénermi už od začiatku roka osobne nestretol... "My sa s hráčmi staráme najmä o športovú stránku petržalského fungovania v druhej najvyššej slovenskej súťaži. Hoci I. ligu hráme s dorastencami a s chlapcami, ktorí v tomto klube chcú hrať, nerobíme Petržalke žiadnu hanbu. Zatiaľ sme na druhom mieste, diváci na naše stretnutia chodia, vieme ich hrou a dobrým výkonom zaujať. Lenže dokedy to tak bude, keď sme už tri mesiace bez výplat?", spýtal sa 52-ročný tréner Vladimír Goffa v podstate iba sám seba. "Naši futbalisti sú v podstate amatéri. Za pôsobenie v Petržalke nedostávajú veľké peniaze, ale dá sa z toho žiť... Ak však ani to málo, čo im za stretnutia patrí, už za tri mesiace nedostali, je to veľmi vážna situácia... My si už ani nemáme za čo kúpiť základné veci, ktoré normálny človek potrebuje k životu. Finančne sme na dne, úplne na nule," otvorene charakterizoval Vladimír Goffa aktuálny stav mladých petržalských futbalistov a pokračoval: "Nech si hocikto z našich priaznivcov predstaví, že tri mesiace nedostane žiadne peniaze, ktoré potrebuje k životu - a môže sa vžiť do našej situácie. Nikto nám nemusí nič závidieť. Je to veľmi zlá situácia."


Napriek veselej nálade na tejto snímke nie je trénerovi Petržalky Vladimírovi Goffovi do smiechu.

Skúseného trénera, ktorý v minulosti na Slovensku pôsobil v Žiline, Slovane Bratislava, v Dubnici, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Dolnom Kubíne, ŠKP Devín či v Kysuckom Lieskovci, na celej situácii najviac mrzí neradostný osud, ktorý čaká na petržalský klub. Podľa neho, ak sa v blízkej budúcnosti nenájde v hlavnom meste SR a blízkom okolí žiadny dobrý a ochotný sponzor, resp. solventný mecenáš, reálne hrozí, že z futbalovej mapy Slovenska zmizne ďalší popredný klub. A to aj napriek tomu, že v Petržalke zásluhou Venglošovej futbalovej akadémie funguje veľmi široká mládežnícka a žiacka základňa, ktorá je povestnou liahňou futbalových talentov.

Je obdivuhodné, že futbalisti Petržalky sa doteraz nezaoberali myšlienkou nejakého štrajku, odmietnutia nastúpiť na ligový zápas, alebo hrozbou, že nevycestujú za súperom. Žiadnu podobnú nátlakovú akciu nemajú v pláne, lenže nad ich najbližšou budúcnosťou visí veľký Damoklov meč. Navyše hráči sú nešťastní z toho, že okrem financií im chýba aj nejaká perspektívna vízia, či tento klub bude v budúcnosti ešte vôbec fungovať. Nikto im nevie dať záruky,
či po skončení tejto sezóny 2010/2011 budú v Petržalke ešte pokračovať. "Sme zúfalí najmä z toho, lebo okrem peňazí nemáme pred sebou žiadnu perspektívnu víziu. Reálne hrozí, že z futbalovej mapy Slovenska zmizne ďalší futbalový klub. Hrozí, že po Rapide, Devíne, Interi, pôvodnej Petržalke a ďalších menších bratislavských kluboch bude slovenský futbal chudobnejší aj o nástupcu už zaniknutej Petržalky," zdôraznil V. Goffa. "Na celej situácii je najhoršia tá neistota a tiež každý týždeň opakovaný sľub, že peniaze na uhradenie dlhov voči nám sú už na ceste... To sme za tie tri mesiace počuli už veľmi veľakrát. Lenže realita je taká, že už nemáme z čoho žiť. Nemáme žiadne peniaze na normálne fungovanie rodiny," dodal Vladimír Goffa, ktorý bol v rokoch 2000-2001 asistentom Stanislava Grigu pri reprezentácii SR do 21 rokov.

Zdroj: profutbal