Janekov debut s Hamšíkom proti MFK Zemplín

2011-03-02 12:00:00

V záujme ozvláštniť príspevky na našom webe sme sa rozhodli pripomínať si aj zaujímavé momenty z histórie. Tentoraz sme si posvietili na nášho pravého obrancu Ivana Janeka, ktorý v drese materského Slovana Bratislava debutoval ako 18-ročný v zápase proti Michalovciam. Verte-neverte, ale premiéru medzi mužmi belasých s ním v roku 2004 proti nášmu Zemplínu absolvoval aj v súčasnosti najlepší slovenský futbalista Marek Hamšík!

V záujme ozvláštniť príspevky na našom webe sme sa rozhodli pripomínať si aj zaujímavé momenty z histórie. Tentoraz sme si posvietili na nášho pravého obrancu Ivana Janeka, ktorý v drese materského Slovana Bratislava debutoval ako 18-ročný v zápase proti Michalovciam. Verte-neverte, ale premiéru medzi mužmi belasých s ním v roku 2004 proti nášmu Zemplínu absolvoval aj v súčasnosti najlepší slovenský futbalista Marek Hamšík!

Bolo to hektické obdobie. V sezóne 2003/2004 obsadil vtedajší ŠK Zemplín v tretej lige Východ až druhé miesto s dvojbodovou stratou na vedúci Trebišov. Darmo vtedy na jar bili zverenci trénera Jozefa Škrlíka súperov rad radom, darmo strieľali v priemere tri góly na zápas a zbytočný bol aj honor najlepšieho strelca súťaže pre 28-gólového Miroslava Tótha. Po poslednom zápase sezóny, ktorý Michalovce vyhrali v Stropkove 5:0, zavládol smútok. Trebišov vyhral v Košiciach nad Lokomotívou 2:0 a bolo po radosti... Až týždeň pred štartom druhej ligy svitla pre Michalovce spása. Vranov nad Topľou, ktorý sa zachránil v druhej najvyššej súťaži až v poslednom kole víťazstvom nad Báčom 4:3 na úkor Humenného, ktoré prehralo s Nitrou 1:2 a brankár Senecký mu chytil až tri (!) penalty, ohlásil problémy a Bukóza sa do súťaže neprihlásila. Po jej miestenke okamžite siahli Michalovce, ktoré takto rok predtým prišli o druholigovú miestenku až v revúckej baráži, kde prehrali s Kysuckým Lieskovcom. Tentoraz to vyšlo, aj keď ešte krkolomnejšie. Michalovce boli v júli 2004 konečne druholigové! A žreb im naozaj prial, hneď v prvom kole sa im do cesty postavil najúspešnejší slovenský klub všetkých čias - ŠK Slovan Bratislava! Hoci sa Michalovce pôvodne chystali na treťoligový výjazd do Svidníka, napokon zamierili na Tehelné pole. Tam bol doma krízou zmietaný Slovan, ktorý práve historicky prvýkrát vypadol z najvyššej slovenskej súťaže. Hoci sa nad belasými začalo pozitívne blýskať príchodom nového majiteľa Ľudovíta Černáka, proti Michalovciam nastúpil „kinder team“. Aj vďaka tomu dostal šancu vtedy len 18-ročný obranca Ivan Janek a pred ním v stredovej formácii ešte neznámejší 17-ročný mladík Marek Hamšík. „Pamätám sa na to veľmi dobre, pretože na svoj prvý súboj medzi seniormi v kariére nezabudnem nikdy. Do stretnutia sme vstúpili výborne, prvých dvadsať minút sme Michalovce nepustili pomaly za ich vlastné pokutové územie a náš tlak vyvrcholil gólom útočníka Tomáša Slobodu, ktorý zhodou okolností v roku 2008 tiež obliekal dres Michaloviec,“ listoval v pamäti Ivan Janek, ktorého prvý súboj v drese bratislavského Slovana bol pre súpera z Michaloviec zároveň prvým v druhej najvyššej súťaži, kde odvtedy bez prestávky účinkujú dodnes. „Vtedy som Michalovce vnímal ako súpera, ktorého musíme poraziť. Nejako som sa nezamýšľal nad tým, že by som mohol v Michalovciach niekedy pôsobiť. Vôbec mi to nenapadlo,“ doplnil Ivan Janek.

Ešte zaujímavejšie je, že najlepší slovenský futbalista súčasnosti Marek Hamšík debutoval medzi seniormi takisto v tomto stretnutí proti Michalovciam. V drese bratislavského Slovana vydržal iba úvodných šesť kôl, pretože následne prestúpil do talianskej Brescie a až potom si ho vyhliadol aktuálne druhý tíme Serie A SSC Neapol.  „V tom období som s Marekom patril k najmladším hracom v mužstve a k tomu samozrejme prináležia aj povinnosti mladých hráčov, ktoré sme vtedy ako „bažanti“ museli plniť. Vnímal som ho ako spoluhráča a zároveň aj kamaráta, s ktorým sme si občas zašli aj na kávu . Momentálne sme v kontakte už len zriedka,“ povedal Ivan Janek o kontakte s Marekom Hamšíkom.


Prvýkrát Ivan Janek zavítal do Michaloviec so Slovanom v stredu 13. apríla 2005 v dohrávke 16. kola. Aj pred týmto stretnutím nechýbalo „vzrušo“. Sotva 24 hodín pred začiatkom zápasu abdikoval z funkcie Jozef Škrlík. Aj keď sa vtedy hovorilo, že za to môže prehra spred dvoch dní vo Veľkom Lapáši (2:1), sám Škrlík vyhlásil, že sú za tým osobné dôvody. Taktovku po ňom prevzal jeho dovtedajší asistent Emil Sudimák. V Michalovciach bol o súboj s bratislavským Slovanom enormný záujem, veď belasí predtým na našom štadióne nastúpili ešte v roku 1987 (vtedy to vysielala československá televízia v priamom prenose!). A na michalovských tribúnach sa na jar roku 2005 tiesnila najvyššia návšteva za posledných 20 rokov - 4558 divákov. Tí odchádzali sklamaní, pretože stretnutie skončilo remízou 0:0. Bol pritom aj Ivan Janek, hoci iba ako náhradník, ktorý na ihrisko napokon nevybehol. „Aj keď to bolo ešte na starom štadióne, atmosféra bola vtedy naozaj výborná. Síce som vtedy nenastúpil, no futbal bol rýchly a atraktívny, k čomu určite prispela aj rekordná návštevnosť, ktorú by sme veľmi radi prijali aj tuto sezónu.“

Predo dvermi je aj jarná časť aktuálnej sezóny, nuž sme sa Ivana Janeka opýtali, čo si v tejto súvislosti najviac praje. „Veľmi by som si želal čo najviac víťazstiev, veľa strelených gólov do súperovej bránky a hlavne rýchly, agresívny a atraktívny futbal, ktorý by lákal na tribúny čo najviac ľudí.“

Súčasťou tohto článku je aj špeciálna fotogaléria z historicky prvého štartu Michaloviec v druhej najvyššej súťaži na Tehelnom poli proti bratislavskému Slovanu. Všimnite si Ivana Janeka s číslom 23 ako aj vtedy mladučkého Mareka Hamšíka v belasom drese. Takisto sme pre vás prichystali galériu z domáceho zápasu so Slovanom Bratislava, špeciálne sme vybrali fotografie na zaplnené tribúny a ako dôkaz, že Ivan Janek figuroval na súpiske Slovana, sme pridali aj kópiu zápisu o stretnutí.

Sobota 24. 7. 2004, 1. kolo, sezóna 2004/2005

Slovan - Michalovce 1:0 (1:0)

Gól: 16. T. Sloboda, ŽK: Janek. Rozhodoval Šimon pred 1683 divákmi.

SLOVAN: Kiss - JANEK, Suchý, Polgár, Demeter - Ducký, Hamšík (75. Pecha), Obšitník, Hanták - Bukvič (63. Habai), T. Sloboda (90. Gajdoš).

ŠK ZEMPLÍN: Belán - Uhľár (72. L. Opiela), Horvát, Juhás, Miloš Adam - Kročko (82. Geroč), Tomovčík, Šafranko, A. Devečka - Kozár (52. M. Tóth), M. Lukáč.

Streda 13. 4. 2005, dohrávka 16. kola, sezóna 2004/2005

Michalovce - Slovan 0:0

Pred 4558 divákmi rozhodoval P. Hrčka. ŽK: Mati, Šafranko, Cifranič - Volf, Vuksanovič, Obšitník.

ŠK ZEMPLÍN: Belán - T. Opiela (82. Kročko), Cifranič, Marcin, Miloš Adam - L. Opiela (60. Uhľár), Šafranko, Horochonič, S. Ďuriš - Mati (60. Kozár), Capík.

SLOVAN: Kiss - Mikulec, Vuksanovič, Polgár, Opršal - Ducký (81. Ducký), Volf, Sladojevič, Poliaček (60. Obšitník) - M. Otočka, A. Hesek (65. Habai).