Nový model prvej ligy definitívne schválený

2017-03-17 15:13:06

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu pred pár dňami schválil zmenu hracieho modelu najvyššej slovenskej súťaže. Fortuna liga sa tak už od sezóny 2017/2018 bude hrať podľa nového systému.

„Sme radi, že návrh klubov Fortuna ligy sa na rokovaní Výkonného výboru SFZ stretol s veľmi pozitívnymi reakciami a napokon bol jednohlasne schválený. Je to dobrá správa pre profesionálny futbal na Slovensku. Nový model vytvára predpoklady pre to, aby bola naša liga atraktívnejšia po diváckej i marketingovej stránke. Teraz je na nás, vedení súťaže a kluboch, aby sme ďalej pracovali na naplnení tohto potenciálu,“ povedal prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Od budúceho ročníka Fortuna ligy odohrá dvanásť účastníkov najprv 22-kolovú základnú časť, v ktorej sa každý stretne s každým raz doma a raz vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné polovice. Prvá bude bojovať o majstrovský titul, druhá o záchranu. Opäť bude hrať každý s každým doma i vonku, čo znamená desať zápasov. Všetky body získané v základnej časti si mužstvá prenesú aj do nadstavby.

Nový model premiérovo prinesie do našej ligy divácky atraktívne baráže. Posledný klub v konečnej tabuľke zo súťaže automaticky zostúpi, mužstvo na jedenástom mieste bude o zotrvanie medzi elitou bojovať v dvojzápasovej baráži (doma, vonku) s druhým tímom II. ligy, ak tento klub splní všetky licenčné kritériá pre pôsobenie v najvyššej súťaži.

Ak Slovenský pohár vyhrá jedno z prvých troch mužstiev konečnej ligovej tabuľky, bude sa hrať aj baráž o poslednú miestenku do kvalifikácie Európskej ligy. V semifinále takejto baráže by sa stretol štvrtý so siedmym a piaty so šiestym, víťazi by proti sebe nastúpili vo finále. Hralo by sa na jeden zápas vždy na ihrisku lepšie umiestneného mužstva v konečnej tabuľke. Vďaka tejto baráži sa bude v spodnej časti nadstavby bojovať nielen o záchranu, ale aj o možný štart v európskej súťaži.

Zdroj: fortunaliga.sk

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][vc_facebook type="button_count"][/vc_column][/vc_row]