Čo futbalu dal, to sa mu teraz aj vrátilo

2017-05-02 07:37:09

Uplynulý mesiac bol pre michalovských futbalistov poriadne náročný, pretože bojovali na dvoch frontoch – vo Fortuna lige aj Slovnaft Cupe. Počas uplynulého víkendu si vďaka prestávke v našej najvyššej súťaži mohli konečne vydýchnuť. Voľno si poriadne vychutnal predovšetkým stopér MFK Zemplín Michal Sipľak, ktorý v apríli odohral až osem stretnutí!

Radšej hrať, ako trénovať

Aby sme boli presnejší, v priebehu 26 dní absolvoval sedem duelov v klubovom drese (päť v lige, dva v pohári) a jeden v reprezentačnom. V priemere to vychádza, že na zápas nastupoval zhruba každý tretí deň. A aby toho nebolo málo, v každom odohral plnú minutáž! „Bolo to dosť náročné obdobie, ale dalo sa to zvládnuť. Lepšie je hrať zápasy, ako iba trénovať. Tak naberám viac skúseností,“ rozhovoril sa Michal Sipľak, ktorý však už v poslednom dueli v Ružomberku minulú stredu cítil, že má toho dosť. „Keď si dobre spomínam, takú porciu zápasov v takom čase som ešte nikdy predtým nezažil. Po Ružomberku sme však od trénerov dostali tri dni voľna, ktoré mi veľmi pomohlo. Zregeneroval som a načerpal nové sily. Dal som sa dokopy, lebo mal som nejaké šrámy a boľačky,“ hovoril.

Nie je veľmi prekvapený

Za kvalitné výkony bardejovského rodáka odmenili tréner Michaloviec Anton Šoltis a slovenskej 20-tky Pavel Hapal tým, že mu zverili do rúk aj kapitánsku pásku. „V reprezentácii som bol veľmi rád, že od trénera som dostal dôveru práve ja. Čo sa týka Ružomberka, v ktorom som dohrával ako kapitán, pásku som prebral od Igora Žofčáka, ktorý musel cez prestávku nútene striedať. A keďže v priebehu prvého polčasu sa zranil Peter Kavka, ktorý je Žofčákov nástupca, voľba padla na mňa, lebo tretieho kapitána nemáme určeného,“ uviedol 19-ročný stredný či ľavý obranca. Vlani takýto čas ešte Sipľak hrával druhú ligu v materskom Bardejove, teraz patrí medzi opory prvoligistu a k tomu ešte zaklopal na dvere reprezentácie. „Takýto vzostup som si vôbec nepredstavoval, ale som veľmi rád, že to tak vypálilo. Nie som však veľmi prekvapený, lebo čo som futbalu dal, to sa mi aj vrátilo.“

Chce byť v kvalifikácii

Obranca, ktorý prišiel do MFK Zemplín v auguste minulého roka, už dvakrát nastúpil za slovenskú 20-tku, od ktorej je do U21 len kúsok. A práve tento výber čaká v júni európsky šampionát v Poľsku. Keďže lodivod Hapal stále neuzavrel nomináciu, verí Michal v kútiku duše, že sa prebojuje na záverečný turnaj? „Ťažko povedať. Je tam veľa kvalitných chlapcov, ktorí si to vybojovali a zaslúžia si to. Ja som nehral ani v jednom kvalifikačnom zápase. Bol by som veľmi šťastný, keby som sa do Poľska dostal, ale momentálne vidím Euro v nedohľadne. V septembri začína nová kvalifikácia 21-tky a tam by som sa chcel presadiť,“ skonštatoval Michal Sipľak, ktorý v doraste hrával za bratislavský Slovan. Skromný futbalista sa už teraz sústredí na záverečnú časť ligovej súťaže. Michalovčanom štyri kolá pred koncom patrí v tabuľke ôsma priečka s päťbodovým mankom na siedmu Trnavu a štvorbodovým náskokom pred deviatou Senicou. „Našim cieľom je udržať si súčasnú pozíciu, ale predovšetkým sa chceme prezentovať dobrou hrou a výsledkami,“ uzavrel.

SIPĽAKOVA PORCIA ZÁPASOV

1. apríla: Senica – Michalovce (1:0), Fortuna liga, 90 minút 4. apríla: Michalovce – Slovan Bratislava (1:2), Slovnaft Cup, 90 minút 8. apríla: Zlaté Moravce – Michalovce (1:2), Fortuna liga, 90 minút 11. apríla: Slovan Bratislava – Michalovce (1:0), Slovnaft Cup, 90 minút 15. apríla: Podbrezová – Michalovce (1:4), Fortuna liga, 90 minút 19. apríla: Slovensko 20 – Maďarsko 20 (4:0), priateľský zápas, 90 minút 22. apríla: Dunajská Streda – Michalovce (2:1), Fortuna liga, 90 minút 26. apríla: Ružomberok – Michalovce (3:1), Fortuna liga, 90 minút

ŠOLTIS O SIPĽAKOVI

„Má v sebe ligové parametre. Stále sa zlepšuje a v každom zápase ide na sto percent. Odovzdáva všetko v prospech kolektívu a jeho dôraz v osobných súbojoch je viditeľný. My tréneri ho vedieme k tomu, aby hral čo najviac kombinačne. Radíme mu, ako a kedy má ísť do súboja, aby ho ustál a bol v ňom úspešný, teda zdokonaľujeme jeho taktickú stránku. Ale tá sa bude zlepšovať zápasmi. Na ligovej scéne pôsobí prvý rok, čím viac zápasov odohrá, tým viac skúseností nazbiera a bude z neho ešte lepší hráč. Je len na ňom, ako bude napredovať. Má na to, aby sa posunul do kvalitnejšieho klubu a súťaže,“ povedal na Sipľakovu adresu jeho tréner v Michalovciach Anton Šoltis.

Zdroj: MY Zemplínske noviny