Miroslav Božok získal poľský pohár!

2017-05-03 12:19:10

"Dvakrát som po stretnutiach s Lechom prišiel o prácu. Tentoraz musíme zahrať tak, aby sa to tretíkrát nestalo," povedal pred utorňajším finále Poľského pohára proti "železničiarom" z Poznane tréner Arky Gdynia Leszek Ojrzyňski. Tím z prístavného mesta na severe Poľska napokon v utorok šokujúco triumfoval na Národnom štadióne vo Varšave 2:1 po predĺžení a druhýkrát v histórii získal poľskú pohárovú trofej. Predtým to dokázal ešte v roku 1979.

Na najväčšom úspechu Arky za ostatných 38 rokov mal veľký podiel aj slovenský kapitán mužstva Miroslav Božok. Tridsaťdvaročný rodák z Michaloviec sa tešil zo zisku dôležitej trofeje po 11 rokoch - v sezóne 2005/2006 získal double v drese MFK Ružomberok. "Myslím si, že sme sa postarali o malé prekvapenie. Lech bol veľkým favoritom. Podarilo sa nám zrealizovať plán, ktorý sme mali pred zápasom. Chceli sme zabezpečiť obranu a streliť nejaký gól. Neprezradím, čo presne nám tréner prízvukoval, ale zmobilizoval nás a povedal, že môžeme toto finále vyhrať. Bolo iba na nás, či sa nám podarí splniť sny našich fanúšikov. Podarilo sa a veľmi sa z toho teším," cituje web Lechu Poznaň slová Miroslava Božoka, ktorý v utorok pobudol na trávniku do 83. min.

Kouč Gdynie mal z úspechu ohromnú radosť, no zdôraznil, že sezóna sa pre Arku ešte neskončila. Mužstvo bojuje o udržanie sa v Ekstraklase, v tejto chvíli má pred zostupovými priečkami náskok jediného bodu. "Dnes sa tešíme, ale pred nami je ešte oveľa náročnejšia úloha - záchrana v lige. Ak Arka neudrží najvyššiu súťaž, iba ťažko v klube zostanem," vyhlásil Ojrzyňski a na margo priebehu finálového stretnutia doplnil: "Uvedomovali sme si, ako blízko je úspech. Najskôr to bolo 90 minút, potom 45, 30, 15... Vedeli sme, že prípadná prehra v úplnom závere bude veľmi bolieť. V kľúčových momentoch však prebrali na seba zodpovednosť najskúsenejší hráči."

Lech Poznaň prehral v pohárovom finále tretí rok po sebe. Z lavičky sa nezdaru prizeral aj slovenský gólman Matúš Putnocký. V rozhodujúcom dueli dostal príležitosť medzi tromi žrďami jeho bosniansky konkurent Jasmin Burič. "Boli sme favoritom zápasu, mali sme šance, ale vyhrala Arka. Čo povedať po takomto zápase? Poviem to, čo si myslím. Som hlavný vinník našej prehry. Hnevám sa na seba. Pri oboch inkasovaných góloch som zaváhal," povedal pre sport.pl 30-ročný rodák zo Zenice.

Zdroj: SITA