Nedôraz v oboch šestnástkach

2017-05-29 08:39:49

Gólové preteky až do posledného hvizdu. Sobotňajšie záverečné kolo Fortuna ligy zodpovedalo i dve zostávajúce otázky. Respektíve, zodpovedalo len čiastočne. Kým rezultát ťahanice o poslednú miestenku do pohárovej Európy bol z pohľadu radujúcich sa Trenčanov jednoznačný, boj o ligového kráľa strelcov zostal zauzlený. Honor totiž patrí lídrom bratislavského Slovana, respektíve Žiliny - Seydoubovi Soumahovi a Filipovi Hlohovskému. Gólové počítadlo sa pri oboch menách zastavilo na čísle dvadsať, no minimálne guinejský ťahúň vicemajstra mohol uchmatnúť slávu pre seba.

Nedôraz v oboch šestnástkach

Michalovce pre pokračujúce práce na domácom štadióne odohrali záverečné kolo najvyššej slovenskej súťaže na bratislavských Pasienkoch. Tu podľa zápisu hostili Slovan. Belasí nastúpili s viacerými mladíkmi Antálkom, Pintem, Rigom či Šefčíkom. Na hrote útoku operoval Soumah, ktorý od úvodného hvizdu preukazoval ambíciu predbehnúť v pretekoch o kráľa strelcov Žilinčana Hlohovského. Tlačil sa dopredu a snažil o častú streľbu. Guinejčan vo viacerých náznakoch nepochodil, až mu v 26. minúte podal pomocnú ruku gólman Matúš Kira. Michalovčan pri rozohrávke nepochopiteľne nahral Soumahovi na prsia a ten ho z piatich metrov poľahky prestrelil. Dvadsaťdvaročný brankár už predtým ponúkol belasej desiatke príležitosť otvoriť skóre, po zmene strán mu zlým vybehnutím a následným faulom daroval penaltu. Soumah síce neskóroval, no vynahradil si to z hry o necelé dve minútky. „Stále robíme ľahké chyby, po ktorých sme potrestaní. Na tomto potrebujeme v lete pracovať. Na Kiru som nekričal, chlapci vedia, keď urobia chybu. Stále sa učia a aj Matúš vie, že musí hrať jednoduchšie,“ konštatoval tréner Michalovčanov Anton Šoltis.

Kouč, ktorý len začína vlastnú trénerskú kariéru, priblížil príčiny neúspešnej rozlúčky so sezónou: „V útočnej tretine ihriska sme sa trápili, nevedeli sa presadiť. Hrali sme komplikovane a zbrklo, chýbala nám vpredu kvalita.“ Podobný názor prezentoval i útočník Filip Serečin, ktorý narážal i na vyrovnanú bilanciu pokusov medzi tri žrde (5:5): „Strely sme mali, no nedôrazné, ktoré brankára nemohli ohroziť. V poli to bola vyrovnaná partia, no v oboch šestnástkach sme boli menej dôrazní a preto sme prehrali.“ Východniari síce desať minút po prestávke vďaka Koscelníkovi vyrovnali na 1:1, no po dvoch inkasovaných góloch v rozmedzí ôsmich minút sa už do šance nedostali. „Bolo cítiť, že je to posledný zápas, no na výlet sme sem neprišli. Hrali sme však niečo úplne iné, než čo sme si povedali pred zápasom. Nepodali sme dobrý výkon. Škoda, dostali sme tri hlúpe góly a dali len jeden,“ bilancoval kapitán Zemplínčanov Igor Žofčák.

Zaslúžená remíza kanonierov

Skúsení lídri Bratislavčanov Saláta, Kubík, Kóňa či Soumah v rozhodujúcich momentoch vytvorili pre Slovan trojbodový rozdiel. Duel mal inak pomalé tempo. Zverenci trénera Vukomanoviča mali územnú prevahu, no v ich hre sa nachádzalo niekoľko nepresností a mnoho pomocných prihrávok. Michalovce v pasážach mali navrch, po zápase sa k tomu vrátil i prerobený ľavý obranca František Kubík: „Chceli sme odčiniť prehru v Trenčíne a rozlúčiť sa s ligou víťazstvom. Ja som kritik a musím podotknúť, že sme mali aj zlé pasáže hry, keď sme strácali lopty. Chceli sme mať pohodový zápas, čo sa nám nie vždy darilo. Hrali sme s mladými hráčmi, ktorí ukázali dobré veci. Musíme však ešte tvrdo pracovať, aby sme vyhrávali čo najviac zápasov, pretože Slovan si to zaslúži.“ Bratislavčania často naťahovali kombináciu na vlastnej polovici ihriska, odvahu riskovať nachádzal len playmaker Tomáš Kóňa: „Hrali sme s pozmenenou zostavou, no chlapci sa o to pobili a v závere sa ukázala väčšia kvalita na našej strane.“

Rozdielovú kvalitu priniesol Seydouba Soumah, ktorému patrilo popoludnie na Pasienkoch: „Necítil som žiaden tlak, zápas som si chcel užiť a čakať na svoje šance. Spoluhráči ma vpredu hľadali, snažili sa mi pomôcť. Preto som sa ani nevracal hlboko po loptu. Bohužiaľ, skončili sme s Filipom narovnako, no s dvadsiatimi strelenými gólmi som spokojný.“ Dvadsaťnásobný reprezentant západoafrickej krajiny remízu na čele tabuľky strelcov prijal: „Vedel som, že (Žilinčania) hrajú taktiež doma a (Hlohovský) bude mať dostatok príležitostí na skórovanie. Celú sezónu sme strelenými gólmi vytvárali jeden pre druhého súťaž, ktorá nás poháňala. Som šťastný, že som ho na konci dobehol.“ Bývalý hráč Kapského Mesta či Nitry sa mohol i prehupnúť cez métu dvadsiatich gólov, no okrem zahodenej penalty mu bol ďalší zásah neuznaný pre ofsajd, v ktorom sa ocitol asi päťkrát. Bol však najaktívnejším a najlepším mužom na trávniku. A najvyhľadávanejším, ako po dueli priznal Kubík: „Vedeli sme, o čo Soumimu ide. Hovorili sme si, že keď bude dobre postavený, budeme ho hľadať, nech sa pobije o góly. Dal dva, Filip jeden, je to remíza.“ A ako sa väčšina zainteresovaných respondentov vrátane Soumaha zhodla, je to zaslúžená remíza.

Zdroj: profutbal.sk