Michalovčania finišujú s prípravou

2017-07-18 10:15:38

Zhruba päťtýždňová príprava michalovských futbalistov je na konci. Najvýchodnejší prvoligový kolektív už o pár dní nastúpi na prvý súťažný zápas v novej sezóne. V sobotu o 19. hodine vybehne v City aréne v Trnave proti domácemu Spartaku, ktorý vlani skončil o dve priečky nad Zemplínčanmi, teda na šiestom mieste. Michalovce majú za sebou aj generálku, v ktorej remizovali s košickou Lokomotívou 2:2. Aké sú slová trénera Antona Šoltisa pred štartom sezóny?

Mužstvo odohralo generálku v Družstevnej pri Hornáde, kde Lokomotíva, účastník druhej ligy, hráva svoje domáce stretnutia. Žlto-modrí nezachytili úvod, keď už v 2. minúte prehrávali, ale ešte do polčasu svoju aktivitu pretavili na dva góly. Po zmene strán boli tiež aktívnejší ako domáci, ale ďalšie šance už nevyužili a naopak inkasovali dvadsať minút pred koncom zo štandardnej situácie. „Posledný zápas prípravy splnil účel. Myslím si, že sme podali dobrý výkon, herne to bolo v poriadku. Akurát sme stratili koncentráciu pri dvoch situáciách, pri ktorých sme urobili chybičky, čo by sa nám nemalo stávať, lebo v lige by nás to mohlo stať body. To musíme zlepšiť, takisto aj efektivitu, lebo znovu sme si vypracovali dostatok šancí, ktoré sme však nepremenili,“ povedal Šoltis. Jeho zverenci absolvovali všetky prípravné duely vonku, dosiahli v nich bilanciu jedna výhra dve remízy a tri prehry.

Ako sa Šoltis spätne pozerá na päť týždňov letnej zaberačky? „Príprava prebiehala v štandardných podmienkach, boli sme aj na hernom sústredení v Česku. Som s ňou vcelku spokojný, ale až liga ukáže, ako sme sa pripravili.“ V kádri MFK Zemplín došlo k viacerým odchodom a príchodom, z hráčov zo základnej zostavy skončili brankár Patrik Macej (Dunajská Streda), Michal Sipľak (Cracovia Krakov) či Kristi Qose (Ružomberok). Do PAOK-u Solún sa po skončení hosťovania vrátil stredopoliar Anastasios Dimitriadis. Nové pôsobisko si našiel aj Dominik Kunca (Ružomberok), na skúške v Senici je Oliver Podhorin. „Niekoľko hráčov odišlo, niekoľko prišlo. Taký je futbalový život. Verím, že novici pre mužstvo budú prospešní. Chce to ešte nejaký čas, aby sme sa zohrali. Predovšetkým v obrane, v ktorej sa udiali zmeny,“ hovoril 41-ročný kormidelník. V tíme skončili aj Tomáš Sedlák a Adrián Leško, ktorí zamierili do Prešova, a dvojica Jozef Vajs – Pavol Bellás išla na hosťovanie do Trebišova. Práve nováčik druhej ligy sa stal novým farmárskym tímom Michaloviec. Na hosťovanie pravdepodobne odíde aj brankár Dmytro Prysiazhniuk, ktorý už odchytal v príprave jeden zápas za Spišskú Novú Ves. Otázne je aj zotrvanie Filipa Serečina.

Do mužstva naopak pribudli poľský brankár Gerard Bieszczad (Bytów), stredopoliar Miroslav Božok (Arka Gdynia) a obrancovia Aliaksandr Sviarchynski (Isloch Minsk), José Carrillo Mancilla (UD Logroňés) a Ladislav Šosták (Bardejov). Z vlastného dorastu pribudli ruskí legionári Vladislav Bragin a Anton Antonov. Týždeň pred prvým „majstrákom“ sa vrátil aj útočník Kristjan Kushta. „Prišli kvalitné posily, ktorým ak dáme trošku času, tak budú určite prínosom. Verím, že sa čím skôr zžijú s mužstvom a pomôžu nám,“ skonštatoval Šoltis, ktorému sa aj pozmenil realizačný tím, keďže tréner brankárov Martin Raška zamieril do Dunajskej Stredy. Na jeho miesto prišiel Marek Rodák, ktorý naposledy pôsobil v Ružomberku. Ten bude pracovať s brankárskou dvojicou Kira – Bieszczad. Kto z nich bude jednotkou? „O tom ešte nie je rozhodnuté. Kira je momentálne po zranení, začal trénovať len v minulom týždni. Konkurenciu prišiel zvýšiť Bieszczad. Sú na rovnakej štartovacej čiare, nuž uvidíme, ako sa pobijú o svoje miesto medzi troma žrďami.“ Tréner potvrdil, že káder ešte nie je definitívne uzavretý. „Ešte sa môžu nejaké pohyby v kádri udiať, prestupové obdobie trvá do konca augusta. Keď sa nejaký zaujímavý hráč na trhu objaví, možno po ňom siahneme. Máme však svoje limity.“

V predchádzajúcej fortunaligovej sezóne obsadili Zemplínčania solídnu ôsmu priečku, avšak každý vie, aká bola jar po odstúpení Myjavy. Liga sa po dlhšom čase bude hrať po novom, najprv príde na rad základná časť, potom nadstavba (o 1. až 6. miesto a o 7. až 12. miesto). Posledný tím bude vypadávať priamo, ten pred ním si zahrá baráž s druholigistom. „Naším cieľom bude nepodliezť nastavenú latku z minulej sezóny. Vieme, že v jari sme už v lige nehrali prakticky o nič, teraz to bude oveľa náročnejšie. Chceme aj hrať dobrý futbal, aby sme pritiahli veľa ľudí na náš štadión,“ pokračoval michalovský tréner. Prvý zápas sezóny absolvuje mužstvo v sobotu v Trnave, kde už dvakrát v prvej lige dokázalo uspieť. „S každým súperom si musíme zmerať sily. Myslím si, že je to dobrý súper na úvod. S Trnavou sa poznáme, v ich tíme sa takisto v lete udiali nejaké zmeny. Ja sa už teším, hráči takisto, predsa len je lepšie hrať majstrovské zápasy ako len prípravné.“ Týždeň na to by už mali žlto-modrí nastúpiť na svojom štadióne, na ktorom v tomto kalendárnom roku hrali len raz, v pohári so Slovanom Bratislava. K Laborcu by mala pricestovať Nitra. „Teším sa nielen ja, ale aj hráči a dúfam, že i ľudia v Michalovciach. Verím, že všetko sa stihne dokončiť tak, aby sme druhý zápas s Nitrou hrali doma. Fanúšikovia na Zemplíne sú hladní po prvoligovom futbale, hádam nás prídu povzbudiť v hojnom počte.“

Zdroj: MY Zemplínske noviny