Trávnik pokrstia v derby s Prešovom

2017-07-28 09:48:15

Návrat michalovských futbalistov na domáci štadión sa odkladá. Cez víkend na ňom mali odohrať stretnutia 2. kola s FC Nitra, no nakoniec tento duel odohrajú pod Zoborom 29. júla o 19.00 hod. V 3. kole cestujú do Podbrezovej a na Zemplíne sa predstavia až 12. augusta. Nový trávnik pokrstia v derby s 1. FC Tatran Prešov.

Ako je známe, Michalovčanom vypršala v jeseni výnimka na vyhrievaný trávnik a ak chceli hrať na domácom štadióne, museli si ho nainštalovať. Celú jar preto kočovali po celom Slovensku. Posledný ligový domáci duel odohrali na domácom štadióne 19. novembra minulého roku, keď podľahli Podbrezovej 1:3. Futbalový pôst tamojší fanúšikovia prerušili len raz 4. apríla, keď sa v úvodnom semifinálovom súboji Slovnaft Cupu stretol MFK Zemplín so Slovanom (1:2).

Michalovčania pôvodne plánovali elektrické vyhrievanie, čo by nebol až taký veľký zásah do trávnika. Lenže prevádzka by sa mohla vyšplhať do astronomických výšok, preto sa rozhodli pre tradičné vyhrievanie plyn-voda. Ekonomicky prijateľnejšia prevádzka si však vyžiadala zmenu projektu, novú verejno-obchodnú súťaž, preto sa termíny posúvali. V júni odstránili trávnik a vrchnú vrstvu zeminy. Neskôr išli mechanizmy ešte hlbšie, aby pripravili plochu pre vodovodné rúrky.

„Samotná inštalácia rúrok bola bezproblémová. Oveľa viac sa pracovníci natrápili s pokladaním jednotlivých vrstiev na rúrky. S mechanizmami museli pracovať opatrne, aby rúrky nepopraskali. Navyše nám neprialo ani počasie. Dva týždne nám vtedy pršalo, takže sa muselo pracovať aj cez víkendy. Generálnym dodávateľom je spoločnosť Metrostav, ktorá si objednala realizáciu trávnika vo firme Eurogreen.“ vysvetľuje Ján Sabol, člen predstavenstva klubu, ktorý má pod palcom rekonštrukčné práce na štadióne. Keď už bolo všetko pripravené, mohli začať prichádzať z Maďarska prvé kamióny s novým trávnikom v kotúčoch. Keďže od položenia trávnika uplynuli necelé dva týždne, trávnik by ešte nebol v požadovanej kondícii, aby sa na ňom mohol odohrať zápas. Na dostatočné zakorenenie potrebuje asi štyri týždne. Mnohotisícovú investíciu by tak mohli zbytočne znehodnotiť kvôli jednému zápasu.

Michalovčania teda požiadali o výmenu domáceho prostredia. „Nitriansky klub i prezídium ÚLK súhlasili s touto žiadosťou. V 13. kole sa teda s Nitrou stretneme doma. Myslím si, že je to rozumné riešenie. Nechceli sme si zničiť hneď na začiatku nový trávnatý koberec. Nič iné za tým netreba hľadať,“ podotkol predseda predstavenstva MFK Zemplín Štefan Laurinčík. Nový trávnik priam svieti na michalovskom štadióne. Predstavitelia klubu sa z neho vytešujú a každý deň sa po ňom prejdú. „Je krásny! Už potreboval výmenu. Predchádzajúci slúžil osem rokov,“ pripomenul Ján Sabol.

Na štadióne nainštalovali aj nový turniketový a kamerový systém. „Už finišujeme s inštaláciou. Všetko sme chceli mať hotové do prvého domáceho zápasu s Nitrou. Keďže však nakoniec došlo k výmene domáceho prostredia, máme priestor na úplné doladenie týchto systémov,“ doplnil Ján Sabol.

DRUHÁ ETAPA SA DOTKNE HLAVNEJ TRIBÚNY

Práce, ktoré v Michalovciach ukončili, sú zavŕšením prvej etapy. Z celkovej dotácie 750 000 eur, ktoré klub dostal od SFZ v rámci vládnej dotácie na výstavbu a rekonštrukciu štadiónov, sa minulo asi pol milióna. V druhej etape mala nasledovať rekonštrukcia vnútorných priestorov v útrobách hlavnej tribúny a najmä rekonštrukcia tribúny za jednou z brán, kde mali byť aj ubytovacie kapacity pre cezpoľných hráčov. V tomto nastala zmena. Pôvodne malo určitou čiastkou prispieť aj samotné mesto Michalovce, ktorému patrí štadión. Vyzerá to tak, že nateraz neprispeje. Je všeobecne známe, že mesto momentálne podporuje rekonštrukciu hokejového štadióna. „Z tých peňazí, čo nám zostali z dotácie, budeme financovať práce na hlavnej tribúne. Musíme popracovať na jednotlivých vstupoch a osobitných koridoroch pre VIP hostí, novinárov, hráčov a delegované osoby, aby sa ich cesty nekrižovali. Na starej tribúne je to veľmi náročná úloha. Dali sme to však už naprojektovať, tak snáď niečo projektant vymyslí. Navyše chceme zvýšiť komfort pre divákov. Pribudnú teda hygienické zariadenia a bufety,“ dodal Ján Sabol.

Zdroj: denník Šport