Kapitán Žofčák: Náš výkon bol strašný

2017-08-14 09:52:32

Derby medzi Michalovcami a Prešovom malo na prvoligovej úrovni premiérovo svojho víťaza. Po tom, čo sa v uplynulej sezóne východniarski rivali zakaždým rozišli zmierlivo po nerozhodných výsledkoch, hneď prvé vzájomné meranie síl v tomto ročníku ovládli hráči Tatrana. Tí dokázali triumfovať dokonca na trávniku Zemplínčanov, ktorým tak prekazili návrat na domovský štadión po deviatich mesiacoch. Pri Laborci zvíťazili najtesnejším rozdielom 1:0.

Našli strelca

Prestížny zemplínsko-šarišský súboj rozhodol Roland Černák, ktorý skóroval osem minút po prestávke. Tohto ofenzívneho hráča získali Prešovčania len v teraz v lete na hosťovanie z Dunajskej Stredy a do streleckej listiny sa stihol zapísať už trikrát. „Som rád, že do Černáka sme sa trafili. Výborne zapadol do nášho štýlu hry. Je to gólový hráč, vystrieľal nám druhé víťazstvo. Skórovať mohol už do prestávky, ale svoje šance nepremenil. Na tréningu by z takých pozícií dal z desiatich pokusov deväť. Je to však mladý hráč, stále iba zbiera skúsenosti. Teším sa, že ho mám v tíme,“ pochvalne sa vyjadroval na adresu svojho zverenca Miroslav Jantek, lodivod 1. FC Tatran. Bývalý výborný stopér ušil na súpera účinnú taktiku, ktorá slávila úspech. „Prišli sme do Michaloviec s určitým zámerom a myslím si, že nám aj vyšiel. Zmenili sme trošku rozostavenie. Chceli sme byť viac aktívni, aby sme sa hneď od začiatku zápasu dostali do tempa. Po zisku lopty sme sa snažili s čo najväčším počtom hráčov hneď vyrážať do protiútokov. Už v prvom polčase sme mali zopár možností na skórovanie, po góle volali šance Adekunleho a Černáka. Ujala sa až ďalšia akcia tohto hráča, ktorá rozhodla našom víťazstve. Či je zaslúžené, o tom môžeme polemizovať, ale gólových príležitostí sme mali určite viac ako domáci,“ zhodnotil derby spokojný Jantek.

Ťažko sa presadzovali

Michalovčania pri krste svojho novučičkého trávnatého koberca s vyhrievaním sklamali. Vyprodukovali veľmi veľa chýb a nevypracovali si žiadnu gólovú šancu. Ich hra bola kŕčovitá, príčinu možno hľadať v tom, že po dlhej pauze sa chceli pred svojimi fanúšikmi ukázať. „Do zápasu sme chceli vstúpiť aktívne s cieľom prebudiť diváka po tých deviatich mesiacoch. Zdalo sa mi však, že sme boli viac nervózni. V prvom polčase nám viazla kombinácia a ťažko sme sa presadzovali. Súper zavrel svoju polovicu a bol veľmi dobre organizovaný v defenzíve. Po veľmi ľahkých stratách lôpt sme mu ponúkli príležitosti na brejky, našťastie však neskóroval,“ rozhovoril sa tréner MFK Zemplín Anton Šoltis. Ani po zmene strán sa výkon domácich nezlepšil. „Cez prestávku sme si povedali, že musíme zlepšiť najmä kombináciu v strede poľa, prestriedali sme, prišiel impulz, ale urobili sme jednu chybičku a inkasovali sme. Snažili sme sa ešte s výsledkom niečo spraviť, avšak v ofenzíve nám chýba ľahkosť, väčšia agresivita a hlavne strelec. Čisté gólové príležitosti sme nemali, ale bolo tam dostatok centrovaných lôpt a štandardných situácií. Bez gólu však nemôžeme pomýšľať na víťazstvo,“ uviedol Šoltis, ktorého zverenci stále čakajú na prvý ligový gól v tejto sezóne. Celkovo ich strelecké mlčanie v lige trvá už 394 minút. „Nikoho neteší, že sme už štyri zápasy neskórovali. Musíme dať hlavy hore, myslieť pozitívne a pracovať s tým, čo máme. Všetko je o hlave, chlapci si musia predovšetkým veriť. Všetci veríme, že čoskoro to už prelomíme.“

Pri Laborci sa mu darí

Hrdinom sobotňajšieho večera sa stal 20-ročný Roland Černák, ktorý prekonal poľského brankára Michaloviec Gerarda Dariusza Bieszczada ako skúsený mazák. „Pred mojim gólom využil Peťo Katona chybu domáceho hráča, poslal mi peknú prihrávku a z úniku som skóroval. Škoda, že som sa nepresadil už v prvom polčase. Mal som v ňom dve dobré šance, ale riešil som ich zbrklo. Pri góle som vyskúšal iné zakončenie, položil som si brankára a poslal loptu do siete,“ skonštatoval Černák. Šikovný zakončovateľ si myslí, že jeho mužstvo vyhralo zaslúžene. „Boli sme lepším tímom, aj sme si vypracovali viac gólových príležitostí. Chceli sme nadviazať na výkon zo Žiliny, kde sme takisto o gól vyhrali. Myslím, že sa nám to aj podarilo.“ Mimochodom, Černákovi sa v Michalovciach strelecky darí viac než dobre. Za posledných 16 mesiacov na ich štadióne skóroval až štyrikrát, pričom zakaždým zobral domácim body. V apríli 2016 vystrelil Dunajskej Strede bod za remízu 1:1, o mesiac na to dva razy trafil do čierneho pre zmenu v drese tímu U19 DAC (zápas skončil výsledkom 2:2) a teraz sa presadil aj za Prešov. „V Michalovciach sa mi hrá super, som tu ako doma. Stále tu mám výdatnú podporu na tribúnach, aj teraz ma prišli povzbudiť kamaráti aj rodina,“ uviedol rodák z Trebišova.

Strašný výkon

Po nevydarenom derby ťažko hľadal slová najskúsenejší hráč MFK Zemplín Igor Žofčák. „Z našej strany to bolo strašné. Strácali sme veľmi ľahké lopty, čím sme súpera posielali do rýchlych protiútokov, v ktorých je silný. My sme hrali iba po šestnástku, nevypracovali sme si žiadnu šancu. Boli tam asi dve nebezpečné strely, no nič viac, a to je na domáci zápas málo. Chceli sme tri body, ale podali sme zlý výkon a zostali sme s prázdnymi rukami,“ hovoril 34-ročný kapitán žlto-modrých. Michalovčanom premiéra na vynovenom štadióne s vyhrievaným trávnikom vôbec nevyšla. „Ihrisko bolo dobré, ale dnes to bolo o nás. Neviem, či sme boli premotivovaní alebo čo. Nohy nám nejako nešli, ale na to sa nechceme vyhovárať. Opäť zopakujem, robili sme strašne ľahké chyby, po ktorých nám prestala pracovať hlava, a už to potom bolo veľmi zlé,“ povedal Žofčák. Jediné pozitívum sobotňajšieho večera z pohľadu domácich bolo to, že sa konečne vrátili do svojho stánku a ich „kočovanie“ sa skončilo. „To jediné nás môže tešiť. Ale ak chceme, aby divák chodil na štadión aspoň v takom počte ako teraz, musíme poriadne pridať. V derby sme ich poriadne sklamali.“

Zdroj: MY Zemplínske noviny