Michalovčania proti Slovanu podľahli eufórii

2015-09-24 12:00:00

Portál profutbal.sk priniesol pozápasové vyjadrenia domácich Sedláka s Koscelníkom a hosťujúcich Milinkoviča so Sekuličom.

Zápas nováčika najvyššej súťaže MFK Zemplín Michalovce proti favorizovanému Slovanu Bratislava splnil očakávania. Nechýbali góly, dobrá atmosféra, emócie, zápletka a napokon ani dramatické rozuzlenie. Prvý polčas bol síce z oboch strán opatrnejší, v druhom sa ale roztrhlo vrece so šancami.

Michalovce vsadili, rovnako ako v Trnave, na pozornú defenzívu, z ktorej vyrážali do rýchlych brejkov. Skúsení zadáci Slovana si však poradili so všetkými náznakmi šancí domácich. "Belasým" to v prvom polčase v ofenzíve veľmi neklapalo. Predsa len však mohli ísť do vedenia, keby hlavný rozhodca Mário Vlk neodpískal ofsajd Róbertovi Vittekovi, ktorý zachytil "malú domov" od michalovskej obrany. Hnev na strane hostí bol obrovský a oprávnený. O pätnásť minút neskôr ich však upokojil Marko Milinković, ktorý bezpečne premenil pokutový kop po ruke Vernona.

V druhom dejstve Zemplínčania začali hrať aktívnejšie smerom dopredu, aj preto sa v ich obrane vytváralo čoraz viac priestoru pre hráčov Slovana. Stopercentné šance favorita však zlikvidoval famózne chytajúci Marián Kelemen. A keď bol už aj on prikrátky, stálo pri "žlto-modrých" šťastie a Zreľák či Vittek z dobrých pozícií trestuhodne netrafili bránku. V 89. minúte z ničoho nič Michalovce vyrovnali, keď Vernon šikovne poslal loptu za chrbát brankára Krnáča. Obrovská radosť však netrvala dlho. Po rozohrávke prišiel faul a Slovan dostal výhodu priameho kopu od polovice ihriska, čo sa vôbec nepozdávalo trénerovi Šturmovi. Jeho zverenci situáciu nezvládli, nechali zakončiť Peltiera. A hoci Kelemen vytiahol ďalší bravúrny zákrok, lopta sa od jeho spoluhráča Šimčáka nešťastne odrazila do siete. Z obrovského ošiaľu bol razom tichý smútok.

"Bol to ťažký zápas. Dostali sme gól z penalty, potom sme to držali na 0:1 vďaka Mariánovi Kelemenovi. Povedali sme si, že nesmieme inkasovať druhý gól. Verili sme, že sa nám niečo podarí. Nakoniec sa aj podarilo a prišlo vyrovnanie. Nezvládli sme však poslednú štandardku a Slovan má tri body," rozhovoril sa jeden z najskúsenejších hráčov na ihrisku Tomáš Sedlák.

Zatiaľ, čo všetci hráči Michaloviec sa po vyrovnávajúcom góle radovali, Sedlák im zreteľne ukazoval, aby sa upokojili. Vedel, že ešte nie je koniec. "Kričal som im, že ďalších päť minút bude dôležitých, že to musíme udržať. No nepodarilo sa. Môžeme si sypať popol na hlavu," vraví sklamane defenzívny záložník. Na otázku, čo bolo hlavnou príčinou prehry, odpovedal len veľmi ťažko: "V prvom polčase sme málo držali loptu, nedostávali sme sa do hry. Slovan má svoju kvalitu, nechceli sme sa s nimi púšťať do otvorenej partie. Ťažko to ale popísať takto bezprostredne po zápase. Sme sklamaní."

Celý zápas odohral Martin Koscelník. Len dvadsaťročný stredopoliar mal po stretnutí takisto hlavu v smútku. Nečudo. Prehrať so Slovanom vlastným gólom v posledných sekundách, to zabolí. "Vyrovnali sme v závere riadneho hracieho času, to sme mali udržať. Prišla však hlúpa štandardka, nepokryli sme hráča. Brankár to ešte vyrazil, no lopta sa nešťastne odrazila od nášho hráča. Smola. Po vyrovnávajúcom góle to bola obrovská eufória, no hovorili sme si, že to dohráme na súperovej polovici. Urobili sme však hlúpy faul po rozohrávke a Slovan nás okamžite potrestal. Takáto prehra zabolí, bod sme si za bojovnosť zaslúžili. Ale ideme ďalej, musíme dať hlavy hore," nechal sa počuť jeden z talentov MFK Zemplín.

Treba uznať, že Slovan mal šancí aj na dva zápasy. Ak by "belasí" na východe republiky remizovali, boli by to práve oni, kto by smútil a neveriacky krútil hlavou. Marián Kelemen ich doslova privádzal do zúfalstva. "Skoro sme stratili dva body, no futbal sa hrá až do konca. Ukázali sme charakter, hrali sme do poslednej sekundy a zaslúžene sme vyhrali. V druhom polčase sme mali štyri čisté šance, mohlo byť minimálne 4:0, no nakoniec to bola dráma. Chvalabohu sme však pokračovali v našej hre a ten víťazný gól prišiel. Aj keď mal prísť už oveľa skôr. Ja sám som tam mal dobré šance, takisto Robo Vittek, Adam Zreľák. Musíme to zlepšiť," sumarizuje kapitán Slovana Marko Milinkovič"Po celý čas sme kontrolovali hru, no inkasovali sme z prvej poriadnej strely na bránu. Nemalo by sa nám to stávať. Možno sme sa v závere zbytočne stiahli do obrany a prišiel trest. Chvíľu sme nehrali tak, ako sme chceli a hneď prišlo vyrovnanie. Našťastie sme to ešte zvrátili."

"V závere to bola zbytočná dráma. Druhý gól sme mali dať oveľa skôr a bolo by po zápase. Mali sme štyri či päť stopercentných šancí. Takéto stretnutia treba rozhodnúť skôr. Ale otočili sme to, ukázali sme charakter. Máme tri body, čo je najdôležitejšie," neskrýval radosť krajný bek Slovana Boris Sekulić.

Po víťazstve Žiliny nad Trenčínom sa situácia v tabuľke poriadne zamotala a bodové odstupy sa znížili na minimum. Slovanistom to vyhovuje. V nedeľu hostia Podbrezovú a nič iné ako zisk troch bodov si nepripúšťajú. "Noc po zápase strávime v Michalovciach, ráno absolvujeme tréning a odcestujeme do Bratislavy. Potrebujeme si oddýchnuť, v nedeľu chceme vyhrať," povedal po zápase bývalý hráč Košíc Boris Sekulič a jeho kolega Marko Milinkovič ho doplnil: "Víťazstvo Žiliny nám pomohlo, no pozeráme sa len na seba. Chceme vyhrať každý jeden zápas."

Postava zápasu: Marián Kelemen
Skúsený gólman dokázal svoju triedu. Dvakrát bravúrne vychytal Marka Milinkoviča, poradil si aj s dobre mierenou hlavičkou Róberta Vitteka. Opora Zemplínčanov zasiahla aj pri víťaznom góle Slovana, no lopta sa nešťastne odrazila do jeho siete od spoluhráča Milana Šimčáka. Len vďaka Kelemenovi boli "východniari" až do konca v hre o body.

Sklamanie zápasu: Rozhodcovské trio na čele s Máriom Vlkom
Je veľká škoda, že rozhodcovia tento zápas pred vypredaným štadiónom a v priamom televíznom prenose nezvládli podľa predstáv. Chyby robili na obe strany. Za najväčšiu považujeme absolútne chybne odpískaný ofsajd Róbertovi Vittekovi, ktorý zachytil "malú domov" od domáceho obrancu a rútil sa sám na brankára Kelemena. Hlavný arbiter neraz sporne vyriešil aj mikrosúboje v strede ihriska. Niekedy ukázal žltú kartu za nevinný faul, no kartu nechal vo vrecku, keď Milinkovič ešte pred zapískaním zobral loptu do ruky... Zostáva veriť, že podobné omyly zo strany rozhodcov sa už opakovať nebudú. Zbytočne totiž vznikajú vášne a kazí sa celkový dojem.

Zlomový moment zápasu: Nezvládnutý záver zo strany nováčika
Michalovčania tesne pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali, štadión burácal. Bod bol na dosah. Skúsený Tomáš Sedlák upokojoval svojich spoluhráčov, no Zemplínčania to napriek tomu neustáli. V nadstavenom čase neustrážili vo svojom pokutovom území Peltiera. Jeho hlavičku ešte Kelemen kryl, lopta sa však nešťastne odrazila od Šimčáka, ktorý si dal vlastenca.

Výrok zápasu: "Každý kontakt bol odpískaný proti nám. Výsledok bol vopred daný. Všetci na vypredanom štadióne to videli, to nie sú len moje oči. Je to mafia, to už nie je možné," pozápasové hodnotenie trénera MFK Zemplín Františka Šturmu.

 

Zdroj: profutbal.sk