10 najväčších slovenských objavov Fortuna ligy

2016-05-26 12:00:00

Športový web sport7.sk zostavil rebríček domácich objavov našej najvyššej súťaže, medzi ktorými nechýbajú ani dvaja Michalovčania.

Aj tento ročník Fortuna ligy objavil viacero nových mien, ktoré sa dostali z anonymity do povedomia fanúšikov. Boli síce medzi nimi aj cudzinci, ale portál sport7.sk vybral najväčšie objavy sezóny medzi slovenskými futbalistami.

10. Dominik Kunca (MFK Zemplín Michalovce)

Pred sezónou sme ho zaradili na desiate miesto možných objavov sezóny, pričom vďaka záveru ročníka sa pretlačil aj sem, čím potvrdil, že patril medzi tohtosezónne objavy. V minulosti prešiel všetkými mládežníckymi reprezentáciami, pričom hlavne v tých nižších kategóriách bol považovaný za veľký talent. A hoci mal aj zápasy, keď dokázal zahodiť nemožné, nakoniec sa stal najlepším strelcom nováčika a jeho góly rozhodli o záchrane Michaloviec. 

9. Michal Klec (MŠK Žilina/FK Senica)

V Žiline na začiatku sezóny odohral len dva zápasy a v nich chudobných 14 minút. Na Záhorie sa sťahoval v rámci transferu Hlohovského do Žiliny, pričom z neho vyťažila aj Senica. Klec totiž na jeseň dokázal v červeno-modrých farbách bodovo Hlohvského takmer nahradiť. V 12 zápasoch nazbieral osem bodov, čo je výborná bilancia. Jar mu síce až tak nevyšla, ale Klec v tejto sezóne naznačil, že sa v ňom skrýva zaujímavý potenciál. 

8. Jakub Hromada (FK Senica)

Po mládežníckych rokoch v Taliansku sa vrátil počas jesene na Slovensko a vletel do ligy počas jesene ako víchor, keď sa pomerne rýchlo stal najlepším strelcom Senice, ktorým aj zostal. Na jar sa síce aj na ňom čiastočne prejavila senická mizéria, z čoho bol frustrovaný, ale aj tak v sezóne naznačil, že s ním treba počítať. Túto stredu oslávil svoje 20.narodeniny a najlepšie futbalové roky má ešte len pred sebou.

7. Stanislav Danko (MFK Zemplín Michalovce)

Zemplínčania prišli do ligy s hŕbou neznámych hráčov, no viacerí z nich naznačili potenciál. Najväčší asi Danko, o ktorého sa už počas jesene začali zaujímať aj zahraničné kluby. Šikovný stredopoliar ukázal kvalitu v medzihre, pričom tiež veľmi dobre zahrával štandardné situácie. Bola škoda, že sa počas sezóny zranil, čo jeho rast zabrzdilo, ale nie zastavilo. Ak bude naďalej na sebe pracovať, je v ňom zaujímavá perspektíva do budúcnosti. 

6. Adam Jakubech (FC Spartak Trnava)

Aj Jakubech naplnil naše predsezónne očakávania o tom, že sa stane jedným z objavov sezóny. Zaujímavosťou je to, že v minulosti v Trnave chytal aj jeho otec Peter, ale Adam to môže dotiahnuť oveľa ďalej. Dobre pracuje s nohami, vie sa dostať rýchlo k strelcovi, pričom ak sa naučí ešte lepšie odhadovať jednotlivé situácie, chytí toho ešte viac, pretože šikovnejší zakončovatelia vedeli využiť, že je von z brány. Patril medzi najväčšie trnavské pozitíva sezóny a nebyť jeho, Trnava určite nehrá Európsku ligu.

5. Frederik Bilovský (Spartak Myjava)

Patril medzi dôležité persóny kopaničiarov v ich najúspešnejšej sezóne v histórii klubu. Hlavne v závere jesene, keď sa dostala Myjava na tretie miesto, z ktorého už nespadla, bol veľkou oporou. Začiatok jarnej časti síce strávil aj na lavičke, ale postupne sa opäť prepracoval do základnej zostavy. Tento dubnický odchovanec patrí k tým hráčom, ktorých prínos si niekedy možno ani nevšimnete, no viete, že bez nich by to nefungovalo. Potvrdil svoju univerzálnosť a bol dôležitým kolieskom fungujúceho myjavského tímu.

4. Martin Šulek (AS Trenčín)

Na jeseň mu pomohlo to, že Trenčín sa nedohodol na novej zmluve so svojou ikonou Petrom Čögleyom, no Šulek ukázal, že časom môže získať v AS podobné postavenie, pričom čo sa týka gólov, je už na lepšie, lebo si už strelecký účet v lige otvoril. Dostával síce priestor na pravom kraji obrany, ale je schopný hrať aj na iných pozíciách, veď nastupoval v mládežníckych výberoch aj ako stopér. Vzhľadom na vek si viedol vynikajúco a rozhodne sa ho oplatí sledovať.

3. Lukáš Skovajsa (AS Trenčín)

Bol v našej predsezónnej desiatke množných objavov sezóny, pričom predpoklady naplnil. Už v minulej sezóne, hoci bol iba náhradníkom, vždy keď nastúpil, podal sympatický výkon. V tejto mu pomohlo zranenie Milana Rundiča, tiež ľavonohého stopéra, no Skovajsa ho dokázal slušne nahradiť. Síce v osobných súbojoch ešte úplne nie, ale Skovajsa naznačil, že ak sa bude rozvíjať, môže byť časom lepší. Rastie z neho moderný obranca.

2. Matúš Hruška (Spartak Myjava)

Hruška bol bez pochýb brankárskym skokanom tejto sezóny. Tréner Hrnčár mu dal šancu, podržal ho aj vtedy, keď sa mu úplne nedarilo, no a Hruška mu to vrátil aj s úrokmi. Hlavne v prvej polovici jarnej časti patril medzi ozdoby súťaže a celkovo patril medzi najlepších ligových brankárov tejto sezóny. Má veľkú zásluhu na tom, že Myjava obsadila historické tretie miesto a zahrá si aj v Európskej lige. Je trochu zarážajúce, že v 21-tke nemá lepšiu pozíciu.

1. László Bénes (MŠK Žilina)

Pred sezónou sme ho odhadovali za najväčší objav tejto sezóny, pričom ani pri ňom sme sa nezmýlili, podobne, ako v iných prípadoch v minulosti. Bénes počas jesene ukázal ohromný potenciál, ktorý, keď dáme do pomeru s jeho vekom, vyznieva ešte lepšie. Samozrejme, keďže je vekovo ešte dorastenec, dostavili sa aj nejaké herné výpadky, ale odchovanec šamorínskeho futbalu podkutý akadémiou v Györi bol jednou z mála žilinských ozdôb v tejto sezóne. Jeho ľavá noha občas spievala a tvorila pekné futbalové symfónie. Zaujal ako tvorca hry a tiež na pozícii defenzívneho stredopoliara.

Zdroj: sport7.sk