Ján Sabol: S Trenčínom sa mohlo hrať

2017-11-22 09:14:08

V lete prešiel futbalový štadión v Michalovciach rekonštrukciou, aby na ňom hráči MFK Zemplín mohli hrať prvú ligu. Za peniaze z dotácie SFZ vybudovali kamerový aj turniketový systém i rekonštrukcie hracej plochy. Keďže starý trávnik sa stal nepoužiteľným, položený bol úplne nový trávnatý koberec. V sobotu sa na ňom malo odohrať ôsme prvoligové stretnutie, avšak súboj s Trenčínom sa neodohral. Ihrisko bolo výrazne podmočené a na viacerých miestach stála voda.

Futbalovú verejnosť prekvapilo, ako je možné, že zrekonštruovaná hracia plocha nezvládla bežný jesenný dážď. „Nové trávnaté plochy majú často svoje neduhy, lebo pri ich realizácii sa používajú špeciálne stavebné postupy. Trvá pomerne dlhé obdobie, kým sa všetky položené vrstvy spoja a trávnatý koberec si vytvorí dostatočný koreňový systém a tým sa aj definitívne upraví vodný režim tejto novej pôdnej konštrukcie. Naše skúsenosti hovoria, že trvá približne rok, kým sa všetky problémy s novým trávnikom vyriešia. Až po tomto období nová trávnatá plocha začne fungovať bezchybne,“ vysvetlil nám Ján Sabol, člen predstavenstva MFK Zemplín.

Podľa jeho slov nedošlo k pochybeniu pri rekonštrukčných prácach. „Tie boli prevedené skúsenou firmou, ktorá pracovala aj na iných štadiónoch, napríklad v Bardejove. Boli použité štandardné postupy, pri ktorých nedošlo k žiadnym chybám. Mali sme však jeden problém. Po položení trávnatého koberca nastali nepriaznivé poveternostné podmienky, keď v priebehu niekoľkých dní spadlo až 80 milimetrov zrážok a tieto mimoriadne okolnosti mohli narušiť na dlhšie obdobie správne zakoreňovanie nového trávnika,“ uviedol Sabol a pokračoval: „Nie sme však prví, kde sa neodohralo stretnutie kvôli nepriaznivému terénu. Stáva sa to pomerne často, dokonca aj na veľkých európskych štadiónoch najvyššej kvality. Napríklad nedávno sa kvôli podmočenému terénu neodohral duel talianskej Serie A medzi Sampdoriou Janov a AS Rím.“

Sabol však tvrdí, že v sobotu sa mohol zápas odohrať. „Pred dvoma rokmi, keď sme hrali proti Ružomberku, bola hracia plocha ešte v horšom stave. Celá bola pod snehom. Napriek tomu duel odohral a po záverečnom hvizde bolo ihrisko úplne zničené. Dokopy sme ho potom dávali celú jar. Som presvedčený, že teraz by sa takto nezničilo, lebo trávnik bol teraz v omnoho lepšom stave. Mrzí nás, že s Trenčínom sme nehrali, najmä kvôli fanúšikom a narušeniu ligového programu,“ uviedol Sabol.

Michalovský tím čaká do konca jesene okrem dohrávky s Trenčínom ešte jeden domáci súboj proti Ružomberku, ktorý je na programe 2. decembra, kedy počasie s veľkou pravdepodobnosťou lepšie ako naposledy v sobotu nebude. „Určité obavy máme aj z tohto zápasu. Vynaložíme však maximálne úsilie na to, aby sa stretnutie odohralo, avšak opäť to bude závisieť od toho, aké budú poveternostné podmienky,“ dodal jeden z majiteľov klubu.

Nedalo sa sobotňajšiemu problému predísť zapnutím vykurovacieho systému, ktoré v Michalovciach vybudovali na plynovej báze? „Vyhrievanie slúži iba na to, aby hracia plocha nebola zamrznutá. Na sušenie trávnika má iba minimálne alebo žiadne účinky, najmä ak vytrvalo prší.“

Rekonštrukčné práce, ktoré boli realizované na prelome júna a júla, mali hodnotu vyše pol milióna eur. Z dotácie tak žlto-modrým zostalo ešte zhruba 170-tisíc eur. Tieto prostriedky pôjdu na rekonštrukciu vnútorných priestorov starej tribúny. „Musíme napríklad zväčšiť presscentrum či hosťujúcu šatňu, ale vytvoriť aj miestnosť na rozcvičovanie,“ prezradil Sabol, podľa ktorého sa v jari dočká výmeny aj starý umelý trávnik na pomocnej B-ploche štadióna.

Zdroj: denník Šport