Trikrát si už zahral proti Realu Madrid

2018-02-13 08:43:02

Michalovčan Martin Bednár je nepochybne zaujímavá futbalová persóna pod Tatrami. Napríklad už aj preto, že si trikrát zahral proti slávnemu Realu Madrid! A teraz nemáme na mysli playstation... Na Slovensku veru nie je veľa futbalistov, ktorí by sa mohli takým niečím pochváliť v 18 rokoch.

Martin začínal s futbalom v rodnom Prešove. Už odmalička chodil s otcom i bratom Filipom „zakopať“ si na ihrisko, ktoré mal rovno pod oknami bytovky. A práve na ňom si ho vyhliadol jeden tréner, ktorý už v Tatrane viedol o šesť rokov staršieho Filipa. V Martinovi videl zaujímavý potenciál, preto ho pozval do prípravky Tatrana. Chlapča počúvlo, absolvovalo prvý tréning a už zostalo v klube. Nie však nadlho. „V Tatrane som sa dlho neohrial. Možno 2 až 3 roky. Došlo k nezhode medzi klubom a trénerom Martinom Vasiľom, ktorý ma trénoval. Tréner Vasiľ odišiel z klubu, vytvoril si vlastný klub FAMT Prešov a kto chcel, mohol odísť do jeho akadémie. Využili to viacerí hráči Tatrana,” vrátil sa k začiatku Martin Bednár. Inak, Filip je v súčasnosti hráč druholigového Bardejova, no jeseň odohral v treťoligovom Svidníku.

V 13 ROKOCH PRESTUP DO MICHALOVIEC

Ani v druhom prešovskom klube sa dlho neohrial. Pri majstrovských žiackych zápasoch zasa padol do oka Branislavovi Sokolimu, ktorý trénoval v Michalovciach. Záujem zo Zemplína sa tak v roku 2013 pretavil do prestupu. Pre 13-ročného chlapca to bola obrovská zmena. Iné mesto, iná škola, iní kamaráti. „Nebolo to jednoduché byť zrazu bez rodiny. Začiatky boli ťažké, ale myslím si, že som to zvládol celkom dobre. Neľutujem tento krok.” V Michalovciach ukončil 9. ročník základnej školy a nastúpil do gymnázia. Medzi tým však prestúpil na hotelovú akadémiu.

SKÚŠKY NA ATRAKTÍVNYCH ADRESÁCH

Talentovaný hráč sa od ostatných odlišuje aj tým, že zväčša hráva aj s o dva roky staršími. To bol presne Martinov prípad. V jednotlivých mládežníckych tímoch patril vždy k najmladším. A práve mená takých hráčov sa skôr ocitnú v blokoch skautov. Tí dobre vedia, že ide o talenty s veľkým potenciálom, lebo inak by nehrávali so staršími. Odozva nenechala na seba dlho čakať. Presnejšie odozvy. Martin Bednár totiž začal chodiť na týždňové skúšky ako na klavír. A vonkoncom nie hocijaké. Jedna adresa lepšia ako druhá. Napokon, posúďte sami. Mal iba 16 rokov a za sebou mal návštevy vo Valencii, FC Liverpool, Legii Varšava a v Atalante Bergamo. Viacerí chlapci v jeho veku môžu o tom iba snívať.

„S michalovským dorastom sme boli na sústredení v Španielsku, hrali sme aj proti Valencii a asi som zaujal skautov Valencie. Boli sme tam spolu s Jožkom Vajsom. Bola to moja prvá skúška. Vôbec som nevedel, čo od nej očakávať, čo sa bude diať. Zistil som, že musím cibriť angličtinu, jazyk je veľmi dôležitý. Tri týždne pred 15. narodeninami nasledovala ďalšia dobrá skúsenosť v Liverpoole. Keďže hráči do 16 rokov nemusia mať ani registračku a môžu si zahrať ligový zápas, nastúpil som proti Leicesteru. Tiež som hral s o dva roky staršími. Po zápase som mal ísť domov, no vyžiadali si, aby som absolvoval ešte niekoľko tréningov. O rok som išiel na skúšku do Legie Varšava a znovu s Jožkom Vajsom. Trochu som od tej skúšky čakal viac. Ubehlo niekoľko týždňov a ozvala sa Atalanta. V rámci tréningového procesu sme odohrali aj zápas. Vytvorili sa tri jedenástky, ktoré so súpermi odohrali 45-minútové stretnutia. Jedenástka, za ktorú som nastúpil, vyhrala 1:0 a podarilo sa mi skórovať.” Martin Bednár sa predstaviteľom Atalanty zapáčil, rozprávalo sa o ich záujme, no nakoniec tam nezakotvil.

DORASTENCI VYPREDALI ŠTADIÓN

Michalovčania ešte donedávna organizovali medzinárodný turnaj do 17 rokov so špičkovou účasťou. Do srdca Zemplína postupne zavítali Real Madrid, FC Barcelona, Valencia, Villarreal, Juventus, Legia Varšava či Šachťar Doneck. Štvortisícový štadión praskal vo švíkoch. Vypredanú kulisu si užíval aj vtedy iba 14-ročný Martin Bednár, keď nastúpil proti „bielemu baletu“ či Barcelone. O rok neskôr si znovu pri Laborci zahral proti Realu Madrid. „Boli to nezabudnuteľné zážitky. Dokonca proti Realu som si zahral až trikrát. Prvý raz ešte počas španielskeho sústredenia. Jeden zápas sme totiž odohrali v akadémii Realu,“ vypichol nevšedný moment Martin Bednár, ktorý si veľmi váži, že si zahral proti obľúbenému klubu. „Realu fandím, páči sa mi najmä stopér Sergio Ramos. Ak však mám niekoho vypichnúť zo záložníkov, tak zájdem ku konkurencii – páči sa mi Iniesta z Barcelony.“

Nie je náhoda, že Martin sleduje stopérov i záložníkov. Odmalička síce hrával v strede zálohy, ale tréneri mu našli alternáciu i na stopérskom poste. Martin patrí medzi univerzálov, nerobí mu problém zahrať na hociktorom poste. „Ešte v prešovských časoch som na niektorých turnajoch chytal v bránke. Neskôr som si zahral i v útoku. Teraz sa už situácia vykryštalizovala tak, že hrám defenzívneho záložníka alebo stopéra. Na oboch postoch sa mi hrá dobre.“

Martin prešiel doteraz všetkými reprezentačnými výbermi. Na prvý zraz prišiel k tímu U15 a odvtedy pravidelne dostáva pozvánky na reprezentačné akcie. Naposledy absolvoval kvalifikáciu devätnásťročných. „Mám taký pocit, že v súčasnej devätnástke sa mi najviac darí v porovnaní s predchádzajúcimi reprezentačnými výbermi. Tvoríme dobrú partiu, v kolektíve sa cítim veľmi dobre a na ihrisku ešte lepšie. V marci nás v Portugalsku čaká Elite Round. Dúfam, že sa dostanem do nominácie,” zaželal si Martin.

Zdroj: denník Šport

Foto: Róbert Andrejov