Predstavujeme nové tváre v kádri

2018-02-16 08:45:20

Pred jarnou časťou sezóny sa v kádri fortunaligového MFK Zemplín Michalovce udialo niekoľko zmien. Z mužstva odišli Miroslav Božok, Jakub Grič, Kristjan Kushta a Aliaksandr Sviarchynski. Naopak, pribudli doň piati hráči, ale toto číslo nemusí byť konečné, lebo žlto-modrí ešte zháňajú krajného obrancu a v najbližších dňoch sa možno v košiari trénera Antona Šoltisa jeden objaví. V krátkosti si však predstavíme tých novicov, u ktorých je isté, že zostávajú na súpiske pre jarnú časť sezóny.

Dawid Kurminowski

Narodený: 24. februára 1999 v Serme (Poľsko)

Post: útočník

Číslo dresu: 79

Prvá zimná posila žlto-modrých je považovaná za jeden z najväčších talentov poľského futbalu. Tento čistokrvný útočník, ktorý je vysoký 182 cm a váži 73 kg, je odchovancom Warty Poznaň, odkiaľ v lete 2013 zamieril do akadémie známejšieho klubu z tohto mesta Lechu, kde pôsobil až do tejto zimy. V sezóne 2014/15 získal s juniorským tímom Lechu majstrovský titul. V jeseni nastupoval za treťoligovú rezervu, za ktorú nastrieľal sedem gólov a bol jej najlepším strelcom. Po brankárovi Bieszczadovi je druhým Poliakom v kádri Antona Šoltisa, na Zemplín prišiel na ročné hosťovanie.

Róbert Kovaľ

Narodený: 16. januára 1994 v Humennom

Post: stredopoliar

Číslo dresu: ?

Tohto hráča ani netreba veľmi predstavovať. Z rodného Humenného ešte v žiackom veku prišiel do Michaloviec, kde vo veku 17 rokov debutoval v druholigovom A-mužstve. Vo februári 2014 prestúpil do Dukly Praha, za ktorú doposiaľ odohral iba 17 duelov v najvyššej českej súťaži. V nich zaznamenal jediný gól (v tejto sezóne proti Bohemians 1905). „Kofiho“ v predošlých ročníkoch brzdili zranenia, kvôli ktorým vynechal viac zápasov. Bývalého mládežníckeho reprezentanta Slovenska neobchádza smola ani po návrate do MFK Zemplín, ktorý sa s Duklou dohodol na polročnom hosťovaní Kovaľa. Hneď v prvom prípravnom zápase proti Třincu si roztrhol väz v členku a viac ako mesiac bude pauzovať.

Tsubasa Nishi

Narodený: 8. apríla 1990 v Kumamote (Japonsko)

Post: stredopoliar

Číslo dresu: 70

Tento 175 cm vysoký Ázijčan hráva na poste stredného záložníka a pri Laborci by mal nahradiť defenzívny štít Jakuba Griča, ktorý zamieril do Noweho Saczu. Futbalista typu Stanislava Lobotku pôsobí v Európe už päť rokov. Pred príchodom na starý kontinent hrával japonskú univerzitnú ligu v dresoch Kumamoto Lutheran High School a Senshu University. Od januára 2013 pôsobí v susednom Poľsku, kde vystriedal päť klubov. Postupne hájil farby Gwardie Koszalin, Lechie Gdaňsk, Widzewu Lodž, Stomilu Olsztyn a Legie Varšava. V armádnom klube strávil uplynulú jeseň, počas ktorej za jeho treťoligový rezervný tím odohral všetkých 17 zápasov. Patril k ťahúňom mužstva a zakaždým nastúpil v základnej zostave. Dosiahol bilanciu dva góly a tri gólové prihrávky. Nishi je vôbec prvým japonským futbalistom v histórii, ktorý si oblečie michalovský dres, hosťovanie pri Laborci má do konca sezóny.

Eligijus Jankauskas

Narodený: 22. júna 1998 v Šiauliai (Litva)

Post: stredopoliar

Číslo dresu: 29

Táto ofenzívna posila prišla z konkurenčnej Žiliny na polročné hosťovanie. "Elis" môže hrať na pravom alebo ľavom krídle a použiteľný je aj v útoku. S futbalom začínal v rodnom meste Šiauliai, kde najprv pôsobil v FK Napolis, no väčšiu časť mládežníckych rokov strávil v FK Šiauliai, v drese ktorého odštartoval aj seniorskú kariéru. V roku 2016 pôsobil v ďalších dvoch litovských kluboch FK Utenis Utena a FK Suduva Marijampole. Následne si ho vyhliadla Žilina, kde aj pred rokom v zime prestúpil. Za MŠK odvtedy vo Fortuna lige odohral štyri zápasy, v ktorých si pripísal jednu gólovú asistenciu. Nastúpil však aj v základnej zostave domáceho súboja proti FC Kodaň v predkole Ligy majstrov. Eligijus je mládežníckym reprezentantom Litvy, aktuálne je členom tímu do 21 rokov.

Matúš Begala

Narodený: 7. apríla 2001 v Starej Ľubovni

Post: stredopoliar

Číslo dresu: 16

Stalo sa už tradíciou, že každý pol rok Zemplínčania vytiahnu do A-mužstva zo svojej akadémie minimálne jedného odchovanca. Tentoraz bol posunutý do prvého tímu mimoriadne nadaný Matúš Begala, ktorý je rodákom zo Starej Ľubovne, odkiaľ prišiel na Zemplín v lete 2013. Iba 16-ročný šikovný stredopoliar má už dokonca za sebou aj prvoligový seniorský debut, keď v poslednom jesennom zápase v Senici nastúpil v samom závere. Počas tejto prípravy zaknihoval aj jeden gól, dosiahol ho na pôde Trebišova. "Begi" je aj mládežníckym reprezentantom Slovenska, aktuálne je členom výberu do 17 rokov.